Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jana Paulová a Pavel Zedníček odehráli své 1000.představení

19. 06. 2012 | Úspěšní lidé
Na oslavu jednoho výjimečného jubilea došlo ve středu 23. května na jevišti Divadla Kalich. Jana Paulová a Pavel Zedníček na něm odehráli své 1000. společné představení pod hlavičkou této pražské scény. Toto úctyhodné číslo činí z Paulové a Zedníčka jednu z nejstabilnějších komediálních dvojic v historii českého herectví.

Jubilejní repríza připadla na inscenaci francouzské komedie Drahouškové, v níž Jana Paulová s Pavlem hrají společně s Davidem Suchařípou, Jiřím Kouhoutem a Anežkou Svobodovou. Vedle této hry dosud společně nastudovali ve svém domovském Divadle Kalich dalších šest titulů, čtyři z nich jsou stále na repertoáru.

Jana Paulová a Pavel ZedníčekO všech inscenacích Jany Paulové a Pavla Zedníčka platí, že dosahují skutečně vysokých počtů repríz, na činohry až nezvyklých – běžně přesahují i tři stovky představení jednoho titulu. Nejstarší z nich – Natěrače Donalda Churchilla - hrají nepřetržitě neuvěřitelným 18. rokem (premiéra proběhla v roce 1994 v Divadle ABC, odkud se v roce 2000 přestěhovala do Kalichu).
Spočítat, kolik diváků navštívilo inscenace těchto dvou komiků, je nadlidský výkon. Kromě domovské scény totiž často hostují v divadlech či kulturních domech po celé republice a na Slovensku a vyprodávají do posledních míst i ty největší sály.

Jana Paulová a Pavel Zedníček se poprvé pracovně setkali na natáčení televizního seriálu v roce 1977. Poté se jejich profesní cesty na dlouho rozešli a svedla je dohromady právě až premiéra Natěrače.

Rozhovor s Janou Paulovou

Co se vám vybaví, když se řekne tisíc odehraných představení s jedním parťákem?
Jana Paulová: Spousta srandy. Desetitisíce najetých kilometrů. Narvané sály lidmi, kteří se - možná i proti své vůli - projevují velmi hlasitě, přestože sedí v hledišti. Každé představení bylo do jisté míry premiérou, a to všechno s jedním člověkem, který má bohužel v každé hře jiné jméno, což mi začíná dělat čím dál větší problém.

Na jakých hodnotách a principech musí být herecké partnerství vystavěno, aby bylo tak pevné?
Jana Paulová: Na vzájemné úctě, na stejném smyslu pro humor, oba musíme tu srandu brát velmi vážně a také každý z nás musí umět být přihrávačem i smečařem.

Můžete s Pavlem i na tisící první repríze vůbec jeden druhého ještě něčím překvapit?
Jana Paulová: Pokud by tomu tak nebylo, museli bychom okamžitě skončit, protože mám dojem, že to je právě to, proč na nás lidé často i poněkolikáté chodí.

Když se ohlédnete za všemi vašimi inscenacemi, co jim je společné?
Jana Paulová: Právě ten moment překvapení, to jak se vyvíjejí během repríz a také to, jak si je vlastně režíruje publikum.

Jsou představení, která vám stále ulpívají v paměti, anebo v tom množství repríza s reprízou splývají? 
Jana Paulová: Pamatujeme si představení, kdy nás překvapilo publikum, ať třeba tím, že někdo smíchy zkolaboval, což se nám párkrát stalo. Také nám hořelo na jevišti a diváci, poté co jsme je na to upozornili a radili jim, že je možná lepší opustit divadlo, řvali smíchy a nikdo se nehnul z místa, přestože okolo nás lítali technikáři s minimaxem. Nebo si Pavel spletl město a místo do Rakovníka jel do Rokycan a já divákům vysvětlovala, proč začneme o půl hodiny později. Také jej jednou zradila peristaltika a já druhou půlku Natěrače přehrávala divákům sama. Tak by se dalo pokračovat vlastně ve všech tisících případech, protože skoro pokaždé nastane chvilka, která člověka nutí k často nechtěné tvořivosti.

Čím se vyzbrojíte do další tisícovky?
Jana Paulová: Ráda bych se vyzbrojila zdravým tělem, dobrou pamětí a chutí rozesmát lidi, ovšem udržet si tyhle zbraně bude čím dál těžší, protože čas je nepatrně proti nám. Ale protože se z nás na jevišti stávají děti, tak je vlastně i ten čas relativní.

Ukázka z komedie Drahouškové

Jana Paulová a Pavel Zedníček


Zdroj, foto: Divadlo Kalich
ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jana Paulová a Pavel Zedníček odehráli své 1000.představení:

Jana Paulová a Pavel Zedníček odehráli své 1000.představení
Jana Paulová a Pavel Zedníček odehráli své 1000.představení
Jana Paulová a Pavel Zedníček odehráli své 1000.představení
Jana Paulová a Pavel Zedníček odehráli své 1000.představení
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvělá dvojkaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpár představení jsem viděla - na odreagování jsou to skvělá představení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles