Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhovor s Queen Ester Marrow, živou legendou, srdcem a hlasem The Harlem Gospel Singers

8. 12. 2010 | Úspěšní lidé

Kolik máte v plánu koncertů v rámci letošního turné TOUCHING SPIRIT? Které z nich jsou pro vás nejvýznamnější?


Pro mě je významný každý divák, který se přijde podívat na náš koncert. Každý muž, každá žena a každé dítě. Všichni mi předají něco speciálního a já jim to chci vrátit zpět. Na tomto turné máme přes třicet zastávek a já se nemůžu dočkat každé z nich. Miluji zpívat gospel pro lidi, sledovat jejich výrazy během našich hudebních čísel. Samotná hudba je to, čím ukazujeme svou lásku, která se jinak ani vyjádřit nedá.


Jedna z věcí, na které jsem nejvíce hrdá, je, že jsme přivedli mnoho mladých afroamerických umělců do Evropy. Je to jedna z dlouholetých tradic afroamerické kultury, být obdivován a oceňován v Evropě. To platí ať už pro Josephine Barkerovou nebo Paula Robesona, ale více méně pro všechny afroamerické umělce. Jsem opravdu hrdá, že mohu evropským divákům představit show se stovkou takových mladých umělců.


The Harlem Gospel SingersJaké novinky jste připravili pro nové turné TOUCHING SPIRIT?


To vám nepovím, budete se muset přijít podívat sami! (směje se) Ale dobře, něco málo vám prozradím. Jak jistě víte, letošní turné se jmenuje „Touching Spirit“. Každý rok připravujeme novou vzrušující show. Pro diváky, kteří neviděli žádné naše předchozí vystoupení, nikdy nenabízíme nic jiného než excelentní představení. Trávíme mnoho času na cestách, abychom divákům předvedli něco speciálního – různorodý umělecký večer, který lidé chtějí vidět znovu a znovu. Chceme, aby se divák pokaždé cítil, jako když nás vidí poprvé, i kdyby nás ve skutečnosti viděl posté. To je pro mě důležité. Učím všechny své zpěváky a členy souboru, že každý večer ze sebe musí vydat to nejlepší, pracovat na 150%!


Mám zkušenosti s lidmi, kteří šli na náš koncert s těžkým srdcem. Po vystoupení mi vyprávěli, že i přes jejich trápení prožili skvělou show a jejich duch se povznesl. Nikdy nevíte, kdo vás ten večer potřebuje. Musíme dát opravdu všechno do každé show! Když zpívám, tak cítím, jak ze mě vychází má duše směrem k divákům a jak mi ji oni vrací zpět se svou duší. Těžko lze nalézt slova, která by tuto zvláštní výměnu popsala.


Letos máme čtyři nové zpěváky. Až uslyšíte jejich hlasy, tak nebudete věřit svým uším! Zpěváci jsou letos lepší než kdy jindy, jejich hlasy jsou prostě neuvěřitelné! Jsou to úžasní zpěváci, díky kterým se stále cítím mladá. A vy budete také! A kapela? Naprosto vynikající!


Když se přijdete podívat na naši show, uvidíte, o čem mluvím. Ten „duch představení“ se vás dotkne. Možná začne u vašich chodidel a postupně vám projde tělem až na vršek hlavy. Nebo možná začne ve vašem žaludku a rozvibruje se celým vašim tělem. Dříve než to zpozorujete, tak budete zpívat, křičet a objímat osobu vedle vás, ať už ji znáte či nikoliv. Je to opravdu kouzelná věc.


Za vaši velice dlouhou profesní kariéru jste vystupovala s mnoha špičkovými muzikanty a zpěváky. Který z nich je nejblíže Vašemu srdci a proč?


Někteří lidé stále pokračují ve své nastartované dráze a zapomínají, odkud vlastně přišli. A to já nikdy nezapomenu. Vždy budu nadšená prací Duka Ellintona a navždy si budu pamatovat, že právě on nastartoval mou kariéru. Na rozdíl od jiných lidí se nebál nových věcí a talentů, vždy vše rád vyzkoušel… Nikdy se ničeho nebál! Dalším člověkem, se kterým mě pojí určitě pouto je Mahalia Jackson. Její hudba se nevyrovná ničemu na Zemi. Mohla bych o ní mluvit do nekonečna. Je těžké říci, kdo je mi nejbližší. To je jako kdyby matka měla vybrat, které své dítě má nejraději.

The Harlem Gospel Singers













Je na celém světě někdo, s kým byste si chtěla zazpívat, popovídat nebo s ním mít jen strávit minutu ticha?


Dobře, myslím, že Annie Lennox nebo Bono. S těmi bych si opravdu ráda zazpívala. Oba jsou úžasní zpěváci a skvělí lidé. Ráda bych pohovořila s presidentem Barackem Obamou. Je jeden z nejzajímavějších prezidentů, jeden z těch, které bych chtěla poznat.
Nutně nepotřebuji chvíle ticha, ale co takhle tichá modlitba za celosvětový mír? Kde je nepokoj, přinesme klid. Kde je vztek, přinesme harmonii. Kde je násilí, přinesme mír. Předejte to dále…


Potkala a zpívala jste také pro mnoho celebrit po celém světě. Kdo vás zaujal nejvíce a proč?


To je opravdu těžká otázka. Byla jsem poctěna laskavostí tolika úžasných lidí. Ať již to byl Martin Luther King Jr., papež Jan Pavel II. nebo všechny ženy a muži, kteří odevzdali své životy Bohu a zasvětili své životy vytvářením lepšího světa pro celé lidstvo. Nikdy bych z nich nemohla vybrat jednu konkrétní osobu.


Například když jsem potkala Hillary Clintonovou, tak jsem byla ohromená její inteligencí, přátelstvím a porozuměním se světovými problémy. Věděla jsem, že bude vedoucí osobností všech světových politiků a jsem ráda, že ji president Obama jmenoval jako ministryni zahraničí.


Opět musím zmínit, jak vděčná jsem, že jsem dostala šanci si splnit svůj životní sen a zazpívat si s Nahalií Jackson. Všechny malé holčičky mají své idoly a vzory. Tím mým je právě Mahalia Jackson. Mnoho lidí nikdy nedostanou šanci potkat se svými vzory. Stejně ani já jsem jí nepotkala, ale měla jsem šanci příležitost si s ní zazpívat a dokonce jsem zpívala i na vzpomínkovém koncertu, který jí byl věnován. To bylo více než splnění mého dětského snu.


Prahu jste již několikrát navštívila, vzpomenete si, kolikrát to bylo? Jak vzpomínáte na Vaše poslední návštěvy?


Opravdu si nemohu vzpomenout na to, kolikrát jsem Prahu navštívila. Za ta léta jsme měli potěšení navštívit mnoho zemí po celém světě. Každá z nich byla svým způsobem speciální. Některé pro svou přírodní krásu, jiné pro bohatou historii. Česká republika je jedno z míst, které je bohaté na umění a kulturu. Je to nádherné místo a Češi jsou velice vřelí a milí lidé. Na Čechy mám mnoho vzpomínek, opravdu si cením jejich štědrosti a laskavosti. Vždy se cítím jako doma.


Pamatujete si nějaké veselé příhody z vašich předchozích pobytů v Praze?


No, nevím, jestli jsou úplně veselé, ale rozhodně mám mnoho příhod. Například před mou první cestou do Prahy jsem své rodině slíbila, že budu šetřit a zbytečně neutrácet. Ale když jsem se dostala do Prahy… Můj bože! Tolik obchodů s tolika úžasnými věcmi. Hned jsem šla nakupovat! Při odjezdu jsem si zabalila můj kufr a k tomu ještě jeden další a nějaké věci jsem dokonce držela v podpaží. Byla toho spousta! Když jsem dorazila zpět domů, měla jsem hodně co vysvětlovat. Vypadala jsem jako Santa Claus!


Znáte nějaké české zpěváky a chtěla byste si s některým zazpívat?

The Harlem Gospel Singers
Žiju v malém městečku Newport News ve Virginii. Není tak velké jako New York takže nemám možnost slyšet tolik světových umělců, kolik bych si přála. Takže musím přiznat, že neznám mnoho českých zpěváků. Ale samozřejmě znám Karla Gotta! Je úžasný! Má lehkost Franka Sinatry s rytmem Sammy Davise Jr. Máte opravdové štěstí, že máte takového skvělého zpěváka. Jistě je inspirací pro mnoho mladých umělců. Velice ráda bych si s ním zazpívala. A možná by mě mohl naučit i nějaká česká slova.


Jak hodnotíte české fanoušky a atmosféru na koncertech?


Jsem vždy potěšena tak úžasnou reakcí na naši hudbu od českých diváků. Opravdu cítím mezi námi jisté spojení. Toto je naše devatenácté evropské turné, které se řídí přesně podle názvu „Touching Spirit“ (= Dotek duše). Má duše se dotýká těch vašich a ty vaše se dotýkají té mé. Je to skutečně úžasný zážitek.


Máte nějaký speciální vzkaz pro české fanoušky?


Když jsem poprvé začala zpívat, neuvědomila jsem si, jak silné poselství přináším. Nevěděla jsem, jak hluboký dojem to na divácích zanechá. Když jsem jako umělkyně dospívala a začínala získávat zkušenosti z cest, poznávání nových míst a lidí, tak jsem zjistila, jak silný ten prožitek je. Město co město jsem potkávala lidi, kteří za mnou chodili v slzách, doslova v pláči. Vysvětlili mi, jak těžký a tvrdý měli den nebo jaké mají trápení s nemocí či s láskou. A že je naše hudba povznesla, pomohla jim spatřit světlo a povznést je na místo, kde lze vidět naději. Je to silný pocit, vědět, že Bůh vám dal dar změnit smutná srdce lidí a povznést jejich duši.


Takže lidem z České republiky bych chtěla velice poděkovat. Poděkovat za svolení nahlédnout do jejich světa a duší, za sdílení jejich srdcí, ať již smutných či rozzářených. Děkuji vám. I tento rok vás se souborem Harlem Gospel Singers vezmu na úžasnou jízdu, na kterou nezapomenete!


Zdroj: Ticket Art

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
niektoré gospely su celkom fajn
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles