Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu zná vítěze

2. 12. 2014 | Ze společnosti
Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se o víkendu konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola,“ řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.

Recept na populární vánoční pochutinu kuchař Pánek oproti minulým ročníkům soutěže mírně změnil: „Nechtěli jsme dělat stejný salát, recept musí mít příběh a vývoj. Letos jsme použili na salát čtyři druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů pak salátové brambory Annabelle,“ popisuje vítěz. „Každé druh jsme vařili jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva,“ dodává. Jednotlivé druhy se navíc vařily různě dlouhou dobu, přesné časy se ale Martin Pánek chce ponechat jako tajemství.

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu zná vítězeSeznam ingrediencí i přesný postup však tým na místě zveřejnil. Receptura kromě dvou kil brambor obsahuje například také mrkve, čtyři druhy cibulí, šalotky, kapie, křepelčí vejce, jablka či med. Seznam čítá přesně dvacet přísad, recept tak využijí spíše jen opravdu snaživí kuchaři. „Tradiční podoba salátu, jak ho každý známe, se objevovala poměrně zřídka. Recepty vždy obsahovaly něco neobvyklého,“ prozradila ředitelka Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Alena Syslová. „Porota hodnotila chuť, vzhled, vůni, originalitu i celkový dojem. Proto byly stoly se soutěžními vzorky tak krásně nazdobené,“ dodává.

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se nakonec zúčastnilo 19 týmů, velkou část z nich tvořily juniorské týmy. Ty měly také vlastní kategorii, ve které zvítězil tým učně Michala Hájka ze Středního odborného učiliště v Písnici. Vítěze vybrala po postupné ochutnávce šestičlenná porota, které letos předsedala herečka Anife Vyskočilová. Každý z tříčlenných týmů měl za úkol během hodiny vytvořit šest porcí bramborového salátu, který musel obsahovat vařené brambory a majonézu, zbytek byl na fantazii soutěžících.

RECEPT - „MARTINŮV MISTROVSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT


2 kg brambor A  
4 mrkve    
1 žlutá cibule    
1 červená cibule    
1 bílá cibule    
3 šalotky    
2 lahůdkové cibulky    
5 sterilovaných okurek    
4 slepičí vejce    
8 křepelčích vajíček    
3 stonky řapíkatého celeru    
2 jablka    
5 lžic zeleného hrášku    
4 lžíce majonézy    
4 lžíce tatarské omáčky    
2 lžíce plnotučné hořčice    
Sůl, pepř, med    

Letos jsme použili 4 druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů jsme použili brambory salátové Annabelle. Každé z těchto brambor se vařily jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva. Každá odrůda brambor se též vařila rozdílně dlouhou dobu. Jakou? To si pro letošek ponecháme jako naše malé tajemství. Hlízy uvaříme den dopředu z důvodu důkladného zlojovatění. Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky. Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Na jablkách, této zdánlivě málo významné ingredienci, jsme se letos také vyřádili. Použili jsme odrůdy Rubín, Bohemie a Bojkovo obrovské. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.

Během krájení dáme vařit vejce. Ta musí být ze dvora, krmená kuchyňskými zbytky, s volným přístupem k zelenému krmení ve výběhu. Aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na ozdobení porcí. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme, zde platí čím dražší, tím kvalitnější. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme. Salát dle tohoto receptu je již čtyři ročníky po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR.

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu zná vítěze,
kterým je salát s křepelčími vejci a jablky!


Zdroj: Agentura pro Mratín
Foto: Tomáš Vašut


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také bych řekla,že je přecibulováno.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tam je pomalu víc cibule než brambor.
Obrázek uživatelky
profil
zdá se mi,že tam je všeho moc s klasickým salátem to nemá nic společného.Myslím,že dort od kočičky a pejska je určitě chutnější,ale když už tak bych tam přidala i slivovici na trávení
Obrázek uživatelky
profil
zdá se mi, že té cibule je tam nějak moc, co vy na to ?
Obrázek uživatelky
profil
já bych tam dala rumový pralinky a hned bych byla originální.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles