Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 49. týden

1. 12. 2014 | Televizní tipy
Pořádná porce záhad, geniální vynálezy i překvapivé smysly. Pozor na zuřící Zemi. Užijte si humorné i vodní cestování. Co víc si přát – Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 49. týdnu?


1. 12. 21.30 – Zuřící Země II (Extrémní speleologie)

Ať už krize udeří kdekoli na světě, dobrodruh moderní doby George Kourounis sebere odvahu a svolá svůj filmový štáb, aby se tváří v tvář střetl s nejzuřivější podobou matky přírody. Pokračování dokumentárního seriálu Zuřivá Země je napínavým důkazem toho, jak moc si Kourounis troufá vysmívat se nebezpečí do očí. Šťastná třináctka nových epizod je znovu vyšperkovaná perfektní prací s kamerou a mimo jiné „přežívá“ hurikány, surfování a sníh na Havaji, divokou Itálii, oheň a led na Islandu nebo indické monzuny.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 49. týden2. 12. 19.00 a 19.30 – Vodní cesty: Královský kanál (Stará cesta; Hlubiny)

Na začátku 90. let se přírodovědec a moderátor Dick Warner plavil irskými vodními cestami. Jeho dobrodružství zvěčnil úspěšný dokumentární seriál. V úplně novém pokračování nazvaném Vodní cesty: Královský kanál, se Dick Warner vrací na „místo činu“ a odhaluje krásy i skrytá zákoutí čerstvě opraveného Královského kanálu, který proudí srdcem Irska. Plavbu z Dublinu až do posledního přístaviště v Lough Ree podniká na palubě dvacetimetrového člunu jménem Tramp, jenž naposledy křižoval Královský kanál v roce 1923. Dick Warner se navíc po cestě seznamuje s experty i laiky z obou břehů kanálu a dozvídá se více o jejich historickém dědictví i okolní divoké přírodě. 

3. 12. 20.00 – Soukromý život evropských savců: Příběh vlka

Kdyby vlk dovedl vyprávět, řekl by nám úplně jiný příběh než člověk. To je základní téma, od kterého se odpichuje další neobyčejný dokumentární film ze série Soukromý život evropských savců. Příběh vlka vznikal v naprosto nekontrolovatelných divokých podmínkách nezkrocené přírody a zachycuje zrození, dospívání, páření, lov i smrt – zkrátka celý životní cyklus tohoto fascinujícího zvířete. Film se úspěšně vyhýbá všemu, co si člověk o vlcích obyčejně (neprávem) myslí a je svébytným vlastním vlčím příběhem. Příběh vlka vznikal na různých místech v Německu, Francii i Španělsku. Nechybí v něm scény s volně žijícími divokými vlky. Představuje život vlka v jeho skutečné podobě. A vyvrací mýty o jeho chování i životě.

4. 12. 19.00 – Záhady Slunce

Žhnoucí kouli super horkého plynu, který by dokázal vyhřát tisíce Zemí, říkáme Slunce. Je naší nejbližší hvězdou. Díky ní existuje veškerý život na naší planetě. A odjakživa vyvolává nekonečný údiv. Jenže i nekonečný údiv se čas od času ocitá ve stínu rostoucích obav. Naše jasné Slunce má i svou temnou stránku. Jeho enormní moc a síla v dnešní době představují mnohem větší nebezpečí než kdy dřív. V podstatě žijeme ve vnější atmosféře Slunce, a tak všechno to, co se s touto hvězdou stane, prakticky ihned ovlivní i nás na Zemi. Není to tak dávno, co Slunce připomnělo svou skutečnou ohnivou povahu. Příběh snímku Záhady Slunce začíná 15. února 2011, kdy na povrchu Slunce došlo k obrovské magnetické erupci, jež vyvolala ještě obrovitější solární bouři…

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 49. týden5. 12. 21.00 – Záhadný život chobotnic

Podmořské zahrady u Nového Zélandu nabízejí velkolepou podívanou od pralesů řas v barvě jantaru až po otevřené skořápky ústřic, které se navíc neustále mění. Jedno z nejzajímavějších prostředí na naší planetě je domovem jednoho z nejbizarnějších stvoření. Dokumentární film Záhadný život chobotnic vypráví pozoruhodný příběh samice chobotnice, která se prodírá různými kouty novozélandských podmořských zahrad. Při tom zažívá různá setkání a podniká neuvěřitelné úniky ve stylu slavného Houdiniho, když narazí na některé z dalších místních obyvatel. Její cesta začíná v Jižním oceánu, kde jsou největším nebezpečím pro čerstvě vylíhnutou chobotnici všudypřítomné medúzy. Ale i ty jsou jen jedním z mnoha úskalí, kterým chobotnice musí čelit, než se z kořisti stane dravec.

6. 12. 19.00 a 19.30 – Záhadné postavy dějin II (Zorro; Papežka Jana)


Pokračování úspěšného seriálu vnáší trochu světla do záhadné temnoty životů různých postav historie. Další díly druhé řady postupně rozebírají životy a osudy největších světových osobností. Dnes si dáme dvě velmi záhadné postavy. Zorro, aristokrat i revolucionář – v roce 1650 je inkvizičními soudci poslán do vězení jistý kacíř. V noci se mu ale podaří utéct a městem se začíná šuškat, že se dostal z vězení pomocí nadpřirozených sil. Zorrův příběh je nejspíš inspirován příběhem Guillena Lombarda. Byl to Ir, který se ve skutečnosti jmenoval William Lamport a přijel do Mexika v roce 1640. Žena papežem – podle kronik se Jana převlékla za mnicha a vydala se do Říma. Díky svému intelektu se dostává na přední pozice katolické církve, až je zvolena papežem. Jana ale podléhá svým potřebám a pořizuje si milence. Ze vztahu vzejde dítě, a když Jana začne rodit během procesí, upadá do nemilosti.

7. 12. 18.00 – Geniální vynálezy (Elektřina)


Michael Mosley se svým týmem vybírá různé vynálezy a zkoumá, jak změnily náš život. Vysvětlují, jak tyto vynálezy vznikly – od jiskry v mysli génia až po dokončenou technologickou vychytávku, a pokud jde o životy jejich duchovních otců, oddělují fakta od všeobecně zavedených mýtů. První řada dokumentárního seriálu Geniální vynálezy začíná příběhem o síle, moci a vynálezech, které patří k těm vůbec nejvýznamnějším: parostroj, elektrický generátor a parní turbína. Následující díly se točí kolem fascinujícího řetězce událostí, jenž umožnil cestování kolem světa, vynálezy telegrafu, telefonu a bezdrátového spojení i způsobu, jak změnily komunikaci, nebo trend moderní doby, jímž se stala možnost vidět a zaznamenat cokoli na světě „živě“ v reálném čase.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 49. týden7. 12. 19.00 – Svět smyslů (Sluch: Zvuky v uchu)

V tomto dílu seriálu Svět smyslů se zaposloucháme. Člověk začne slyšet dlouho před narozením – už od 20. týdne těhotenství je ucho schopno vnímat tóny a rozlišovat hlasy. Tyto prenatální sluchové vjemy podporují vývoj mozku a nervové soustavy. Embryo se chrání před příliš hlasitými zvuky odfiltrováním příliš vysokých frekvencí. Tlumí se tím zvuky krve a šumění střeva. Hlasy znějí velice jasně. Také po porodu obsahuje ucho novorozence plodovou vodu, která se vstřebá až za několik dní. Touto přírodní ochranou se zmírní přechod mezi navyklou tlumenou sférou a hlasitými zvuky vnějšího světa.

Od prvního dne navazuje novorozenec prostřednictvím sluchu kontakt. Začne také dopřávat sluchu sám sobě a vlastní hlas mu umožní vnímat sám sebe. Sluchem rozeznává člověka, který se stará o jeho přežití. Sluch hraje rozhodující roli ve vývoji řeči. Je velmi výjimečné naučit se mluvit bez zpětné zvukové vazby. Zatímco naši rodiče měli sluch poškozený z pracovního prostředí, my si sluch ničíme ve svém volném čase. Bylo zjištěno, že u 1/3 dvacetiletých Němců dochází ke zhoršení sluchu právě ve frekvenčním rozsahu řeči. Jelikož potřeba mladých poslouchat hlasitou hudbu souvisí s jejich životním pocitem, je nutné je varovat, ale to nestačí. Musíme dělat vše proto, abychom hluk omezili. 35 % Evropanů žije v nesnesitelných akustických podmínkách. To zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, snižuje koncentraci, zvyšuje nervozitu a způsobuje poruchy spánku. Nezažíváme libozvučně znějící krajinu, ale jen hluk, a je potřeba s tím začít něco dělat.

7. 12. 21.00 – Kouzla Davida Blaina: Magie na ulici

První televizní speciál mága Davida Blainea, kterého proslavily kouzelnické triky v ulicích anglických měst, vznikl z jednoho prostého důvodu: „Chtěl jsem vrátit magii a kouzla tam, kde byly před sto lety,“ říká Blaine. O co jsou jeho výstupy jednodušší, o to víc vyráží dech. Kamery se navíc soustředí na reakce samotného mága. Tento koncept, který se díky Davidu Blaineovi poprvé objevil v roce 1997, úplně změnil způsob, jakým dnes vznikají televizní kouzelnické pořady a show.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 49. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !