Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoce, Vánoce přicházejí… Pečeme s Emanuelem

13. 12. 2009 | Televizní tipy

Buon Natale, vzkazuje Emanuele

Když si nenecháte ujít další pokračování cooking show S Italem v kuchyni, zažijete sladký adventní podvečer. Emanuele v neděli upeče dobroty z medu, ořechů, mandlí, pistácií a dalších přírodních surovin. Udělá zajímavý exkurz do tradic své vlasti a v kamarádově restauraci předvede, jak připravit 650 let starý „opilý moučník“ z Elby. Odborník poradí, jaké víno pít k domácímu tureckému medu nebo italským bochánkům panetone z kynutého těsta. Těsto na fritované kuličky s karamelem pomohou uválet děti. Na vlastní dětství si milý kuchař během předvánočního pečení ostatně rád zavzpomíná… Vánoční sladkosti trochu jinak s Emanuelem Ridim na Primě.


s italem v kuchyni

Dort, který nikdy neumře

Máte rádi cukroví, ale chtěli byste zkusit něco neobvyklého, méně pracného a asi i zdravějšího? Zkuste italské vánoční sladkosti. Na severu se peče podobně jako u nás, ale dnes jsou líní péct i Italové, říká Emanuele. Přesto – není nad vůni, která se line bytem, kde se peklo něco sladkého. S Manu se nejprve vrátíte na letní Elbu do restaurace Stella Marina, kterou vlastní jeho přítel a kuchař. Podle prastarého arabského receptu tam upeče „opilý moučník“, který si můžeme připravit do zásoby.

Zabalený ve fólii vydrží až měsíc, proto se mu také říká „dort, který nikdy neumře“. Pro začátek potřebujeme mandle, lískové, vlašské a piniové ořechy, kilo mouky a 800 g krystalového cukru. Ořechy nahrubo rozdrtíme, vše smícháme se dvěma sáčky prášku do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou, kandovaným ovocem a dvěma sklenkami panenského olivového oleje. Přidáme 300 g hrozinek-sultánek a vše zalijeme sedmičkou sladkého červeného nebo dezertního vína. Nakonec rozklepneme dvě celá vejce, znovu promícháme a dáme do formy. Povrch ještě posypeme cukrem a zalijeme vínem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme půl hodiny. Tento výživný a dobrý koláč milovali horníci, kteří si ho ještě namáčeli ve víně.


Milánské vánoční bochánky panetone

Starý italský recept pochází z Milána, ale rozšířil se po celé zemi stejně jako tiramisu. Sbíhají-li se nám sliny na takové menší italské muffiny, potřebujeme teplé mléko (okolo 2 dcl) a droždí na kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Uhněteme necelý půlkilogram hladké mouky s máslem, dvěma vejci, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a třemi lžícemi vymačkaných a ve vodě předem nabobtnalých sultánek. Přisypeme malou misku cukru a špetku soli. Přidáme mléko s kvasnicemi a v teple necháme půlhodinu vykynout. Těstem naplníme máslem vymazané formičky na muffiny (i větší jiné) a bábovičky pečeme při 180 stupních dvacet minut a při 160 dalších deset. Na talíři pak výsledek posypeme moučkovým cukrem a pak už jen mlaskáme.


Co se mlsá v Neapoli o Vánocích? Struffoli

Na smažené kuličky struffoli potřebujeme 400 g hladké mouky, 100 g másla, lžíci cukru, čtyři vejce, lžíci rumu, kůru z jednoho pomeranče a citronu. Všechno pomalu smícháme, vypracujeme těsto a necháme je hodinu odpočinout v lednici. Uválíme válečky menší kuličky. Je to ideální práce pro děti, jak předvede Emanuele. Kuličky postupně smažíme, až získají zlatou barvu. Z pěti lžic vody, misky cukru a medu uvaříme karamel a házíme do něj kuličky. Mícháme tak dlouho, až se nočky tou dobrotou stejnoměrně obalí. Na talíři z kuliček vytvoříme úhlednou pyramidu, kterou ještě ozdobíme kandovaným ovocem a barevnými cukrovými kuličkami. Fantazii se meze nekladou.

Medové kuličky válely dětské ručičky, a protože těch sladkostí už bylo přece jenom moc, pomocníci dostanou nakonec těstoviny s pravou rajskou omáčkou. Příště Emanuele připraví pravou sváteční hostinu po italsku.

Sledujte S Italem v kuchyni již tuto neděli 13. 12. od 18.00 hod.

 na obrazovkách Televize Prima.

 

Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc dobrý receptík na turecký med...pro děti je to opravdová lahůdka SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles