Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bob a Bobci – vlastní folk, pohoda a kamarádství

1. 10. 2010 | Úspěšní lidé

Parta bezvadných hudebníků Bob a Bobci hraje především pro vlastní potěšení a jsou nesmírně rádi, když jejich písně potěší i ostatní... již při prvním poslechu poznáte, že je hudba skutečně jejich velkým koníčkem. Kdo nezná, pozná – třeba díky dnešnímu rozhovoru.

 

Můžete se prosím našim čtenářkám a čtenářům představit? Kdy jste se dali dohromady, odkud jste, kdo zpívá, kdo na co hraje...

            Budu se to snažit trochu zkrátit, abych nenudil. Vznikli jsme v roce 1995, a to jako chlapecká kapela. Následně se k nám přidávala děvčata a od roku 1998 jsme v tomto složení beze změn. Je pravdou, že jsme se znali už mnohem déle a vlastně jsme byli nejdříve parta, která jezdila na vodu, na vandry... Možná taky proto nám to vydrželo až dodnes.

            Kromě našeho Boba, který nás nedobrovolně, ale nastálo opustil a kouká na nás z muzikantského nebe.

            Hrajeme vlastní folkovou tvorbu, vydali jsme CD s názvem „Když venku prší“, a pomalu se chystáme vydat další.

Složení:

Ježek - kytara, zpěv, hudba, inspektor BOZP a PO

Honza – kytara, ukulele, ukebanjo, zpěv, elektrikář

Věrka – flétny, zpěv, texty, učitelka (čeština, dějepis)

Lenka – akordeon, rytmika, zpěv, kapelní pokladník a učitelka na I. stupni

Bubo (Lenka) – flétny, zpěv a učitelka na I. stupni

Anťa – baskytara, kontrabas, zpěv, zvukař a jakýsi pracovník přes PC

 a občas hostující člen Libor – bonga, živnostník přes střechy.

 

 Inspiruje vás něčím slavná večerníčková dvojice Bob a Bobek?

            Vůbec ne. Název vznikl jen díky tomu, že náš kapelník se přezdíval Bob a v roce 1995 jsme si já s Honzou vedle Boba jako ti bobci opravdu připadali. Prostě název jsme si dali jen tak z legrace. Netušili jsme, že nám kapela vydrží tak dlouho a že o nás jednou budou někde psát. Dokud jsme byli mladší, tak nám to nepřišlo, ale nyní, v pokročilejším věku, už nám ten název přijde také trochu infantilní. Už z toho důvodu, že se nás na to často ptají a spojují si nás s oním večerníčkem.  Už jsme i uvažovali o změně názvu, ale vždy z toho po vážných debatách sešlo. Prostě Bob a Bobci.

 

Texty a hudbu si tvoříte výhradně sami, nebo některé písně přebíráte?

            Tvoříme sami. Texty píše Věrka, muziku já a konečný kabát se snažíme dávat společně. Někdy to jde hůře, někdy lépe, ale všichni to děláme amatérsky a hlavně pro radost, jak sobě, tak posluchačům.

            Ale velice rádi se vracíme k písničkám, které nás v mládí ovlivnily. Rádi si zazpíváme houbousárny, což je vlastně prvotní repertoár skupiny Bob a Bobci. Vlastní tvorba s námi začala jezdit až od roku 2002.

 

Co považujete za dosavadní největší úspěch skupiny?

Především to, že jsme spolu tak dlouho v neměnné sestavě. Někdy je mi líto kapel, kde se muzikanti jen točí. Byl jsem taky v jedné takové a nebylo to ono. Ta pohoda a kamarádství mi tam nějak chyběla. V kapele se známe dokonale a myslím si, že to funguje a prý je to na nás znát i na tom pódiu. Tak se někdy zastavte a posuďte sami. Jinak mezi úspěchy bych řadil naše CD, pak v roce 2007 zisk Divácké Porty, interpretační Porty a také Bobování. To je náš projekt, který vznikl v roce 2007 po smrti našeho Boba Zelenky. V současné době je Bobování koncert na podporu postiženého, konkrétně vybraného, dítěte. Tato akce nám dělá hodně velkou radost. Na našich stránkách Bob a Bobci si můžete zalistovat v podrobnějších informacích. Těch informací by bylo opravdu hodně.

 

Na jaké vystoupení se letos ještě hodně těšíte? Proč?

            Na všechna. O každém festivalu, kam jsme pozváni, bych mohl napsat, proč se těšíme, a pokaždé by byl důvod malinko odlišný, ale jedno společné mají. Setkáme se s Vámi posluchači, a to je takový ten náš motor. Mohu jen jmenovat Babí léto na Kyselce v Bílině – našlapaný festival kvalitní muzikou a perfektně organizovaný Jindrou Luňákem a Jiřím Beránkem. Jizerská nota v Hejnicích – trampský festival a srdeční záležitost, spousta kamarádů. Folková tChýně u Prahy – začínající festival, který pořádají kamarádi z kapely Hluboké nedorozumění, a my jim k tomu jedeme držet palce. Křižanovský Vaťák, což je naše akce, a jde spíše o takové setkání muzikantů a malou parodii na velké letní festivaly. Bystřické banjo v Bystřici u Olomouce – Jerry to má opravdu zmáklý a pořádá překrásnou přehlídku s nádherným posezením a hraním až do rána. A takhle bych mohl pokračovat ...

 


Loni jsem vás slyšela úplně poprvé na Budyňském poutníkovi, z té spousty známých i méně známých písniček mi v hlavě utkvěla jedna vaše: „U všech čertů“. Stačilo jedno poslechnutí a ještě i rok poté si stále hned vybavím melodii i částečně text. Máte radost, když jsou vaše písničky tak snadno zapamatovatelné? Jaké další vaše písně mají u příznivců největší úspěch?

            Každý si, alespoň doufám, najde tu svou. Jsme rádi, když se naše skladby líbí. Stává se nám, že si s námi posluchači zpívají a to je odměna, která stojí za to.

 

Máte nějaké místo, kam rádi jezdíte za odpočinkem?

            Nic konkrétního. Jezdíme již léta na kapelní dovolenou. Jedou i všichni rodinní příslušníci členů kapely a je to vždy velmi podařená dovolená. Jezdí s námi ještě pár kamarádů a taky, již zaniklá, skupina Pupkáči z Lipníku nad Bečvou. A to je vždy taková pohoda s papáním a dobrým pitím a spoustou muziky. Letos jsme navštívili Sedloňov v Orlických horách a tolik se nám tam líbilo, že příští léto jedeme znovu. Jinak ta místa střídáme.

            Ale odpočinek je pro nás i festival, posluchači, zdařilý koncert, posezení s přáteli, dobré jídlo. Když to tak shrnu, zjišťuji, že vlastně odpočíváme pořád :-)

 

René Ježek Kříž

 

Moc děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho pěkných chvilek, písní a spokojených posluchačů a posluchaček.

 

Petra Nachtmanová

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
u táboráku se to určitě dobře poslouchá
Obrázek uživatelky
profil
bohužel neznám
Obrázek uživatelky
profil
o skupine....par pisnicek jsem slysela, jsou prima Jen tak dal at si muzem zazpivat
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle