Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

David Suchařípa: Knedlíky nemusím, ke svíčkové si dám radši rýži

24. 03. 2009 | Úspěšní lidé

S Davidem Suchařípou jsme se sešli na slavnostním křtu nových pivních tanků v restauraci Konvikt, jejímž je herec patronem. Povídali jsme si nejen o pivu, ale hlavně o jídle a o vaření...

Máte raději pivo nebo víno? Nebo jste zastáncem teorie, že oba nápoje mají svůj pravý čas a že záleží i na společnosti a prostředí?

"Pro mě má každý nápoj nějaký smysl. Z toho vyplývá, že když jdu večer do hospody, jako je třeba Konvikt, tak tu nebudu pít víno, protože jdu zkrátka na to pivko. Vyhovuje mi, že je pivo nízkoalkoholické, takže si můžu dát třeba tři nebo čtyři a je mi potom dobře a spláchnu ten den. K jídlu pak mám nejradši tmavé vícestupňové pivo Master, normálně mi sice černé pivo nechutná, ale tohle je první, které piju opravdu rád a často. Víno je o něčem úplně jiném. Pít víno jen tak bohapustě na žízeň je hloupé. Podle mě by člověk vždycky měl k vínu něco jíst a hlavně je třeba vybrat správný druh vína, který se k tomu jídlu hodí."

David Suchařípa: Knedlíky nemusím, ke svíčkové si dám radši rýži Pivo se tradičně popíjí po vydatném jídle, takzvaně na spláchnutí. Třeba po mastné kachně se zelím a knedlíky je nenahraditelné. Máte rád klasickou českou kuchyni, nebo dáváte přednost lehčím pokrmům?

"V tomhle mě ovlivnila kuchyně mojí maminky, která vaří velmi dobře. My jsme doma nikdy nejedli typická česká jídla. I ke svíčkové si místo knedlíku dám raději rýži. Českou kuchyni opravdu nevyhledávám, chutná mi nejvíc italská kuchyně a hned po tom třeba thajská nebo japonská. To jsou jídla, která mě baví a dovedou mě i rozdovádět."

Vaše přítelkyně je vegetariánka, jí pouze rybí maso. Jak jste na tom vy? Jste taky spíš na bezmasá jídla, nebo jste správný masožrout?

"Já mám maso rád. Miluju třeba argentinské steaky, ale musí to být pořádný, aspoň čtyřsetgramový steak, nejlíp z jihoamerického chovu. To je pak úplně o něčem jiném. Baví mě ale připravovat i vegetariánská jídla pro přítelkyni. Spoustu vynikajících bezmasých jídel najdeme třeba v italské kuchyni."

Je vidět, že si na dobré jídlo potrpíte. Jak jste na tom s jeho přípravou? Vaříte rád?

"Vařím a opravdu mě to baví. Rád čtu recepty a zkouším různé kuchyně. Baví mě experimentovat, nedržím se úzkostlivě napsaného receptu. Když mi tam někdo napíše, že mám přidat mletou papriku, tak tam určitě dám i pálivou papriku a ještě chilli. To má pak úplně jiné dimenze. Fantazie je podle mě k přípravě dobrého jídla hrozně důležitá. Podle receptu zvládne uvařit každý, ale aby vzniklo opravdu dobré jídlo, musíte přidat osobnost."

Co jste vařil naposledy?

"Včera jsem vařil segedinský guláš a opravdu se povedl. Nebyly k němu knedlíky, ty v Maďarsku vůbec neznají. Nedovedu si představit, že by k segedinskému guláši udělali něco jiného než noky."

Vypadá to, že jste v kuchyni jako doma. Přesto, povedlo se vám v ní někdy spáchat opravdovou katastrofu?

"No, nebylo to tak docela v kuchyni a vlastně ani katastrofa, protože se mi ji podařilo nakonec zachránit. Jednou jsme u nás na terase připravovali kuřecí čtvrtky. Stáli jsme před tím grilem s režisérem Jurajem Herzem a koukali jsme ven z terasy. Rozjímali jsme a koukali na krajinu a najednou Juraj povídá: „Tady se něco pálí,“ tak jsme se otočili a tam hořel ten gril! Nakonec ale ta kuřata dokonce byla k jídlu, jen ta kůrčička byla víc než křupavá."

David Suchařípa: Knedlíky nemusím, ke svíčkové si dám radši rýži Jako zkušený kuchař přicházíte často do styku s kuchyňskými spotřebiči. Je nějaký, bez kterého si už třeba ani nedovedete představit život?

"Určitě sporák, to je logické. A taky si neumím přestavit život bez rychlovarné konvice, to je opravdu úžasná věc."

Když už jsme u té konvice, pijete kávu? A jakou? Jste klasický český turkař, nebo si potrpíte na kávičku italského typu?

"Piju, ale málo. Turka ale nepiju vůbec, to je česká specialita, kterou neznají nikde na světě, a je to snad nejhorší způsob vaření kafe, který existuje. Když si dělám kávu doma, kde nemáte ten profesionální přístroj, který umí vyvinout potřebný tlak na přípravu správného espressa, používám perkolátor. To vymysleli Italové a je to malá konvička pro přípravu espressa, ve které jde doma uvařit opravdu dobré kafe. Pak používám taky orientální džezvu, konvičku s dřevěným držátkem, ve které se připravuje pravá turecká káva, ale bez lógru!"

Pro kterou známou celebritu byste rád uvařil a pak s ní povečeřel?

"A musí to být celebrita? Já bych nejradši povečeřel se svojí přítelkyní, to je celkem logické. Ona totiž obdivuje, jak vařím, protože sama není úplně nejšikovnější kuchařka, i když to tvrdí hlavně ona sama. Párkrát uvařila jídlo, které mě velmi příjemně překvapilo. Ale chcete-li opravdu slyšet slavné jméno, kdybych si mohl vybrat z celého světa, uvařil bych asi herečce Halle Berry, to by mě myslím hodně bavilo. A kdyby u toho byl třeba ještě Bruce Willis, to by bylo úplně nejlepší!"

Zdroj: Spotřebiče.cz

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !