Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 28. týden

9. 07. 2018 | Televizní tipy
Vyberte si, co vás baví. Procestujeme svět, vrhneme se do historie, vydáme se za zvířátky a budeme odhalovat rozmanitá tajemství.

Na jaké unikátní dokumentyse můžete
na Prima Zoom  těšit ve 28. týdnu?


9. 7. 20.00 – Úžasný Írán (1. část)

Pro Turkmény žijící na území Íránu je svatba jednou z nejdůležitějších společenských událostí. Dodnes probíhá přesně podle dávných nomádských tradic a zvyklostí. Mnoho z nich má dnes už jenom symbolický význam. Přesto stále podtrhují důležitost obřadu, který zásadně mění životy snoubenců i obou jejích rodin. Zdejší svatby jsou koneckonců výsledkem dlouhých vyjednávání a dohod mezi jednotlivými rodinnými klany. Život turkménské manželky se točí hlavně kolem svatebního obřadu. Nejprve jejího vlastního a později jejích dětí. Výchova zdravých a schopných dcer i synů, hledání možných partnerů, zprostředkování seznámení, vyjednání zasnoubení, svatební přípravy a dohlížení na dodržování zvyků a tradic – to vše má na starost matka. Dnešní mladí Turkméni sice trvají na tom, aby do toho taky měli co mluvit, jenže ani láska, vzájemná přitažlivost nebo důvěra nejsou tím, co rozhoduje. Hlavní není, aby byli novomanželé štastní. Jde o spokojenost, stabilitu a čest obou rodin. Proto není ani dnes neobvyklé, že se nevěsta a ženich ve skutečnosti prakticky neznají.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 28. týden9. 7. 22.00 – Armstrong: Záhada objasněna

Neil Armstrong se 21. července 1969 stal prvním člověkem, který kráčel jinde než po povrchu naší planety. Díky tomu, že se naučil pilotovat na úsvitu supersonické éry a vypiloval si své schopnosti v bojových leteckých misích nad Severní Koreou, byl pravým synem své doby. Po zkušenostech, které získal jako elitní testovací pilot, měl přesně ty schopnosti, jež NASA potřebovala v roce 1961. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku tehdy naverboval druhou skupinu astronautů. Cíl: Měsíc! Tam se podařilo úspěšně přistát o pouhých osm let později. Byl to obrovský skok pro lidstvo, ale i pro samotného Armstronga. Vychutnejte si příběh o jeho jedinečném životě. Dozvíte se, kdo byl skutečný první muž na Měsíci.

9. 7. 23.00 – Všechno a nic (Všechno)

Cenami ověnčený tým dokumentaristů, který zabodoval s Tajným životem chaosu, se vrací se vzrušující novinkou. Všechno a nic je epický příběh o odhalení skutečné velikosti všeho a naprosté prázdnotě nicoty. Profesor Jim Al-Khalili se nejdříve zabývá vyloženě jednoduchou otázkou: proč je v noci tma? Hledání odpovědi ho zavede až na hranice známého vesmíru. Pak se zaměří na vědu na hraně lidského vnímání, kde se ukrývají nejhlubší tajemství vesmíru. Rozhodne se také odhalit, co je nicota. Jeho výprava za poznáním končí zřejmě nejzásadnějším poznatkem o realitě, ke kterému se lidstvu podařilo dospět. Všechno vzešlo z ničeho.

10. 7. 20.00 – Skutečný most přes řeku Kwai

Druhá světová válka byla plná hrůz. K těm nejhorším patřilo brutální zneužívání válečných vězňů a nuceněne nasazených k výstavbě japonské železnice z Thajska do Barmy. Pamětníci skutečného příběhu, který proslavil legendární oscarový film Most přes řeku Kwai, jsou dnes na sklonku života. Ale jejich vzpomínky zůstávají stejně čerstvé, jako by se všechno odehrálo teprve včera. Jejich vyprávění je místy velice dojemné a jindy nečekaně zábavné a černohumorné. Jsou to neuvěřitelné osobnosti a opravdoví hrdinové. Poslechněte si, jak se jim podařilo přežít dobytí Singapuru, byli zajati a poté přinuceni budovat jenom se základními stavebními nástroji železnici, jejíž dokončení bylo považováno za nemožné. Trpěli hladem a tropickými nemocemi. Byli týráni víc, než si dokážeme představit. Proč vlastně? Abychom pochopili, proč byli Japonci tehdy tak krutí, tvůrci vyrazili do země vycházejícího slunce, zeptat se přímo japonských vojáků, strážců a dozorců. Tito muži, které také dodnes pronásledují přízraky války, otevřeně mluví o vlastních zkušenostech a problémech vyrovnat se se strašlivými následky.

11. 7. 21.00 – Daman: Mistr přežití

Damani jsou malí, roztomilí a naprosto úžasní. Návštěvníci jihoafrického pobřeží žasnou nad jejich dechberoucími kousky mezi vysokými rozeklanými skalami. Připomínají sice sviště, ale jejich nejbližšími příbuznými jsou ve skutečnosti slon a kapustňák. Což je asi nejméně podivná věc, kterou se o nich můžete dozvědět. Damani jsou ohromně společenští. Přestože patří k býložravcům, hledáním potravy stráví pouhou hodinu denně. Mají tedy spoustu volného času na hraní, tulení nebo polehávání. Navíc se můžou pochlubit opravdu neobvyklými anatomickými rysy: duhovky v jejich očích mají schopnost stáhnout se natolik, že damani můžou bez problémů hledět přímo do slunce. Jejich chodidla jsou speciálně přizpůsobená na lezení po skalnatém povrchu. Samci dokonce umí zpívat. Aspoň když se uchází o tlapku své vyvolené. Jsou to v podstatě mírumilovná zvířátka, ale když se ocitají zahnána do úzkých, stává se z nich divoká banda.

11. 7. 22.30 – V hlavě Marka DeFriesta

Díky mnoha útěkům z vězení, kterým se ani nechce věřit, se mu kdysi přezdívalo Houdini. Pak se Mark DeFriest dostal do nejhoršího vězení na Floridě. Přestože soudem vybraní odborníci nejprve rozhodli, že je psychicky nemocný, jediný psychiatr následně verdikt nepochopitelně vyvrátil. Podle jeho tvrzení to Mark jenom hraje. O více než třicet let později má Mark neustále potíže pochopit, co se stalo. Snaží se přežít v rámci přísného a nekompromisního systému. A jeho poslední obránci se mezitím dohodli na zvláštním spojenectví s cílem vybojovat pro Marka svobodu. Film získal ocenění za nejlepší dokumentární film za rok 2014 na filmovém festivalu Lone Star.

12. 7. 22.00 – Tajný život klokanů (Život v klokaní společnosti)

Nejslavnější australský chlupáč klokan je hlavním hrdinou rozhopkaného seriálu o koloniích klokana obrovského. Navštivte společně s námi Národní park Sundown v Queenslandu a pobřežní resort Anglesea ve Victorii. Dozvíte se, že klokani uvažují stejně jako mafie, dodržují zvláštní pravidla páření a vedou fascinující život v rámci předem určených společenských kast.

12. 7. 23.00 – Gorongosa: Znovuzrození ráje (Záhada lvů)

Sledujte neuvěřitelné a inspirativní znovuzrození africké divočiny očima kameramana, který získal prestižní cenu Emmy. Bob Poole se narodil v Americe a vyrostl v Africe. V tomto seriálu zažívá neuvěřitelné dobrodružství: dva roky žil v Národním parku Gorongosa v jihoafrickém Mosambiku, kde pomáhal vědcům a ochráncům přírody v bitvě za obnovu zdejšího kdysi legendárního přírodního bohatství. Vlákno života, které se vine rájem o rozloze miliónů akrů, přervala dlouhá občanská válka. Mezinárodní tým vědců a odborníků se nyní snaží uvést park zpátky do původního stavu. Znovuzrození ráje je jedním z nejambicióznějších projektů obnovy přírody, o který se kdy lidé pokusili.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 28. týdnu,
uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek