Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden

10. 11. 2014 | Televizní tipy
Dokumentární smršť ve filmové i seriálové podobě vás zasype fascinujícími záběry a zajímavostmi všeho druhu. To vše jedině na Prima ZOOM! Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 46. týdnu?


11. 11. 20.00 – Samurajští lovci lebek

Od chvíle, kdy se v 8. století poprvé objevili na scéně, jsou nejslavnější elitní bojovníci Japonska oslavováni díky své odvaze, bojovým schopnostem a ze všeho nejvíce díky svému kódu cti. Jenže vyrovnají se tito rytíři Dálného východu vlastní pověsti? Tento dramatický dokumentární film úplně poprvé odhaluje neznámou, temnou stranu samurajské síly. Samurajští lovci lebek jsou fascinujícím příběhem o zakázané lásce, neobyčejné krutosti a nečekané zradě.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden12. 11. 20.00 – Soukromý život evropských savců: Lasice kolčava


Další díl z dokumentárního cyklu Soukromý život evropských savců vznikal v naprosto přirozených podmínkách v divočině. Stanete se díky němu svědky narození, páření, lovu i smrti a dozvíte se více o fascinujícím zvířeti, kterým je lasice kolčava. Ať už jako noční stín nebo tajemné zvuky v podkroví, lasice kolčava často proniká do našich domovů. Přestože tohle zvíře žije s člověkem pod jednou střechou, kvůli své divoké povaze bývá nepochopeným a nezvaným hostem. Soukromý život evropských savců: Lasice kolčava nás blíže seznámí se svou hlavní hrdinkou a naučí si jí patřičně vážit. Tento malý masožravec kupříkladu chytá obrovité krysy, na něž si kočka netroufne.

13. 11. 19.00 – Věda pro budoucí vládce světa: Bioteror


Patří mezi nejvíce smrtící substance na Zemi a přezdívá se jim atomová bomba chudých. Můžou se přenášet jídlem, které spořádáme, vodou, co vypijeme, nebo dokonce prostřednictvím lidí v našem okolí a vzduchem, který dýcháme. Pouhá ampulka velikosti lahvičky aspirinu může zabít milióny. Řeč je o biologických zbraních, kmenech bakterií a virů, které obsahují nejobávanější nemoci v dějinách lidstva. Vyskytují se všude po světě, jejich vývoj není finančně nákladný a závisí na technologiích mnohem jednodušších, než je jakýkoli typ nukleární zbraně. V dokumentárním filmu Věda pro budoucí vládce světa: Bioteror se o nich dozvíme více. Zatímco některé naše obavy se ukážou jako bezpředmětné, jiná odhalení v nás možná vyvolají překvapivě velký strach a zděšení.

13. 11. 20.00 – Detektivové bitevního pole (Bitva u Little Big Hornu)


Tento dokumentární seriál se zabývá zajímavým a atraktivním tématem slavných bitev historie, které rozebírá z nového nečekaného úhlu pohledu. Každá epizoda se zaměřuje přímo na bitevní pole jedné z nejdůležitějších válečných událostí, prozrazuje podrobnosti o jejím průběhu a díky nejnovějším vědeckým výzkumům pomáhá osvětlit její dosud záhadné okolnosti. Detektivové bitevního pole jsou zároveň moderním dokumentem o nových objevech a napínavým příběhem o minulosti. Seriál rozebírá mimo jiné bitvu u Hastings, Agincourtu nebo Waterloo, ale také Útok lehké kavalérie, válku ve Vietnamu a námořní vřavu u Trafalgaru.

13. 11. 21.00 – Poslední mobilizace: němečtí kamikaze

Tři týdny před koncem druhé světové války, 16. dubna 1945, několik německých kamikaze pilotů narazilo letadly do mostů přes řeku Odru poblíž polského města Kostřín. Tito piloti zahynuli ve válce, jež už byla dávno ztracena. Jejich kamikaze mise se stala jednou z posledních demonstrací neúcty nacistického režimu k lidskému životu – dokonce i když šlo o životy svých vlastních vojáků. Dokumentární film Poslední mobilizace: Němečtí kamikaze vychází ze života a smrti nejen těchto šesti pilotů a přibližuje doposud neodvyprávěný příběh jejich sebevražedné mise v posledním stadiu druhé světové války. Nacističtí vojenští vůdci přikázali bezmocným mladým pilotům v neozbrojených letadlech vstoupit do sebeobětavých komand, která měla jenom minimální šanci na přežití. Většina ze sta zúčastněných během útoků přišla o život. Ti, co přežili, poprvé vyprávějí, jak to všechno bylo.

14. 11. 21.00 – Monstra z hlubin (Jezerní příšery)

Známý německý biolog a podvodní filmař Sigi Braun mapuje v evropských vodách velké sumce. Sigi se snaží zachytit jejich životní projevy na kameru a pomáhá objasnit život této velké sladkovodní ryby, kterou provází pověst o její nebezpečnosti. I přes nález velkých sumců v evropských vodách za skutečně velkými exempláři musí Sigi do Kazachstánu, kde společně se svým dlouholetým kamarádem, sportovním rybářem, v ústí tamní řeky nachází ty největší světové sumce. Zdejší sumci dorůstají délky až tří metrů. Dokument ukazuje divákovi vody, ve kterých tato velká ryba žije, způsoby jejího lovu i vývoj sumce z plůdku až po staré a velké exempláře. Divák se také dozví, že malé sumce loví larva vážky obecné. Sumec je zajímavá ryba, která skutečně nemusí lidi děsit.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden15. 11. 18.00 – Starověké objevy III (Čínské superlodě)

Třetí řada dokumentárního seriálu Starověké objevy se vrací k technologickým vynálezům, o kterých se donedávna věřilo, že vznikly až v moderní době. Jenže odborníci a archeologové předkládají další řadu důkazů o tom, že opak je pravdou. Aspoň pokud jde o auta a letadla, super lodě, mega stroje, roboty, egyptské a čínské válečnictví nebo obléhání Tróji.

15. 11. 19.00 – Záhadné postavy dějin I (Kleopatra) a 19.30 Záhadné postavy dějin II (Sedící býk)

První sérii zabývající se záhadnými postavami minulosti zakončíme Kleopatrou. A hned navážeme pokračováním úspěšného seriálu, který vnáší trochu světla do záhadné temnoty životů různých postav historie. Třináct dílů druhé řady postupně rozebírá životy a osudy takových osobností, jako jsou věhlasný stratég a vojevůdce Alexandr Veliký, slavný objevitel Marco Polo, indiánský náčelník Sedící býk, Panenská královna a matka britského námořního impéria Alžběta II., nejen filmový hrdina Lawrence z Arábie, maskovaný mstitel Zorro, geniální vynálezce Isaac Newton, první sultán Egypta a Sýrie v západním světě známý jako Saladin, skotský námořník a pirát kapitán Kidd, vůdce nacistického Německa Adolf Hitler, nebo dokonce samotný Ježíš Kristus.

15. 11. 20.00 – Metamorfóza: Věda proměny


Proměna neboli metamorfóza, která probíhá v přírodě u některých tvorů, je zcela fascinující. Když se housenka promění v kuklu, přechodného stadia, vše další se už odehrává uvnitř této kukly. Je to představa fantastická a také trochu děsivá. Proces metamorfózy spouští nedostatek či vymizení juvenilního hormonu. Housenka přestane žrát, najde si klidné místo, zavěsí se hlavou dolů na smotek hedvábí, zbaví se skeletonu a po nějaké době se z ní stane kukla. Další proměny probíhají uvnitř kukly, aby vznikl zcela jiný tvor – motýl – který si ale zachová nezměněný genetický fond. Dokáže ovšem létat, tudíž si lépe hledá potravu, a také se rozmnožuje. Změna způsobila potřebnou specializaci. Metamorfóza probíhá nejen u většiny druhů hmyzu, ale také v oceánu, kde k ní ostatně došlo nejdříve. Obzvlášť pozoruhodná je metamorfóza mořského ježka, kdy dospělec postupně roste přímo uvnitř larvy, která potom klesne ke dnu, objeví se první ostny a larvu pak nový jedinec zcela vstřebá. Metamorfóza a úzkost, která každou zmínku o ní provází, zaujala i mnoho umělců. Pověstná je například Kafkova povídka „Proměna“, kdy se muž promění v brouka a postupně přijde o vše, co tvořilo jeho identitu a jeho svět, aby nakonec zemřel, nebo stejně proslulý děsivý příběh doktora Jekylla a pana Hyda. Zde si však člověk způsobí metamorfózu sám, při hledání svého temného alter ega, které se skrývá v každém člověku.

15. 11. 21.00 – Vlčí hory

První slovenský dokument na Prima ZOOM. S příchodem noci se do lesního porostu starého jako svět sám vkrádá éterická mlha. Horami se ozývá pravěké vlčí vytí. Další a další vlci se přidávají. Zubr dole v údolí se prudce otočí, jelen rychle mizí mezi stromy a bobr plave do bezpečí svého úkrytu. Jen medvěd klidně čeká v tiché předtuše, že by si mohl z vlčí kořisti kus urvat. Tohle je příběh o jednom z posledních divokých koutů přírody v Evropě, krajině dříve známé jako Vlčí hory, kde má každý tvor svou vlastní úlohu ve věčném koloběhu života a smrti. Zkušení slovenští filmaři putovali tři roky křížek krážem horami a lesy Východních Karpat a v regionu, který se rozprostírá na pomezí Slovenska, Polska a Ukrajiny pátrali po éterických vlcích i jiných výjimečných zvířatech společně žijících na tomto území.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden16. 11. 18.00 – Dan Snow: Dějiny britské železnice (1. díl)


V 19. století došlo ve Velké Británii k vzestupu strojírenského průmyslu. S tím byly spojené také ambiciózní nákladné plány, které se svým závratně vysokým rozpočtem takřka vyrovnají velikosti pyramid. Jednalo se totiž o jeden z nejvelkolepějších stavebních projektů, o který se kdy lidstvo pokusilo. Ve fascinujícím dokumentárním filmu o dějinách železnice Dan Snow ukazuje obrovský dopad, který měla výstavba britského železničního systému nejen na celou Anglii, ale že vyrazila dech i zbytku světa. Dan zároveň dokazuje, že realizace železničního projektu byla něčím mnohem významnějším než jen dojemným příběhem o jednom průmyslovém úspěchu. Jednalo se o další revoluci v už tak dost revoluční době: smršť technologických a vědeckých novinek, společenského vzestupu a bujarého kapitalismu, které se rozhořely v srdci industriální přeměny Velké Británie.

16. 11. 20.00 – Váleční kšeftaři: Druhá světová z druhé ruky (Okresní výstava)

Velmi aktuální dokumentární seriál popisuje dobrodružství Bruce Cromptona, který obchoduje se starým vojenským vybavením. Dodává dokonce nejrůznější stroje také do Hollywoodu. Projíždí bitevní pole i nedaleké stodoly Evropy i bývalého východního bloku a pátrá po všem od starých radiostanic po tanky z druhé světové války. Není nic, co by Bruce neudělal, aby získal ten pravý kus techniky za správnou cenu a pěkně na tom vydělal. Během několika epizod této série se Brucovi a jeho týmu podaří předělat kusy rezavějícího kovu na historicky i finančně cenné kousky. Blázen do historie a milionář Bruce, který se vypracoval od nuly, má koneckonců nejlepší tým v oboru. Neexistuje nic, co by nedokázali opravit nebo sehnat.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 46. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom! 


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zajíc