Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 45. týden

5. 11. 2018 | Televizní tipy
Je libo pobyt v Maroku nebo v dalekém vesmíru? Chcete prozradit utajené příběhy českých dějin nebo vzít na návštěvu ke Kleopatře? A což takhle dát si kokain se světovým šéfkuchařem? Od toho všeho tu je Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 45. týden


5. 11. 20.00 – Z Maroka do Timbuktu – 1. část

V severní Africe byla vysoká poptávka po zlatu ze subsaharských dolů. Kvůli tomu vznikly dlouhé cesty, které přeťaly i nehostinnou poušť. Právě po nich vyrazila Alice Morrisonová, dobrodružka a neohrožená průvodkyně tímto filmem. Cestou se nechala svézt v místním přeplněném taxíku a navštívila islámské město Fes, kde se ubytovala v orientálním hostinci zvaném karavansaraj. Chytila expres do obchodního centra Marrakéše a naučila se pracovat s kůží. Vypravila se sněhem a bouří přes majestátní pohoří Atlas poseté berberskými vesnicemi, prošla údolími lemovanými kasbahy a domluvila se s Berbery, aby jí pomohli přejít poušť Jbel Saghro a dostat se až k starodávnému městu Sijilmasa – kdysi významnému obchodnímu uzlu a často vyhledávanému útočišti kupců na cestě z Timbuktu.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 45. týden5. 11. 22.00 – Neobjasněné případy NASA II (Život v pekle)

Mrazivě vzrušující seriál Neobjasněné případy NASA se vrací s dalšími záhadnými zážitky, neobvyklými objevy a zvláštními poznatky. Můžete se spolehnout, že všechny pocházejí přímo od nejlepších a nejchytřejších zaměstnanců amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku. V osmi nových epizodách se zaměříme na UFO, které havarovalo v Pensylvánii – byl to tajný sovětský satelit, nebo něco mnohem nebezpečnějšího? Rozebereme fakt, že na Merkuru se podařilo nemožné – najít zmrzlou vodu. Odhalíme původ neznámého objektu, který vrhá na povrch největšího měsíce Marsu stín ve tvaru mrakodrapu. A to není ani zdaleka všechno. Bylo přistání na Měsíci zfalšované? Jaký cíl měla přísně tajná vesmírná mise, která málem skončila katastrofou? Co jsou zač neznámé stopy na povrchu Měsíce nedaleko míst, kde přistály mise Apollo? A je fakt, že NASA způsobila jadernou explozi na Jupiteru? Pravda o neobjasněných případech, které odhalila nejdůvěryhodnější organizace na světě, je ukryta právě tady!

6. 11. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin (Objevili Cyril s Metodějem svatý grál?)

Pořad přináší neobvyklý pohled na osobnosti Cyrila a Metoděje ve vztahu k motivu svatého grálu. Nejprve podává jejich „čítankový“ obraz, postupně prohlubovaný podrobnostmi z legend – zejména těmi, které je spojují se starokřesťanskými relikviemi a památkami. Potom je nastolena otázka možné souvislosti s grálem. Můstkem je výklad detailů maleb ve znojemské rotundě. Následuje seznámení s grálskou tematikou. Při tom bude uvedena charakteristika grálu a konstatování, že o hmotné přítomnosti v konkrétní pozemské pokladnici se explicitně zmiňuje jediný historický literární pramen, životopis sv. Cyrila. Jedná se o epizodu z jeho života, která informuje, že před tím, než bratři zahájili misii na Velké Moravě, působil Cyril při chrámu Hagia Sofia v Konstantinopoli, v jehož pokladu byla chována kamenná nádoba vyrobená za časů krále Šalamouna v Palestině, na níž byl vyryt nesrozumitelný nápis. Cyril nápis přeložil a rozluštil v něm obsaženou šifru a z překladu jasně vyplynulo, že jde o kalich poslední večeře, tedy sv. grál. Je to nejstarší písemná zmínka o grálu vůbec a dokazuje, že byl v devátém století chován v Konstantinopoli. Co bylo s grálem později? Nemohli jej bratři odvést na Moravu, podobně jako tam při misii odvezli ostatky sv. Klimenta?

6. 11. 21.00 – Amerika v barvě (20. léta)

Naše představy o minulosti jsou většinou černobílé. Ale život tehdy byl samozřejmě stejně pestrobarevný jako dnes. Tento přelomový seriál využívá moderní kolorizační techniky a poprvé představuje dějiny Ameriky v barvě. Ambiciózní televizní projekt postupuje jedno desetiletí po druhém, oživuje historii a vrací jí původní barvy! Nechybí tak slavné, proslulé a ikonické momenty amerického života jako zrod jazzu, útok na Pearl Harbor, Velká hospodářská krize nebo Elvismánie. Filmaři strávili 6000 hodin pátráním v zaprášených, polozapomenutých archivech, rodinných albech i soukromých sbírkách a podařilo se jim objevit takřka 50 kilometrů filmových materiálů, které dlouhá desetiletí nikdo neviděl. Díky tomu vznikla vzrušující pastva pro oči sestříhaná z nejdůležitějších záběrů naší doby.

7. 11. 20.00 – Krásy divokého Polska

Potulné duny, nespočet jezer, pravěké hvozdy a rozeklaná pohoří: i takto vypadá Polsko. V žádné jiné evropské zemi byste nenašli větší plochy pokryté národními parky. Proto asi nikoho nepřekvapí, že tady žije mnoho druhů zvířat, které už jinde vymizely. Krásy divokého Polska vznikaly v průběhu celého roku a zblízka představují zubry, losy i další jedinečnou faunu a flóru severovýchodní Evropy.

7. 11. 21.00 – V království žab

Skokan krátkonohý je skutečným mistrem v přežití. Dokáže se zabydlet kdekoli, kde je nějaká voda. Jeho královstvím jsou úzké potůčky, široké řeky, malé kaluže i rozlehlá jezera vytvořená člověkem. A že jich v středoevropské krajině nebývá zrovna málo. Stejně rozmanité je i množství živočichů, kteří žijí nad hladinou i pod ní. Vždy se najde něco, co někde žbluňkne, kvákne nebo zaštěbetá. Nahoře na břehu řeky Muldy si skokan pochutnává na hmyzu. Hluboko dole na dně se raci bahenní rvou o šťavnatou leklou rybu. Samice žab kladou vajíčka na kraji zatopeného lomu, zatímco o několik metrů níže sumec pečuje o své mladé. A když pulci dorůstají v žáby, mladá kukačka tloustne v hnízdě uprostřed rákosí. Přijměte pozvání do Království žab ve středním Německu a podíváte se také do kolonií kormoránů a vlhů, potopíte se s bobrem do nitra jeho nory nebo potkáte vzácného nezmara.

7. 11. 22.00 – Gordon Ramsay: Kokain (1. část)

Světoznámý britský šéfkuchař Gordon Ramsay, který získal celkem 16 michelinských hvězd, nám zcela netradičně odhalí celosvětový trh s kokainem v rámci bloku Drsný svět. Kokain je oblíbenou drogou vyšších vrstev a zdaleka nejvíce se ho spotřebuje ve Velké Británii. Nějakou zkušenost s kokainem přiznalo více než jeden a půl miliónu Britů. Během posledních 20 let se množství uživatelů dokonce zčtyřnásobilo. Dříve to byla droga slavných a bohatých, ale dnes je doslova všude. Šňupe se ve všech sociálních a věkových skupinách. Zvlášť rozšířená je mezi profesionálními kuchaři. Gordon Ramsay o tom dobře ví, protože v tomto byznysu sám podniká. Proto se vypravil do Jižní a Střední Ameriky, aby odhalil, odkud se kokain bere a jak se odtud dostane do Británie. Přímo v Anglii navíc zjišťuje, co brání kokainu, aby se dostal do ulic ve velkém.

9. 11. 21.00 – Amazonka východu (Zrod života)

Řeka Kinabatangan pramení v skrytém srdci Bornea a na své cestě urazí více než 560 kilometrů. Protéká vysokými pralesy ověšenými tropickým ovocem, míjí skryté vápencové jeskyně, protíná nížiny i mangrovníkové háje a nakonec se vlévá do bohatých korálových vod Suluského moře. Připojte se k místnímu dobrodruhovi a kameramanovi Cedemu Prudentovi, který se zaměřuje na divoká zvířata a přírodu. Uvidíte, jak se mu podařilo zachytit zánik, drama i rozmanitost života na obou březích řeky. Cede doufá, že díky mini sérii Amazonka východu konečně vyjdou najevo problémy, které nebezpečně ohrožují celý tento jedinečný říční systém.

10. 11. 21.00 – Pravá tvář severské přírody (Turistický ráj)

Reportér Kimmo Ohtonen, který se zaměřuje na divokou přírodu, zkoumá problémy soužití člověka s arktickými zvířaty. Díky tomu podniká neuvěřitelně fascinující výpravu do dalekých a nepřístupných koutů severských států. V dobrodružném cestopisném seriálu se dostane na rozeklané ledovce, do zasněžených hor a panenských lesů nebo až na pobřeží Severního ledového oceánu. Daleko v zamrzlé divočině potkává vlky, rosomáky, lední medvědy, velryby, tuleně i pižmoně a zjišťuje, že jejich budoucnost je kvůli lidstvu a jeho rozdílným zájmům poněkud neradostná a temná.

10. 11. 23.00 – Kleopatra: Legenda a skutečnost (Krev a zrada)

Poznejte pravdu a zbourejte mýty o jedné z nejnámějších a nejlegendárnějších panovnic starověku. Kleopatra VII. Filopátor (69–30 př. n. l.), známá většinou jen pod jménem Kleopatra, byla egyptská královna pocházející z dynastie Ptolemaiovců. O jejím dětství není známo téměř nic, byla třetí dcerou krále Ptolemaia XII., a kdo byla její matka, je nejisté, ale předpokládá se, že se jednalo o sestru Ptolemaia XII. Vejděte do příběhu o této legendární ženě. Za časů Kleopatry Egypt již upadal, a Římská říše naopak kvetla. Aby Egypt získal zase svou bývalou slávu, potřeboval silného vůdce a faraon se rozhodl, že do této funkce obsadí Kleopatru a jako budoucí královna byla vychovávána. To mělo svou cenu. Narodila se do jedné z nejproradnějších a nejkrvavějších královských dynastií. Bezcitní Ptolemaiovci ovládali vraždami egyptský trůn déle než 300 let. Vraždění pro ně bylo běžným politickým nástrojem. Vraždili i svou vlastní rodinu. Mladá Kleopatra si byla všech těchto nebezpečí vědoma, včetně ještě znepokojivějších rodinných tradic. Incest byl pro Ptolemaiovce po staletí způsobem, jak zplodit další generaci králů a královen. Ale v době Kleopatry byla budoucnost Egypta, Ptolemaiovců i samotné Kleopatry v rukou jiné mocné říše – Říma.

Unikátní dokumenty uvidíte
každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na toto se dívám ráda Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles