Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 6. týden

6. 02. 2017 | Televizní tipy
Prima ZOOM vám naservíruje další porci parádních dokumentů – přitáhne vás obrovská gravitace, poznáte spoustu zajímavostí o psech, seznámíme vás se spinosaurem, zažijete Rusko z různých stránek, dejte si pozor na kobří mafii a čeká vás ještě spousta dalšího.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit v 6. týdnu?


6. 2. 22.00 – Zázraky vesmíru (Gravitace)

Další díl nás seznámí s tím, jak gravitace utváří vesmír i svět v naší blízkosti. Podstatu gravitace ukazuje let ve speciálním balistickém letadle pro nácvik beztížného stavu. Gravitace modelovala planety, hvězdy a galaxie z prvotních prachoplynových mračen. Náš Měsíc je také ovládán gravitací, právě proto ukazuje Zemi jen jednu tvář a na oplátku vyvolává příliv a odliv. Jednou gravitace změní i naši galaxii – ve vzdálené budoucnosti se Mléčná dráha srazí s Galaxií v Andromedě. Jejich hvězdy i veškerá hmota se vzájemně promíchají.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 6. týdenVe vesmíru ale existují objekty s gravitací mimo naši představivost. Lidé o nich přesto mají informace už velmi dlouho, teprve v současnosti ale chápeme, co jejich pozorování znamenají. V kaňonu Chaco v Novém Mexiku si před tisíciletím lidé všimli jasného záblesku na obloze – při výbuchu supernovy se zrodila neutronová hvězda. Ani to ale nejsou nejhmotnější objekty ve vesmíru, těmi jsou supermasivní černé díry ve středu galaxií.

7. 2. 22.00 – Martin Clunes: Člověk a pes – 2. část

Každý den se narodí ve světě 1,2 milionu štěňat, šestkrát více než dětí. Na světě je přes 400 milionů psů. Geneticky jsou skoro všichni psi stejní. O předcích neříká nic ani rodokmen, který lze u psa vysledovat do páté generace. Předkem psa je z 99 % vlk. Před 15 miliony let se v Asii vlci poprvé přiblížili k lidem. Člověk jim nabídl teplo, bezpečí a snadnou kořist, pes mu pomáhal v lovu. Všichni primitivní psi měli tehdy stejný tvar těla, ale ten byl později člověkem změněn, lze toho dosáhnout během sedmi generací. Soužitím s člověkem vlk měnil své chování. Pes má sice stejné vlastnosti jako vlk, ale je domestikovaný a nezabíjí pro potravu. Vlk je plachý a pes přítulný. Během tisíciletí začal člověk svévolně zasahovat do vývoje psů. Protože mu byli někteří jedinci nějak užiteční, zdůraznil tyto jeho vlastnosti. Tak vznikly rasy. Na světě existuje přes 400 různých psích ras.

Tisíce let pes tahal, naháněl a lovil, ale dnes již jen málo lidí potřebuje psy k práci. Farmáři používají border kolie a další pastevecké psy k hlídání stád ovcí a jako ochranu stád před predátory. V horách se uplatňuje lavinový pes, který dokáže vystopovat člověka zavaleného lavinou. Pes záchranář najde člověka pohřbeného pod troskami. Díky tažným psům, jako je sibiřský husky, dobyl člověk nejstudenější oblasti planety. Ale pes provází člověka i v městském životě. Pomáhá v boji se zločinem a terorismem, umí najít drogy, a dokonce i rakovinu, a obohacuje život postiženým osobám. Kdyby se pes v minulosti k člověku nepřipojil, byl by asi stejný, jako jsou psi hyenoví v Africe. Žijí zde již tři miliony let a dnes jich zbývají již jen tři tisíce. Psa hyenového si člověk neochočí. Odmítá totiž náhradního vůdce.

Pes dává člověku lásku a dělá mu společnost. Jako smečkové zvíře vyžaduje svého vůdce. Díky filmům o psech, jako byla třeba Lassie, dospěl člověk ke změně názoru na psa. Stal se z něj především domácí miláček. Člověk psa rozmazluje jako vlastní dítě. Na podporu tohoto trendu vznikl multimilionový trh s potřebami pro psy. Ale cena, kterou pes platí za své vyšlechtění, je někdy vysoká. U jednotlivých plemen se projeví dědičné choroby, jako je epilepsie, hluchota, slepota, srdeční onemocnění, problémy s kluby a kyčlemi. Psa můžeme milovat, ale měli bychom respektovat a pochopit vlka, který v něm stále žije.

8. 2. 20.00 – Záhadný spinosaurus

Je to největší zabiják, který kráčel po zemi. Zuby ostré jako břitva, metrové čelisti, pařáty jako srpy. Jestli si myslíte, že řeč je o tyranosaurovi, mýlíte se. Tohle je spinosaurus. Díky masivním rozměrům a dvoumetrové hřbetní „plachtě“ jde o jednoho z nejbizarnějších živočichů vůbec. Zároveň patří k nejzáhadnějším. Dosud byla objevena jediná kostra spinosaura, která by zahrnovala více než jen pár zachovalých kostí. Písky Sahary však nyní vydaly pozůstatky pravěkého ještěra, který má všechny znaky spinosaura. Paleontologové Paul Sereno a Nizar Ibrahim pospíchají, aby výsledky bádání představili celému světu. Tento film je jako tajuplný detektivní příběh o tom, jak paleontologové pátrají o původu kostry, pomocí digitální techniky skládají dinosaura znovu dohromady a postupně ho dokončují v celé jeho strašlivé kráse.

8. 2. 23.00 – Za katrem (Bezbožné místo)

Dnes se seznámíme s Paulem, který je na tom psychicky velmi špatně, a tvrdí, že má klaustrofobii ze svojí cely. Paul to ale celé hraje, aby se dostal na psychiatrické oddělení, kde je to lepší. Paulovi nikdo jeho divadlo nevěřil, takže jde na normální oddělení. Měsíc po incidentu je Paul na svobodě. Dalším vězněm je Edwin, který se pár týdnů před natáčením přiznal k zabití 88letého veterána z druhé světové války. Edwin zabil muže, když byl pod vlivem drog.

Muž zemřel 11 dní po napadení. Edwin uzavřel dohodu a byl odsouzen na 27 let, ale pak se z dovolené vrátila předsedkyně senátu, za kterou souhlas s dohodou podepsal její náměstek, a ta dohodu zrušila. Edwinovi teď hrozí doživotí, ale ještě více ho trápí, co přijde po životě, nechce za svůj čin do pekla. Edwin je katolík, ale nyní zkouší islám. Po chvilce ho islám nebaví. Nyní si myslí, že mu chybí spolubydlící, a tak o jednoho požádá. Nový spolubydlící je nejspíš ten nejčistotnější muž, jaký ve vězení kdy byl. Edwinovi nepomáhá jen spolubydlící, ale i psychiatrička, která ho připravuje na nový rozsudek. Edwin už navíc nemá žádnou možnost dohody, jen soud s porotou.

9. 2. 22.00 – Ruská ledová divočina


Prozkoumejte mrazivou krajinu, ledově chladné moře a divoká zvířata v Zemi Františka Josefa, která je jedním z nejodlehlejších a nejméně pohostinných míst na světě. Zkušený dokumentarista Enric Sala vede skupinu vědců a dobrodruhů na první mezinárodní výpravu právě do těchto zvláštních končin. Enricův tým naváže spolupráci s několika váženými ruskými biology, geomorfology i ornitology, aby zaznamenal, jak se klimatické změny podepisují na dosud nedotčené krajině. Fotograf Cory Richards se rozhodne riskovat vlastní bezpečí i vybavení ve snaze získat co nejlepší detail ledního medvěda.

Ostřílený profesionál s dálkovým ovládáním Alan Turchik spustí kameru do největších mořských hloubek – a to, co tam najde, překvapí i ty nejzkušenější z jeho vědecky založených kolegů. Ornitoložka Maria Gavrilo umístí sledovací přístroj na alku a získá tak první hmatatelné poznatky o tomto málo prozkoumaném ptáku, který stráví většinu života nad mořem. Tito zkušení vědci a dobrodruzi se odvážně potápějí v teplotách pod nulou, neohroženě unikají divokým zvířatům a rozvážně uhýbají titánským ledovcům. Zkrátka čelí největším výzvám a nebezpečím, se kterými se v životě setkali.

10. 2. 22.00 – Největší záhady Ruska (1. část)

Bývalý Sovětský svaz byl zlověstným soustátím plným přísně střežených tajemství, nepotvrzených zvěstí a nejistot. Napínavý mini seriál se ohlíží za bizarními nevysvětlitelnými jevy, monstrózními tvory a děsivými událostmi, které v minulých desetiletích narušily zdánlivě idylickou propagandu o budování komunismu. Po pádu Železné opony konečně můžeme pečlivě prolistovat a prostudovat tato ruská Akta X – od horských divochů a děsivých zombie psů až po tajuplný a hluboce znepokojivý Zánik Ďatlovovy výpravy. Díky výpovědím očitých svědků a dramatickým filmovým rekonstrukcím tyto tajuplné události ožívají přímo před očima. Připravte se na návštěvu světa, ve kterém nic není takové, jak to na první pohled vypadá.   

11. 2. 21.00 – Kobří mafie

Kobry jsou zabijáci se speciálními schopnostmi a rafinovanými zbraněmi. Do čeledě korálovcovitých patří 270 druhů kober. Žijí na dvou kontinentech, v Africe poblíž říčních toků a na asijském kontinentu od Indie až po jihovýchodní Asii. Smrtícími zbraněmi jsou duté jedové zuby a schopnost vymrštit v ohrožení jednu třetinu svého těla nad zem a rozprostřít kůži v týlu do široké kápě. Při polykání kořisti roztahují čelisti podle její velikosti. Všechny kobry požírají i jiné hady. Po páření přebírá samice kobry kontrolu nad početím. Dokáže uchovat sperma a oplodní se sama, když najde vhodné místo pro uložení vajec. Mláďata kober se vyklubou přibližně za 80 dní a jsou zcela nezávislá, řídí se jen svými instinkty.

V Africe žije kobra černá v deštném pralese u řek a je dobrý plavec. Loví ve vodě ryby, želvy, ropuchy. Kobra kapská žije na africké poušti. Má jeden z nejsmrtelnějších jedů, který člověka usmrtí za několik minut. Dokáže vyplenit hnízda snovačů na stromech. Asie je domovem kobry královské, se svými pěti metry to je nejdelší jedovatý had na světě. Ve vzpřímené pozici se dívá 180 cm vysokému člověku přímo do očí. Jediným kousnutím vypustí 600 miligramů neurotoxického jedu, pro člověka je smrtelných 20 miligramů. Vzdálenými příbuznými kobry černé jsou kobra obojková a mozambická plivající kobra. Obě nemají jako kobra černá otvor na špičce zubu, ale na přední straně, jed vystřelují až na vzdálenost tří metrů přímo do očí oběti, která oslepne. Kobra obojková se často vyskytuje u lidských obydlí, kde hubí hlodavce.

12. 2. 20.00 – 14 minut od Země

Hrdinou tohoto příběhu je pětapadesátiletý vedoucí společnosti Google jménem Alan Eustace. Jinými slovy muž, který se rozhodl vynalézt přelomovou vesmírnou loď, sestrojit ji, vyletět s ní až do stratosféry, pak z ní vyskočit volným pádem a jenom tak mimochodem při té příležitosti překonat několik světových rekordů. Celá jeho mise navíc probíhala tajně a mimo pozornost veřejnosti i médií, až dosud! Alan se svým špičkovým týmem posouvá hranice vědy a techniky: testuje inovativní pohonná zařízení i nový prototyp skafandru, tak, aby dokázal přežít volný pád z hranice vesmíru položené 14 minut od Země. Stejnojmenný film zachycuje velkolepé přípravy, rozhovory s odhodlaným hlavním hrdinou i jeho pomocníky, včetně bývalého šéfa Googlu Erica Schmidta, exkluzivní dosud neuveřejněné záběry Alanova startu i jeho dech beroucí, nervy drásající seskok.

12. 2. 22.00 – Jak přežít na obloze (Skafandry)


Dokumentární seriál Jak přežít na obloze zachycuje pozadí zrodu čtyř klíčových vynálezů, které během posledního století umožnily lidstvu začít zkoumat, co leží za hranicemi našeho světa: vesmírného skafandru, vystřelovacího sedadla, padáku a tryskového motoru. Tyto úžasné vynálezy zachránily tisíce lidí před jistou smrtí. Ale příběh jejich zrodu je pořádně bouřlivý. V každé epizodě si vychutnáme neuvěřitelné průlomové okamžiky vývoje, nečekané zvraty, trumfy i hořké krachy. Nechybí ani lidé, kteří byli u toho – průkopníci, inženýři, vývojáři a ti, kteří jim vděčí za život.

Unikátní dokumenty, vysílané v 6. týdnu,
uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !