Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 48. týden

28. 11. 2016 | Televizní tipy
Zažijte svět zblízka – vydejte se s námi do historie, procestujte Zemi, seznamte se s přírodními krásami i zvířecími mazlíčky, poznejte tajemství vesmíru a vědy nebo si vyzkoušejte život naostro. Poznání, záhady i dobrodružství nabízí Prima ZOOM.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 48. týdnu?


28. 11. 20.00 – Letem světem: Velké výpravy (Ve stopách lodi Bounty)

V dnešním dílu se Zay Harding vydává po stopách polynéských lidí. V pacifickém oceánu se chystá prozkoumat některé ostrovy, svou cestu začne v Chile v Santiagu, které je hlavním městem Chile. Toto koloniální město obklopené Andami bylo původně španělskou pevností. Odtud se Zay dostane šestihodinovým letem na Velikonoční ostrovy. Největší atrakcí jsou zdejší sochy. Tahiti patří k francouzské Polynesii. Zay se zde zúčastní tradičních závodů v kánoích, uvidí tančit krásné dívky a seznámí se se zdejšími zvyky. Další zastávkou je Pitcairnův ostrov, na který se dostane plavbou lodí trvající dva a půl dne. Tento ostrov osídlili vzbouřenci z lodi Bounty. Byli to Angličané, přivezli s sebou tahitské ženy a loď spálili v zátoce. Zdejší muzeum má sbírku polynéských artefaktů. Na závěr se Zay ještě potopí do moře, aby viděl kousky spálené lodi Bounty.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 48. týden28. 11. 21.00 – Planeta jídla (Příběh kávy)

Merilees Parkerová navštívila Portoriko, kde se pěstuje, sklízí a praží jedna z nejkvalitnějších odrůd kávy na světě. Merilees přijela do kávové oblasti v době, kdy se zde koná slavnost a má možnost ochutnat všechny druhy kávy, které se zde pěstují. Judith Jonesová se od spisovatele a historika Jonathana Morrise dozvídá pověst o etiopském pasáčkovi. Z Etiopie se káva začala šířit dál do světa. Judith se setkává s Jamesem Hoffmanem, který je kávovým expertem a majitelem pražírny – ten Judith osvětlí, v čem spočívají rozdílnosti chutí. Navštívíme také kávovou plantáž na ostrově Svatá Helena, kde se pěstuje jen speciální druh kávy, která sem byla dovezena už v 18. století a kterou, údajně, nejraději popíjel Napoleon.

Káva se dostala do Evropy díky tureckým obchodníkům a popíjení kávy se rychle rozšiřovalo i po celém světě. Doktor Mathew Green nás zavede na místa, kde se nacházely a někdy ještě nachází slavné kavárny. Američané začali kávu skutečně pít až od padesátých let 19. století, kdy vznikly nové způsoby balení a pražení kávy. Italský vynález kávovaru na espreso způsobil revoluci v kávě a rozmach espresa změnil pohled na kávu po celé Evropě. Americká firma Starbucks začala ve svých kavárnách prodávat větší a ochucené espreso, a tím se Starbucks dostal na trh celého světa.

28. 11. 22.00 – Probuzení mamutího mláděte


V příběhu o unikátním nálezu takřka dokonale dochovaného chlupatého mláděte mamuta, které se zčistajasna objevilo na břehu řeky na Sibiři, ožívá velkolepé arktické dobrodružství. Probuzení mamutího mláděte odstartovalo neobyčejné vyšetřování, zaměřené na jeho život i smrt na konci doby ledové. Stopy vedou ze Sibiře do specializovaných laboratoří po celém světě a odhalují, jak se ostatky mladého mamuta, pojmenovaného Ljuba, dostaly až do 21. Století a jak to, že zůstaly prakticky nedotčené i 40 tisíc let po uhynutí.

29. 11. 20.00 – Ženy ve válce: 1939–1945

Vojačky, matky, zdravotní sestry, špiónky… Ve všech případech jde o věčné oběti války, dějinami navždy tragicky opomíjené. Virginia Hallová, Danielle Casanova, Sophie Schollová, Simone de Beauvoirová, Simone Schlossová, Suzanne Spaaková, Germaine Tillonová, Violette Szabo, Lucie Aubracová, Vera Atkinsová... Byly to Francouzky, Němky, Američanky. Bojovaly v bitvách i v odboji, byly deportovány. Tvoří armádu žen, která je slavná, a zároveň neznámá, přestože se odvážně postavila mizérii a nevyslovitelným hrůzám válkou rozvrácené Evropy – ponižování a věznění, pronásledování a vyhlazování. Ženy ve válce se vyzbrojily odvahou a bojovaly za mír, rovnoprávnost, svobodu i holé životy v největším vojenském konfliktu 20. století. Tento film oslavuje hrdinky, které se denně setkávaly se zvěrstvy a zažívaly triumfy druhé světové války.

29. 11. 21.00 – Cesta k válce: Konec říše

Rakousko-Uhersko využilo atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda v roce 1914 v Sarajevu k tomu, aby vyhlásilo válku Srbsku. Do původně regionálního konfliktu se nechaly zatáhnout centrální mocnosti i země Trojdohody a postupně přerostl v první světovou válku – v do té doby největší, nejkrvavější a nejrozsáhlejší boje, jaké lidstvo poznalo. František Ferdinand d'Este (celým jménem František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria, arcivévoda Rakouský-Este) byl její první, ale zdaleka ne poslední obětí. Po něm následovalo 17 miliónů mrtvých a dalších 20 miliónů zraněných nebožáků.

30. 11. 20.00 – Mimořádná mláďata (1. díl)

Všichni známe děti, které podle všeho nemají žádný pud sebezáchovy: ty, které jsou schopné vyšplhat až na samý konec nejvyšší a nejtenčí větve stromu. Lidé přesto nejsou jediným tvorem, jehož potomci zdánlivě popírají veškerou logiku přežití. Příroda je plná mimořádných mláďat, která dokážou být statečná, rozpustilá, nechutná, odolná, zlobivá nebo se prostě chovat jako náročná primadona. Seriál Mimořádná mláďata představuje různé zvířecí osobnosti a složité chování zvířecích potomků z celého světa – ať už naučené nebo instinktivní, a vysvětluje, co přesně je na nich tak mimořádného.

30. 11. 21.00 – Putování se slony

Mnoho lidí si spojuje buš s nebezpečím a k pozorování zvířat raději zvolí bezpečí auta. Ale Steve Bolnick je pevně přesvědčený o tom, že stejně jako naši předci, lovci a sběrači, máme i my stále ještě hluboce zakořeněný vztah k přírodě. Doufá, že díky pěším výpravám přivede lidi zpátky k jejich dávným kořenům a pomůže jim lépe pochopit zákony Matky přírody i chování jednotlivých zvířat.

1. 12. 20.00 – Bombardér B-2 ve válce

Je to nejdražší letoun na světě. Přísně tajný bombardér B-2 byl dvacet let skrytým esem v rukávu americké armády. Toto je jeho příběh. Odbornice na bombardér B-2, doktorka Rebecca Grantová, vysvětlí, proč je tento letoun nejvyspělejším taktickým strojem na světě. Jak postavíte letadlo, které se vyhne zachycení v infračerveném spektru? Díky genialitě, inovaci a s troškou nečekané pomoci od nepřítele z druhé světové války! Výsledkem je letadlo s takřka 170metrovým rozpětím křídel, které se nedá zachytit radarem.

Ale úspěch bombardéru B-2 nespočívá jenom v jeho stavbě. Plukovník na odpočinku Tony Imondi nastíní, jak tento letoun uniká zachycení a co je součástí úspěšné mise. Zaměříme se také na několik tragických nehod: co způsobilo pád bombardéru v roce 2008 na Guamu nebo vybombardování čínské ambasády v roce 1999 v Bělehradě? A jakým způsobem ovlivní změny politického klimatu na celém světě i nové moderní technologie roli bombardéru B-2 v budoucnosti? Vychutnejte si oslavu jednoho z nejdůležitějších strojů v historii letectví i zásluh mužů a žen, kteří na něm každý den tvrdě pracují.

1. 12. 23.00 – Velká sloní cesta

Sloni ze středu africké Botswany se toulají široko daleko. Směr jejich cesty ovlivňují sezónní deště a hojnost potravy. V době sucha a nedostatku se pokaždé uchýlí ke stejnému náhradnímu řešení: okamžitě vyrazí na cestu do úrodné delty řeky Okavango. Snímek Velká sloní cesta zachycuje zoufalou snahu 34hlavého stáda, které zamířilo z vyprahlé pouště Kalahari směrem k zelené oáze. Je to putování dlouhé 160 kilometrů.

2. 12. 20.00 – Záchrana žraloků


Zanícený milovník oceánů a všeho, co je s nimi spojené, Jérôme Delafosse založil Projekt žralok. Jeho prostřednictvím se snaží usmířit člověka se strašidelným žralokem. Není to jednoduché. Každou hodinu je na celém světě uloveno deset tisíc žraloků. A to i přesto, že tento mýtický dravec hraje nesmírně důležitou roli v regulaci ostatních mořských živočichů. Žralokům dnes hrozí vyhynutí více než kdy dřív, zvlášť v oblastech okolo rozvinutých zemí. A tak Jérôme jezdí po celém světě, aby na to upozornil a zvýšil všeobecné povědomí o tom, že je důležité žraloky zachránit. Jeho cesta vede z Francie na Bahamy, do Indonésie a na Kokosové ostrovy a pak dál do Velké Británie a Belgie.

3. 12. 21.00 – Lvi z pouště Namib

Jedna lvice a její potomci se stali klíčem k přežití namibijských pouštních lvů. Před pěti lety se díky nim narodilo pět malých samečků. Navzdory těžkým podmínkám života na poušti i tomu, že smečka postrádá vůdčího samce, se jim daří vychovávat mladé k nezávislosti. Učí je lovit malá i velká zvířata, dokonce si troufnou i na žirafy. Ale během zoufalého odvážného útoku na jednu z žiraf je zraněna nejstarší lvice a později svým zraněním podléhá. Zůstaly po ní dvě dcery, které musí naučit pět mladých bratrů vše, co znají, dokud nedorostou takové velikosti, že už je nebude možné dál živit.

Dokument Lvi z pouště Namib vznikal v průběhu dvou let a odhaluje tajný život pouštních lvů na písečných dunách, rozeklaných skalách, holých planinách i rozpálených plážích namibijského Pobřeží koster. V místech, kde hrozí neustálé nebezpečí, útroby sžírá nekonečný hlad a žízeň a utrpení se nedá uniknout, musí pět mladých lvů dobýt poušť a založit svá vlastní nová království.

3. 12. 22.00 – Starověká tajemství a vesmír (Stonehenge)

Vesmír, jak ho dnes známe, utvářely dějiny, starověká tajemství, víra a náboženství. Za tím vším se ohlíží seriál Starověká tajemství a vesmír. Čtveřice epizod se zaměřuje na alternativní podněty, pokládá inspirativní otázky a zpochybňuje všeobecně uznávané pravdy ve snaze otevřít brány k poznání úplně nového vesmíru znalostí. Ponořte se společně s našimi bořiči mýtů hluboko do neznáma.

3. 12. 23.00 – Ztracená města Čačapojů

Na místě odříznutém od světa, hluboko v džungli, na vysočině v Peru se skrývá jedna z nejvíce fascinujících metropolí v dějinách lidstva. Lid, který tam žil, sám sebe nazýval Čačapojové. Ale Inkové, kteří později Čačapoje porazili, o této civilizaci mluvili jako o Bojovnících z nebes, protože se jejich vysokohorské město takřka dotýkalo nebes. Podle starodávné legendy to navíc bylo místo nesmírného bohatství a hojnosti. Dokumentární film Ztracená města Čačapojů nás tam zavede.

4. 12. 21.00 a 21.30 – Letečtí záchranáři (1. a 2. díl)

Letečtí záchranáři z organizace The Westpac Lifesaver Rescue Helicopter Service od vzniku v roce 1979 podnikli více než 70 tisíc misí po celé Austrálii. V letních měsících mají na starost bezpečnost více než 80 % populace. Tento seriál zachycuje jejich statečnost, obětavost, práci, ve které jde o všechno, a každodenní rozhodnutí na hranici života a smrti. Leťte společně s piloty, letci a lékaři na pomoc Australanům v nouzi. Uvidíte, co se stane, když se lidstvo čelně střetne se zákonitostmi překrásné, ale nevyzpytatelné australské přírody. Hlavní hrdinové musí v každé epizodě obstát tváří v tvář přírodním živlům. Jejich záchranné mise vás zvednou z křesla a dostanou na rozbouřený oceán, odlehlou farmu i rozviklaný útes.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 48. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !