Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Divokej Bill vydává album 15

2. 04. 2013 | Úspěšní lidé
Divokej Bill je zpět. Téměř čtyři roky po vydání svého minulého řadového alba Mlsná (2009) přichází se svým v pořadí šestým studiovým počinem. Jmenuje se 15, což má své hluboké opodstatnění. Vychází v patnáctém roce existence kapely a ta navíc v květnu vyrazí na turné, které se odbude pod širým nebem v patnácti českých a moravských městech.

Chtěli jsme na desku nahrát patnáct skladeb, ale nakonec jsme vybrali jedenáct nejlepších. Název vyplynul z našeho výročí a také z toho, že se líbil našemu grafikovi Codanovi, jenž v tom duchu navrhl obal. Měli jsme i jiné alternativy, ale 15 byla ze všech nejpřirozenější,“ vysvětluje kytarista Roman Procházka, který se na albu 15 také podílel.

Divokej Bill vydává album 15Producentem alba 15 je Pavel Karlík. V minulosti už s Divokým Billem ve studiu pracoval, ne ale na postu producenta. Od jeho příchodu si skupina slibovala posun ve zvuku, čehož se nakonec společnými silami podařilo dosíci. „Když mě kapela osloví, abych produkoval její album, mám vždystejné předsevzetí. Snažím se jí pomoci k tomu, aby nová deska byla důkladnější a nápaditější než ta, kterou vydala předtím. A je mi úplně jedno, jestli jsem ji produkoval já, anebo někdo jiný,“ dodal Karlík.

Zvuk současného Divokýho Billa je na albu 15 nesporně dospělejší než dosud. Také pevnější a aranžérsky promyšlenější. Podle zpěváka a kytaristy Vaška Bláhy jsou ale všechny skladby v základu nadále jednoduché a lze je hrát na kytaru u táboráku. „A texty? Láska, smrt, chlast, tráva, motorky. Prostě témata ze života,“ konstatuje Bláha.

Při hledání zvuku, kterým se bude kapela prezentovat, jde o dvě věci. Je důležité posunout se a trochu změnit, stejně důležité je ale i to, aby posluchači Divokýho Billa v nových písničkách poznali. Vůbec nešlo o to, aby kapela na nové desce překvapila změnou zvuku tak, že by to bylo jejím fanouškům nemilé,“ vysvětlil Karlík.

Všechny skladby, které se na album 15 vybraly, jsme mezi sebou a s producentem podrobně konzultovali. V minulosti jsme přišli do studia a měli jsme jasno, jak budou písničky vypadat. Teď jsme sice přišli připraveni mnohem víc, ale pořád jsme o všem mluvili, přehrávali jsme si nápady a hledali pro co nejlepší podobu. Stalo se nám dokonce, že z nápadů pro dvě písničky vznikla jedna,“ říká kytarista Roman Procházka.

Náš zvuk se určitě posunul, o tom není pochyb,“ přibližuje Bláha. „Jsem pyšný na to, že pořád skládáme a hrajeme. Tahle kapela má teď velkou sílu.“ Autorsky se o jedenáct písniček podělili Vašek Bláha, Roman Procházka a jednu napsal zpěvák Štěpán Karbulka. Aranžérskou vizáž vymýšlela celá kapela.

Prvním singlem na albu 15 je „Vstávej“. Je to příjemná jarní hitůvka, která má taneční charakter, ale v jejímž zvuku nechybí kytarový postup, pro kapelu dost typický na to, aby ji posluchači poznali. Zachováno to zůstalo samozřejmě i v dalších písničkách. Písnička, která charakterizuje skupinu Divokej Bill nyní, v roce 2013, se na albu 15 jmenuje „Dolsin“.  „V refrénu se zpívá: ’Jde to s námi od desíti k pěti, to sis nevšim, že už nejsme děti...’Trochu jsme si posteskli nad tím, jak čas letí. Je o stárnutí,“ vysvětluje Bláha.

Na turné vyrazí kapela 11. května koncertem v Jihlavě. „Budeme hrát co nejvíc věcí z nové desky a samozřejmě všechny hitovky a pecky, které se nám dobře hrají,“ potvrzuje Procházka.

Výroční turné - Divokej Bill 15 Tour :


11. 5. Jihlava
17. 5. Litvínov
18. 5. Ostrov u Karlových Varů
25. 5. Hlinsko
31. 5. Hradec nad Moravicí
1. 6. Brno
5. 6. Praha
7. 6. Rožnov pod Radhoštěm
8. 6. Olomouc
14. 6. Ostrava
15. 6. Břeclav
21. 6. Vlašim
22. 6. České Budějovice
28. 6. Liberec
29. 6. Plzeň

Divokej Bill 12.4. 2013 vydává nové album s názvem 15!

Zdroj, foto: Supraphon

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Divokej Bill vydává album 15:

Divokej Bill vydává album 15
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
....a do Pardubic zase nezavítají, ráda bych šla na jejich koncert, mám tuto skupinu ráda.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles