Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kateřina Šildová: Moc si užívám role nenapravitelné romantičky

15. 09. 2016 | Úspěšní lidé
Vracíš se do Divadla Kalich s novou rolí. Co Tě na ní nejvíce baví?
Kateřina Šildová: V Srdcovém králi hraji Lorraine, je jí šestnáct, je krásná, naivní, upřímná, strašně upovídaná a doufám, že i vtipná. Konečně jsem se dočkala takové „juliovské“ roličky, nenapravitelné romantičky, která mi scházela v mozaice (smích), takže si to moc užívám. Je pro mě sranda, hrát v mém věku (něco kolem třiceti pozn. red.) šestnáctiletou, ale o to víc si to užívám, a moc se tím bavím.

Jaký je rozdíl mezi klasikou, jakou je Srdcový král, a klasikou, jakou je Pomáda?
Kateřina Šildová: Rozdíl? Mně to přijde žánrově velmi podobné. Pomáda je kultovní muzikál, kterému dost pomohl tolik populární film. Srdcový král je živý rock’n’roll. Je to čistá, vtipná a barevná hra, která je celá opravdu veselá. Jde o karikaturu a velkou nadsázku. Mám ráda tyhle propletené dějové linky, kdy všichni milují všechny, každý každého, nikdo nikoho a všichni se vzájemně hledají. Nic naplat, Shakespeare se v dobrých kusech neustále opakuje (smích).

Mluvila jsi o tom, že Ti podobná role chyběla v mozaice. Jaké role máš tedy za sebou? Která Tě bavila nejvíce?

Kateřina Šildová: Mám obrovské štěstí, a to nejen na role, ale také na dobré tvůrčí týmy. Zkusila jsem si úžasný mix všeho možného a myslím, že jsem si sáhla na ty úplně nejhezčí role, které v tomto oboru jsou. Kateřina Šildová: Moc si užívám role nenapravitelné romantičkyTřeba My Fair Lady, Zpívání v dešti, tam jsem dokonce měla to štěstí zahrát si obě dvě hlavní ženské role, přičemž Kathy je roztomilá klasika, ale Lina Lamont, to je role za velikánskou odměnu, je to miláček diváků, i můj :-). Zahrála jsem si také potvoru Roxie Hart v Chicagu, Winnifred v muzikálu Limonádový Joe, Demetru v Cats a spoustu dalších. Byly to všechno krásné role. Jako zlom teď vnímám účinkování v Bernsteinově Mši.

Kromě hudebního divadla se věnuješ muzice, zpěvu s bandem. Jaký je rozdíl mezi tím muzikantským a hereckým životem?
Kateřina Šildová: Mě to takhle nesmírně baví, a kdybych se měla rozhodnout mezi jednou nebo druhou profesí, asi bych to nedokázala. Dřív jsem tvrdila, že mám vystudované herectví, že hraji, a že ten zpěv je jen tak bokem. Teď to ale přerostlo, a už si neumím svou práci bez zpěvu představit. A rozdíl? Zpívám tak, abych písní něco řekla, abych předala nějaké emoce, aby každá písnička byla o něčem jiném. Tak se snažím i hrát, a doufám, že mi to vychází. Snažím se to co nejvíc propojit, a to se přeci v muzikálu hodí.

Někteří Tvoji kolegové uvažují o tom, co budou dělat v budoucnu třeba i pracují někde mimo divadlo. Máš to podobně nebo budeš navždy herečkou?
Kateřina Šildová: To je vážná otázka. V hlavě i v srdci jsem si to určitě nastavila tak, že jsem přijala herectví za své, ale lhala bych, kdybych tvrdila, že mě někdy v noci nestarší, co bude. Mým velikým přáním je v těch rolích stárnout. Uvidíme, co život přinese. Mě by určitě bavilo nadále hrát a zpívat, vyvíjet se. Mám pocit, že se pořád posouvám, a ten progres je krásný a zajímavý. Líbí se mi ta pestrost, kterou si v divadle mohu vychutnat.

Dokážeš si představit, že bys dělala nějaké civilní povolání?
Kateřina Šildová: Vůbec ne! Myslím, že bych zvládla dělat třeba produkční, ale jinak mě prostě tenhle chaotický a barevný život vyhovuje. Neumím si představit, že bych chodila do práce „od - do“, a pak měla volné víkendy. Asi každý z nás po tom občas zatouží, mít nějakou jistotu. Já jsem na jevišti šťastná, ať už jde o zpěv nebo o hraní.

Myslíš si, že je život v téhle branži těžký?
Kateřina Šildová: Zmínila jsem se o jistotě. Herecké povolání na volné noze není jednoduché a vede k velké osobní zodpovědnosti. Musíme neustále zvažovat jakou roli vzít, a jakou odmítnout, kolik toho stihnu, a kdy už je toho moc, kolik potřebuji na své živobytí. Možná proto dosud nemám ani svůj vlastní byt, abych byla více nezávislá a nemusela o práci rozhodovat například s ohledem na hypotéku. Neznám jiné obory, ale vím, že dnešní doba je složitá. Rivalita, popletené vztahy i různé tlaky jsou pravděpodobně všude. Myslím, že je velkým úkolem každého z nás, nějak to kočírovat, abychom byli každý v těch svých podmínkách co nejšťastnější. Je to věčné váhání, ale tak je to se vším. To patří k životu.

Jaké jsou Tvé nejbližší plány, kromě premiéry Srdcového krále?
Kateřina Šildová: Dohrajeme Bernsteinovu Mši, to je má velká srdcovka a vůbec nevím, jestli její derniéru přežiji (smích). I když teď mě potěšila zpráva, že bychom se Mší rádi vycestovali do zahraničí, takže ta derniéra doufám hned tak nebude :-) Držím palce producentům, aby se jednání povedla a dopadla dobře. Pak hraji také v představení  Miluji tě, ale… stejného autora jako Srdcový král v Divadle Palace. Tato inscenace se hraje již 13 let a je stále vyprodáno. Těším se na My Fair Lady do Liberce, v Českých Budějovicích budu nadále hrát ve Zpívání v dešti, v Divadle Kalich v Pomádě a Srdcovém králi,  a také mě čekají společně s koncerty s Vojtou Dykem a B-Side Bandem. Je to docela pěkná skládanka. Právě dnes jsem dostala nahrávku první písničky nového projektu, o kterém z pověrčivosti zatím nehovořím, ale je to něco, co mě velmi přitahuje, protože mi záleží na kvalitě života celé společnosti. Bude to také tak trochu můj sólový projekt. A stále jsou tady moje sny o filmování, o roli v dobovém kostýmu, také se rýsuje nová divadelní hra s písničkami. A jestli je tím smyslem života štěstí a láska, mám tam díky pestré práci nakročeno.

Zdroj, foto: Divadlo Kalich


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kateřina Šildová: Moc si užívám role nenapravitelné romantičky:

Kateřina Šildová: Moc si užívám role nenapravitelné romantičky
Kateřina Šildová: Moc si užívám role nenapravitelné romantičky
Kateřina Šildová: Moc si užívám role nenapravitelné romantičky
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !