Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhovor s paní Evou Urbaníkovou nejen o kávě a touze

29. 06. 2012 | Úspěšní lidé
Patnáct českých a slovenských renomovaných spisovatelů a umělců se zamyslelo u šálku kávy nad slovem touha a vznikl zajímavý projekt: Příběhy ve znamení touhy.

Vy se tak můžete těšit na originální roztoužené příběhy z pera
Jaroslava Rudiše, Haliny Pawlowské, Sáry Saudkové, Kláry Mandausové, Tomáše Hanáka, Kateřiny Janouchové, Ivy Frühlingové, Marka Šindelky, Tamary Heribanové, Evy Urbaníkové, Jozefa Heribana, Kristiny Farkašové, Jozefa Banáše, Olgy Feldekové a Michala Hvoreckého.

Spojení kávy a touhy rozhodně není náhodné. Pro mnohé z nás patří k životu touha stejně jako lahodný šálek kávy, jak dokládá herec Tomáš Hanák: „Každý můj den začíná kávou. A došlo to dokonce tak daleko, že si někdy udělám kávu i před spaním. Le café - c´est mon Amour.“
zleva Jozef Banáš, Kristina Farkašová, Evita Urbaníková a moderátor Roman Juraško
Halina Pawlowská se vyjadřuje ještě otevřeněji: „Káva je báječný důvod, proč se sejít s kamarádkou, káva se hodí jako alibi, když se mi nechce něco dělat, káva je báječná záminka, když si chci hrát na cudnou a nechci otevřeně říct "pojď se se mnou milovat“. A proč tak  strašně moc kávu miluju? Protože nemá žádné kalorie!"

Rozhovor

s paní Evou Urbaníkovou nejen o kávě a touze


Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo touha?
Eva Urbaníková: Pocit, ktorý člověka zaplaví, keď sa túžba naplní.

Když jste dostala nabídku napsat příběh s tématem ve znamení touhy, měla jste hned jasný námět nebo jste o něm musela delší dobu přemýšlet?
Eva Urbaníková: Trochu som premýšľala. Niekedy totiž robíme věci, po kterých túžia naši blízki a až veľmi neskoro si uvědomíme, že předmět ich túžby nás vôbec nezaujíma. Aj keď sa správame inak.
Vaše povídka se jmenuje Ten, co si mě zaslouží. Inspirujete se tedy jako vždy svým vlastním životním příběhem?
Eva Urbaníková: V tejto poviedke môj život nie je. Ale je tam život niekoho, koho poznám. Velmi dobře.

Eva Evita Urbaníková

Ve vašem osobním životě došlo před nedávnem k velmi nemilému zvratu, konkrétně k nevěře. Bude ona námětem vašeho příběhu, nebo je to téma, ke kterému se už nechcete nikdy vracet?
Eva Urbaníková: Ak máte na mysli rozpad môjho manželstva, to už bolo pekne dávno, osobne mám pocit, že v praveku. Obaja si žijeme v nových fungujúcich vzťahoch. Rozhodne sa při písaní nevyhýbam žiadnej téme, nevere už vôbec nie. Patrí k životu.

Všimla jsem si, že název povídky je uveden v češtině. Bojíte se tedy, že čtenářky by povídku ve slovenském jazyce nečetly?
Eva Urbaníková: Ja som ju celú aj s názvom písala po slovensky. České čitateľky radšej čítajú v češtine, aj slovenských autorov a mne to nijako výrazne neprekáža, keď sa moje knihy alebo povídky prekladajú.

Jaký je váš vztah ke kávě?
Eva Urbaníková: Veľmi pozitivny. Dopoludnia pijem kapučíno, popolední čiernu s troškou cukru. 

Velmi vám děkuji za rozhovor. A na závěr ještě jedna otázka: Jaká prostředí byste doporučila čtenářkám ke čtení vaší povídky? Měly by si uvařit šálek dobré kávy nebo si raději vyjít někam do přírody?
Eva Urbaníková: Poviem to takto – ako autorke by sa mi najviac páčilo, keby při čítaní tej povídky ženy úplne zabudli na to, kde sú a keby im káva, ktorú majú v šálke, vychladla…


Ukázka z povídky Evy Urbaníkové:  Ten, co si mě zaslouží

Když tak nad tím přemýšlím, je možné, že za všechno může moje máma.
Při vší úctě, kterou si ženy zaslouží, protože nám dají život a pak se o nás starají několik nezbytných let – to ona ve mně všechno zakořenila. Zakódovala mě svými nenaplněnými sny, každou mou buňku nakazila svým přesvědčením, zkrátka mě celou zmagořila. Celé moje dětství a celé mé mládí mi vtloukala do hlavy, že můj život musí být jiný než ten její. Že muž, kterého si vyberu, nemůže být jen tak někdo, musí být dokonalý po všech stránkách. Musí mě nosit na rukou. Být pro mě vším. Být Supermanem.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rozhovor s paní Evou Urbaníkovou nejen o kávě a touze:

Rozhovor s paní Evou Urbaníkovou nejen o kávě a touze
Rozhovor s paní Evou Urbaníkovou nejen o kávě a touze
Rozhovor s paní Evou Urbaníkovou nejen o kávě a touze
Rozhovor s paní Evou Urbaníkovou nejen o kávě a touze
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !