Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Každý si může prožít svou olympiádu, říká Bára Špotáková

23. 09. 2008 | Úspěšní lidé
Bára Špotáková se ziskem zlaté olympijské medaile i skvělým světovým rekordem na Světovém atletickém finále bezesporu stala současnou královnou sportu, zároveň atletika kraluje sportovnímu trůnu již hezky dlouho. Čím by však bylo toto krásné sportovní odvětví, kdyby se neobjevovaly stále nové adeptky a adepti na královský trůn?
Corny Středoškolský atletický pohár je svou dlouholetou tradicí a pojetím ideální příležitostí, jak si mladí mohou změřit síly a prokázat sportovního ducha. Výzva je to jistě lákavá, zvlášť když jeho patronkou je čerstvá olympijská vítězka a světová rekordmanka Bára Špotáková! Letošní ročník je již 27. v řadě a právě teď nadešel jeho čas. A proto se s Bárou scházíme k malému popovídání o atletice a jejích nadějích.

Bára ŠpotákováNa spojení s Corny SŠAP Bára vzpomíná: „Přebírala jsem žezlo v roce 2006 po Tomáši Dvořákovi, který už něco dokázal, ale já ještě ne. Dostala jsem divokou kartu a tu jsem hned naplnila medailí v Göteborgu. Byla to taková vzájemná radost.“ Atletická soutěž pro mladé středoškoláky probíhá ve třech kolech, vrcholem je, jak jinak, celorepublikové finále. Co pro Báru znamená být tváří poháru? Především se účastní soutěží a její osobní příběh je tahákem. Úspěch nabudí každého sportovce a je motivací i pro druhé.
V době, která je zaměřena především na úspěch, člověka napadá, jak si stojí taková soutěž, jakou Corny SŠAP je? Je pro mládež zajímavá? Není jen pro úzký kruh těch, kdo se atletice věnují? Bářina odpověď je víc než příjemná: „Kdepak, pohár je tu pro všechny všeobecně nadané děti, které si chtějí zkusit zasoutěžit a změřit své síly. Zažila jsem kluka, který přišel, předvedl úžasný skok do výšky a pak se ukázalo, že ,jenom‘ hraje fotbal, žádný atlet to nebyl. Děti prožijí opravdovou závodní atmosféru, ač je atletika individuální sport, uplatní zde i týmového ducha, protože se soutěží v družstvech. A navíc – hlásí se ke své škole, což jim mnohdy moc neříká.“ Z toho, co Bára říká, vyznívá, a také se na tom shodujeme, že vše „je v lidech“. Na jedné straně musí být děti chtivé pohybu a na druhé straně nadšení rodiče, učitelé, prostě kdokoliv, kdo jim nabídne alternativu sezení u počítače a pro sport, třeba jen rekreační, je získá. Z těch pak vyrostou závodníci pro Corny Středoškolský atletický pohár i jiné soutěže.  
Od této úvahy je jen krůček k otázce, co sport člověku do života dává. Vždyť ne každý dosáhne vysněného vrcholu, sportovní kariéru provázejí i neúspěchy. Jaký to má pro život přínos? S odpovědí Bára ani nezaváhá: „Smysl to samozřejmě má vždy! Nejpodstatnější je, že si člověk změří své síly, pozná své možnosti i limity. Někteří lidé k tomu nemají vůbec příležitost a nejsou soudní.  A vlastní prožitek se nedá s ničím srovnat! A už vůbec ne s hrami, kde má každý deset životů a dostává se tak trochu mimo realitu. Nemluvě o trpělivosti, žádný úspěch nepřijde sám a málokdy se dostaví rychle.“  


A teď malý bleskový dotazník

Bára Špotáková

Přednosti atletiky?
B.Š. Je to sport, který si může zkusit každý. Stačí vzít tenisky a jít si něco uběhnout, doskočit…To je na ní úžasné. A je to spravedlivý sport – změří se čas nebo vzdálenost a je to. Atletika není tak zkažená penězi.
 
Je atletika stále královnou sportu?
B.Š.  Určitě je, během atletických soutěží bylo na olympiádě stále nabito!
 
Co Vás nejvíc lákalo v dětství – radost z pohybu nebo soutěžení?

B.Š.  Oboje! Ale radost z pohybu je to hlavní. Člověku je potom dobře.

Co vzkážete svým možným nástupcům a nástupkyním?
B.Š.  Sport stojí za to! Olympiáda je krásný vrchol, ale každý závod na dlouhé cestě k němu byl důležitý! Olympiáda je něčím navíc, v čem jsem dostala šanci. Každý závod v mém životě mně přinesl srovnatelné prožitky, znamenalo to pro mě vždycky hrozně moc! I ti, kdo si zasoutěží na Corny Středoškolském atletickém poháru, poznají krásu závodění, radost, dojetí i zklamání. Jako na Olympiádě…
V duchu hesla...ne každý je vítěz... ale každý může vyhrát... ale někteří k tomu potřebují  naši pomoc... došlo na loňském finále Corny Středoškolského atletického poháru k vtipnému a jemnému spojení sportovního výkonu s charitativním počinem, které posloužilo dennímu centru pro těžce postižené Utilis. Za každý metr, kam doletěl oštěp vedený Bářinou rukou, poskytla společnost Hero, výrobce cereálních tyčinek, 1000 korun. Loni činila celková částka 57.570 korun. 

Přejeme Báře, aby letošní charitativní hod byl hodně dlouhý a světový rekord nechť v další sezóně překoná jen ona sama! Všem ostatním malým i větším rekreačním i vrcholovým sportovcům přejeme hodně sportem zanícených lidí kolem sebe, krásných sportovních zážitků korunovaných třeba vítězstvím na Corny Středoškolském atletickém poháru, na olympiádě.


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je fakt moc dobrá - držíme palečky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda