Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vznikají vůně

9. 03. 2009 | Úspěšní lidé
Ve světě existuje jen pár lidí, kteří mají stoprocentní čichové schopnosti. Těmto odborníkům se lidově říká „nosy“. Jejich práce spočívá ve vytváření nejluxusnějších světových parfémů.

Mladý maďarský expert přes vůně - Zsolt Zolyomi patří mezi ně. Je vybavený prestižní kvalifikací na International Fragrance Academy class of ISIPCA ve Versailles. Zsolt vytváří parfémy na míru šité svým zákazníkům, kterými jsou nejen soukromé osoby, ale i celé firmy. Nehledě na jeho mladý věk vyrobil Zsolt již několik osobních parfémů pro různé hollywoodské hvězdy a jiné celebrity. Vyvíjí vlastní úchvatné vonné kompozice a zároveň provádí poradenství v oblasti vůní, do kterých zahrnuje různé světové parfémy. Rovněž je schopen vytvořit perfektní vůni pro jakoukoli zvláštní událost.

Specialisté na vůně jsou svým způsobem umělci, ale  zároveň pracují v laboratořích jako vědci. Při své práci musí zohlednit fakt, že každý člověk má svou specifickou tělesnou vůni, jenž je dána naším genetickým vybavením a životním stylem. Na  kůži každého z nás je totiž tenká vrstva, na níž se v tekuté podobě vytváří naše „osobní“ tělesná vůně. Vytvořit  parfém, který se hodí zároveň k několika různým lidem, je tudíž i pro experty nelehkým úkolem. Při vývoji nových parfémů je pro specialisty další komplikací skutečnost, že vedle adaptace parfému na různé tělesné vůně, musí rovněž následovat nejnovější trendy.

“Vracíme se zpět ke kořenům, což znamená, že specifičnost pohlaví získává opět na významu. V podstatě končí éra metrosexuálů a trend, že se ženy chovají jako muži, zaniká. Takže mužské hodnoty jsou opět žádané a zároveň dochází k oslabení feminizmu.“ Z toho vyplývá otázka, jak experti na parfémy rozlišují specificky dámské nebo pánské vůně?  Náš parfémový expert to vysvětluje takto: ”Vytvořit novou vůni tak, aby byla velmi mužská či ženská, je obzvláště složité. Při jejich výrobě pracujeme se specifickými surovými materiály. Pro pánské vůně se používá surovina, která se asociuje s mužností, jako například patchouli. Tento materiál voní jako vlhká kůže, což působí velmi mužně. Zároveň používáme drahé dřeviny. S těmito surovými materiály a s myšlenkou, že chci vytvořit opravdu mužskou vůni, dokáži navrhnout specifický pánský parfém. Pro dámské vůně používáme např. surový materiál zvaný divoké květiny,“  vysvětluje Zsolt.

Nejnovějším trendem při vytváření parfémů je používání tzv. labužnických vůní, které dostávají parfémoví odborníci darem od potravinářských společností. Specialisté přes vůně  mají rovněž v oblibě různé zvláštní materiály jako například vulkanické kamení či kůži. Jelikož pan Zolyomi poskytuje „vonné poradenství“ pro nejznámější světové celebrity a pro některé z nich občas vytváří i jejich osobní parfém, tak je asi každý z nás zvědavý, čím se nechává inspirovat k tomu, aby vyrobil parfém vhodný právě pro tyto VIP osobnosti. Jeho odpověď je velmi zajímavá : ”V současné době zrovna vytvářím jednu velmi mužnou vonnou variaci. Za tímto účelem jsem se poohlížel po vybraných ženách, které by mohly tuto vůni a její efekt na ně otetsovat. Aktuálně to vypadá tak, že při testech této pánské linie mi pravděpodobně pomohou některé české, slovenské a maďarské celebrity,”  říká Zsolt. Kdo ví, možná právě „fajnový nosík“ jedné z našich celebrit určí, jaký parfém se v budoucnu stane nepostradatelným pro některou z hollywoodských stars.


 
DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jde jen o to, aby se těmto "nosům" jejich čich jednou neotupil. Mám pocit, že různých vůní je někdy až moc!
Obrázek uživatelky
profil
ani bych nemusela mít tak dobrý čich, stačil by mi barel růžového olejeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles