Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 34. týden

17. 08. 2015 | Televizní tipy
Pomůžeme vám přežít, seznámíte se se zajímavostmi z říše zvířat, poznáte mnohá antická tajemství, odhalíte záhady Měsíce a UFO, postavíme kuriózní akvária a samozřejmě budeme hodně cestovat. Prima ZOOM – vaše letní dovolená. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 34. týdnu?


17. 8. 19.30 – Gepardí deníky II (Nové začátky)

Další série Gepardích deníků, představující životy gepardích mláďat ve výcvikovém centru zasazeném mezi vinicemi u jihoafrického města Stellenbosch. Čeká vás nahlédnutí na neobyčejnou práci, kterou odvádí zvláštní tým žen, gepardů a psů. Jeho metody jsou moderní, možná kontroverzní a pod neustávající palbou kritiky ze strany jejich odpůrců. Ale budete ohromeni skvělými záběry, které vznikly díky společné snaze lidí a zvířat.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 34. týden17. 8. 20.00 – Zákony živlů: Sopky

Zemětřesení, hurikány a výbuchy sopky patří k nejmocnějším a nejnebezpečnějším přírodním jevům, které lidstvo zná. Zemětřesení dokážou srovnat desítky, nebo i stovky budov se zemí a vzít jejich obyvatelům všechno, dokonce i život. Vědci se proto snaží předběhnout neúprosný čas a zjistit, jak přesně fungují zákony živlů. Dokumentární film Zákony živlů: Sopky prozrazuje, jak na tom jsou, jak katastrofický může být rozsah škod, když selžou, a co se dá v současnosti dělat, pokud katastrofa nemilosrdně udeří.

18. 8. 18.00 – Letem světem (Ostrov Svatá Helena)

Zay Harding s filmaři se na poštovní lodi Svatá Helena vydává na stejnojmenný ostrov v jižním Atlantiku. Hlavní město ostrova Jamestown má pouhých 1 000 obyvatel a jedinou ulici. Hotel, ve kterém Zay bydlí, byl i místem, kde první noci po svém příjezdu na ostrov musel strávit Napoleon. Zastavíme se na zdejší poště, kde si lze nakoupit místní známky, které jsou velkou vzácností mezi filatelisty. Následně prozkoumáme schody vedoucí na vrchol hory nad městem. Schody nesou označení Jákobův žebřík a mají 699 stupňů. Z jejich vrcholu je úžasná vyhlídka na město. Na ostrově neexistuje žádná veřejná doprava.

Proto si Zay na průzkum vnitrozemí musí najmout tamního řidiče se stařičkým veteránem, aby se mohl vypravit na místa spjatá s Napoleonem. Nejprve navštíví zahradní domek Briars, kde Napoleon žil první měsíce pobytu na ostrově. V Briars prožil císař asi nejlepší chvíle své internace na ostrově. Domek byl sice malý, ale Napoleon zde byl navštěvován třináctiletou Betsy ze sousedství, která dokázala zlomeného císaře rozveselit. Bohužel tato lepší císařova doba na ostrově skončila ve chvíli, kdy byl Napoleon přesunut Angličany do vily Longwood. Vila je na místě, které je z hlediska počasí nejnehostinnějším na celém ostrově. Právě v této vlhké a krysami prolezlé vile Napoleon 5. 5. 1821 zemřel. Navštívíme i blízký císařův hrob, kde však už „malý velký muž“ dnes neleží. Po své smrti byl nakonec převezen do Francie. Nenecháme si ujít zátoku, kde se neustále prohání přes čtyři sta delfínů. Vydejte se s námi na ostrov Svaté Heleny!

18. 8. 20.00 – Skutečné odložené případy II (Těla ve studni)

Nejlepší britské středisko pro forenzní šetření ve skotském Dundee se vydává na novou a průkopnickou misi, která prověří celý arzenál moderní forenzní techniky. Vůbec poprvé se tým pokusí vrátit tvář jedinečným tělesným ostatkům z dávné minulosti. Forenzní antropologie, rekonstrukce obličeje a důkladný výzkum otevře nový vhled do historie, když z kostí upadlých v zapomnění vystoupí dávná osobní dramata.

18. 8. 01.00 – Máme rádi kočky (Transplantace kočičí ledviny a kočka běžkyně)

Fanatický milovník koček John Fulton vyráží poznat lidi, kteří jsou na tom s láskou k těmto oblíbeným domácím mazlíčkům podobně. První zastávkou je New York City, přesněji Governors Island, kam se při bouři roku 2011 záhadně dostala kočka. Pojmenovali ji Molly Brownová po ženě, která přežila potopení Titaniku. Ada Nievesová je slavnou módní návrhářkou oděvů pro kočky. Spolu s Johnem oblečou jejího kocoura do několika různých modelů. V Manchesteru ve státě New Hampshire se John zastaví u Carly Reissové, další módní návrhářky pro kočky. Ta navrhuje módu, ale také pro ně vyrábí praktické oblečky.

Některé udrží kočky v teple, jiné zachycují moč nebo brání kočce po operaci ve vyndání stehů či si přespříliš čistit ránu. Michael Greenblatt, fitness trenér, chodí běhat se svou kočkou. Jednoho rána tato kočka běžela s Michaelem a od té doby trénují společně. Bonnie Emmerichová je zase známou kuchařkou pro zvířata. Vaří zdravá a chutná jídla pro kočky bohatých lidí. V pensylvánské nemocnici dokonce pomáhají s ledvinovými problémy koček. John se jako divák zúčastní úšpěšně provedené transplantace ledviny.

19. 8. 21.00 – Mistři přežití s Lesem Stroudem (Madagaskar)


Les Stroud je kanadský cestovatel a dobrodruh, který se na svých cestách snaží zachytit kulturní zvyky domorodých národů, kterým hrozí úplná asimilace se západní civilizací. Les se v další části vydává na oblíbený ostrov Madagaskar, kde se hodlá setkat se dvěma místními etnickými skupinami – s kmenem Antandro, který obývá jižní pobřeží, a s kmenem Antanosi, jehož příslušníci žijí spíše ve vnitrozemí. Příslušníci kmene Antandro se živí především rybolovem, který provádějí s pomocí jednoduchých harpun a bez speciálního potápěčského vybavení.

Členové kmene jsou velmi společenští, večer se setkávají u ohně a zpívají si domorodé písně. Řada mužů má však kromě rybolovu ještě část půdy, kterou musí obdělávat. Zatímco kmen Antandro bojuje o vlastní záchranu, život kmene Antanosi se točí více okolo vlastních tradic. Jeho členové předvedou Lesovi tradiční způsob lovu i kuriózní kořist, která v jejich kuchni představuje velkou lahůdku – ježka. Ten má představovat hlavní chod při obřadu, při kterém navazují spojení se světem duchů. Lesovi tato tradice, při níž se hraje na tradiční bubny typická hudba kmene Antandro, skutečně učaruje.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 34. týden20. 8. 19.00 – Měsíc


Vychutnejte si úplný dokumentární filmový přehled o aktivitě člověka na našem vlastním Měsíci – a mnoha dalších. Je to příběh, který spojuje záběry z misí Apollo, archivů NASA a Evropské vesmírné agentury s rozhovory s nepřeberným množstvím lidí. Zachycuje mýty a pověry spojené s Měsícem a nabízí přehled o vědeckém pokroku lidstva od starověkého uctívání až po vesmírné závody v 60. letech. Měsíc nepřestává fascinovat člověka ani v současnosti. Ať už jde o sdružení Moon Society, které vystavělo v Utahu simulaci měsíčních dobrodružství, nebo společnost Space Adventures, jež se stala průkopníkem vesmírné turistiky a nabízí letenky za 100 milionů dolarů na osobu, je jasné, že nové vesmírné závody už odstartovaly.

21. 8. 18.00 – UFO: Velké spiknutí

Ve Velké Británii věří více lidí v existenci mimozemšťanů než v Boha a více než čtvrtina všech si myslí, že vlády zatajily důkazy potvrzující pravost UFO. Komika Dana Schreibera tato tvrzení fascinují, proto se rozhodl vyhledat nejaktuálnější teorie spiknutí, které se týkají E. T. Mimozemšťana. A zároveň najít lidi, co za nimi stojí. Tak začíná divoká cesta po celé Anglii. Schreiber se setkává s největšími osobnostmi UFO komunity. Dozvídá se, že Ježíš byl mimozemšťan, že lidstvu vládne zlý ještěří diktátor a že v kanálech se ukrývá inteligentní černá lepkavá hmota, která ohrožuje naši existenci.

21. 8. 21.00 – Akvária na míru I (Žvýkačky, kam se podíváš)

Organizace zabývající se extrémními sporty La Jolla Group si přeje nové akvárium, které by současně sloužilo jako funkční skateboardová rampa. Wayde kroutí hlavou, ale pro Bretta je to jako vždycky maličkost. Nádrž pro La Jolla Group bude dlouhá 244 cm, vysoká 122 cm a objem bude mít 3 028 litrů. Uvnitř budou umělé korály a nejrůznější rekvizity reprezentující činnost organizace, včetně umělých figurín s novým druhem šortek na surfování. Akrylát na rampu se musí zpevnit v peci a na skateboardu musí být měkčí kolečka, aby materiál nepoškrábala. Pro restauraci Serendipity 3, proslulou svými dezerty, zase staví oba přátelé akvárium, které má dle přání klienta sloužit současně jako automat na kulaté žvýkačky. Pracovat se musí v noci, protože majitel nechce přerušit provoz.

Je třeba vyřešit chlazení vody i žvýkaček, aby se neroztekly, protože akvárium stojí venku a v Las Vegas dosahují denní teploty až 40 stupňů. Wayde s Brettem pak vyberou vhodné ryby – pro automat co nejpestřejší, zatímco pro nádrž s rampou hodně „drsné“, jak si klient přál. Bude mezi nimi i žralok hladkoun kalifornský. Nejprve je instalováno akvárium s automatem na žvýkačky, kterých je ale, jak se ukáže, málo. Nejmladší člen týmu Frankie se tedy musí ve dvě hodiny v noci vydat pro další várku. V akváriu s objemem 9,5 hl vody je téměř 50 ryb. Celá nádrž s rampou váží 3,6 tuny a její instalace není nikterak jednoduchá. Vznikne malý problém a Frankie se musí ponořit do vody, aby umělé prkno nakousnuté žraločími zuby připevnil ke dnu nádrže. Tosh, odborník na skateboard, hned vyzkouší rampu a šéf podniku i početní diváci jsou nadšeni.

22. 8. 19.00 – Odhalená tajemství starověku (Co skrývá sfinga)

Sfinga patří mezi nejzáhadnější symboly naší planety. Monumentální socha, napůl člověk a napůl zvíře, stojí na gízské plošině nedaleko Káhiry už celá tisíciletí. Kdo ji vlastně postavil? A proč? Čí tvář sfinga nese? Dokážou dnešní vědci za pomoci moderních technologií odhalit tajemství sfingy? Sfinga stojí uprostřed největších pyramid světa a s výškou 18 m a délkou 73 m je největší solitérní kamennou sochou na světě. Socha s hlavou faraona a tělem lva je už po celá staletí tématem vášnivých debat. Stavba sfingy byla na příkaz dosud neidentifikovaného faraona zahájena před 4,5 tisíci lety.

Sfinga byla v minulosti několikrát pohřbena pod vrstvou písku, značný podíl na jejím poškození měli i starověcí Řekové, kteří díky smyšleným legendám udělali ze sfingy symbol zla. Během staletí byly vybájené historky neustále přiživovány, což vedlo k tomu, že se ve 14. století rozhodl arabský šejk sfingu zničit. Šejkovi dělníci urazili sfinze nos, další škody způsobili hledači pokladů. V 19. století používali britští vojáci sfingu jako terč, což vedlo k dalším vážným poškozením.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 34. týden22. 8. 20.00 – Tajemství pouštních slonů

Rozpálený písek všude, kam vaše oko dohlédne. Namib je nejstarší pouští na světě a patří k nejnebezpečnějším. Ale i tady existuje život ukrytý v údolí nazvaném Hoanib. Aby se přizpůsobila drsným životním podmínkám ve vysušené oblasti, získala některá zvířata nové, neobyčejné schopnosti. Největšími z nich jsou pouštní sloni. V namibijské poušti musí podnikat výpravy na dlouhé vzdálenosti. A jedině alfa slonice Clarissa ví, kde hledat místa s životodárnou vodou. Jídla je nedostatek a vedro se skoro nedá vydržet, takže by příští zastávka mohla být pro mladou Mayu příliš vzdálená. Věkovitého samce Jednoho klu čeká ještě horší osud: je příliš starý na to, aby migroval společně s rodinou. Zatímco během období sucha opuští údolí Hoanib dokonce i všudypřítomní šakalové, Jeden kel tu zůstává sám a doufá, že se dočká spásy v podobě brzkých dešťů.

23. 8. 18.00 – Touha po poznání (Super bouře)

Naše planeta se otepluje a kvůli oteplení dochází stále častěji k extrémním výkyvům počasí. Rok po hurikánu Irene, koncem října roku 2012, udeřila na východní pobřeží USA superbouře Sandy. Nastala kvůli jedinečně shodě okolností. Její počátek byl u Afriky, odkud putovala přes Atlantik malá tropická atmosférická porucha. V jižním Karibiku se změnila v hurikán a zamířila směrem k severu na východní pobřeží USA, k New Jersey a k New Yorku. Na cestě se srazila se severním chladným prouděním a rozvinula se do šíře 1 600 kilometrů. Oblast vysokého tlaku vzduchu dále na sever ji u pobřeží zablokovala. Tlak na východním pobřeží klesl na rekordních 940 milibarů. Od Virginie až po Massachusetts byla vyhlášena evakuace obyvatel. Když Sandy dorazila k pobřeží, vítr dosahoval rychlosti 144 kilometrů v hodině, pršelo a vlny byly 3 metry vysoké. Pobřeží má nálevkovitý tvar, takže voda byla hnána bouří přímo k břehům.

Shodou okolností byl právě úplněk, přitažlivé síly Slunce a Měsíce se spojily a na moři vzniklo skočné dmutí. Během 30 minut se voda zvedla o 2 metry a byl vysoký příliv. Voda zaplavila celé pobřeží a brala s sebou vše, co bylo v cestě. Na dolním Manhattanu v New Yorku byly 3 metry vody. Došlo k výpadku elektrické energie a k ničivým požárům. Bouře si vyžádala přes 100 obětí na životech, pobřeží bylo zdevastováno, tisíce domů zničených. Zatímco před 20 lety dokázali meteorologové varovat před podobnou katastrofou dva dny předem, vyspělá technologie ji zjistí již s týdenním předstihem. Jinak by ztráty na lidských životech a škody byly ještě větší.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 34. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !