Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 7. týden

15. 02. 2016 | Televizní tipy
Svedeme tuhý boj o Falklandy, a hlavně o duše vojáků. Vydáme se do drsného světa zvířat od malého rejska až po velká zvířata Afriky, a zjistíme, zda se podaří zachránit jeden domorodý lid. Koukneme se také na zoubek historie – a to jak před miliony let, tak i v nedávných šedesátých letech. Na Prima ZOOM budete neustále překvapováni.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit v 7. týdnu?


16. 2. 21.00 – Válka o Falklandy

Na jaře 1982 vyvolal ve světě rozruch sice krátký, ale o to zuřivější konflikt mezi Velkou Británií a Argentinou. Předmětem sporu byly nehostinné a větrem ošlehané Falklandské ostrovy, které se nacházejí v jižním Atlantiku 13 tisíc kilometrů od pevniny. Střet mezi dvěma mocnostmi vedl k odstoupení argentinského diktátora, zvýšení popularity neoblíbené britské předsedkyně vlády a osvobození malé kolonie, jež zůstala věrná anglické koruně. O více než třicet let později tato „malá válka“ zůstává v myšlenkách, snech i nočních můrách stovek britských vojáků a jejich rodin. Důkazem toho, jak velkou museli zaplatit cenu, je fakt, že ročně spáchá sebevraždu až deset veteránů z Falkland. Dnes už jich vlastní rukou zahynulo více než během samotného konfliktu. Dokumentární film Válka o Falklandy odhaluje brutální realitu jednoho z nejvíce znepokojivých, traumatizujících a kontroverzních válečných incidentů – tak zvanou „katastrofu ve Fitzroy“.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 7. týden17. 2. 21.00 – Brehmův život zvířat (Expedice do Afriky)


Byl nejznámějším přírodovědcem 19. století. Bylo mu teprve 19 let, když procestoval Afriku a pečlivě zaznamenal svá vlastní pozorování tamní přírody. Jeho desetidílná knižní série Brehmův život zvířat psaná poetickým a láskyplným jazykem se stala nezbytnou součástí každé tehdejší moderní knihovny. Alfredu Brehmovi se takto podařilo přenést africkou divočinu do evropských obývacích pokojů. Jenže jeho vlastní život byl také poznamenaný těžkými ranami osudu, nepřízní církve, vědy a společnosti. Přestože byl Brehmův život zvířat přeložen do všech světových jazyků a patří k nejprodávanějším knihám všech dob, Alfred Brehm zemřel v roce 1884 v pouhých padesáti pěti letech se zlomeným srdcem a chudý jako kostelní myš. Dokumentární drama Brehmův život zvířat zachycuje jeho pětiletou expedici do Afriky v období 1847–1852 a následující působení na postu ředitele zoologické zahrady v Hamburgu.

18. 2. 22.00 – Rejsek zabiják


V zemi nepříliš vzdálené odsud se poddaní musí přehrabovat ve zbytcích, zatímco panstvo nad nimi číhá na svou kořist. Jeden zvláštní savec je chycený uprostřed jako nějaký Rytíř temnoty. Patří k nejpodivuhodnějším druhům na světě. Je uvězněný ve zdánlivě úplně obyčejném těle. Používá echolokaci tak jako netopýr a jeho jed je stejně smrtící jako u hada. Jenže Matka příroda k němu byla krutá. Musí se každé dvě hodiny najíst, jinak zemře. Rejsek zabiják si nemůže nechat ujít jediný chod.

19. 2. 20.00 – Mokenové: Děti moře


Mokenové z Thajska mají pozoruhodnou schopnost. Dokážou zadržet dech až na pět minut a můžou se proto potopit bez jakéhokoli vybavení do třicetimetrové hloubky. Tento domorodý lid přezdívaný Cikáni moře žije na pobřeží Andamanského moře stejným způsobem už tři tisíce let. Dnes je jejich další existence nejistá. Moře, na které spoléhají, je čím dál chudší, a pláže, kde bydlí, ohrožuje „civilizace“.

20. 2. 20.00 – David Attenborough: Létající monstra a 21.00 následuje Film o filmu

Lidstvo tisíce let věřilo v existenci létajících monster. Je možné, že kdysi skutečně existovalo něco, co si nedokážeme představit? Před 220 miliony let začala nadvláda dinosaurů na Zemi. Jenže to nebyl jediný druh plazů, kterému se tehdy podařil přelomový skok dopředu. Pterosauři ovládli oblohu. Skutečný příběh o tom, jak a proč se jim to podařilo, je fantastičtější než jakákoli fikce. Světoznámý přírodovědec David Attenborough v tomto dokumentárním filmu odhaluje neuvěřitelná fakta o tvorech, jejichž rozpětí křídel je srovnatelné s dnešními supermoderními stíhačkami. Attenboroughovo bádání vede na tak oslňující místa, jako jsou Nové Mexiko, jurské pobřežní útesy Lyme Regis ve Velké Británii, starodávná pterosauří přistávací plocha v jižní Francii nebo fosilní jáma v Německu, kde se našel jeden takřka perfektně zachovalý exemplář.

20. 2. 23.00 – Americká 60. léta (Vzestup televize)

Každá dekáda v Americe pozměnila dějiny země a zanechala za sebou hlubokou stopu. Ale jen málo z nich mělo takový dopad jako 60. léta. Události této bouřlivé éry se natolik podepsaly na celých Spojených státech, že kdyby se někdo z roku 1960 podíval do roku 1969, nevěřil by svým očím. Dokumentární mini série Americká 60. léta popisuje a odhaluje, jak a proč mělo toto období tak velký vliv a dodnes vyvolává tolik údivu. Od protestů přes válku, lidská práva, Beatles, nové technologie až po politiku byla 60. léta zvláštní érou, jež vyvolala kulturní změny po celém světě.

Unikátní dokumenty, vysílané v 7. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !