Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petr Nárožný a jeho vztah k Saxáně a Lexikonu kouzel

22. 09. 2011 | Ze společnosti
Režisér Václav Vorlíček natočil volné pokračování legendární komedie Dívka na koštěti, které nese název Saxána a Lexikon kouzel a jehož premiéra přichází do českých kin v polovině září letošního roku. Diváci se mohou těšit na celou plejádu populárních herců i na řadu fiktivních animovaných postaviček, které si určitě zamilují.

Saxána s Honzou už mají dcerku Saxánku a spokojeně si žijí ve světě lidí, kde o Saxánině čarodějnické minulosti nikdo nic neví. Zvídavá holčička v podání Helenky Nováčkové však na půdě objeví máminy kouzelné věci a dostane se do Říše pohádek, kde ji čeká nejedno dobrodružství. Ve filmu Saxána a Lexikon kouzel si zahrály takové herecké osobnosti jako Jiřina Bohdalová, Josef Somr, Jiří Lábus, Naďa Konvalinková nebo Petr Nárožný, kterého jsme vyzpovídali v dnešním rozhovoru.

Petr Nárožný a jeho vztah k Saxáně a Lexikonu kouzel  Koho ve filmu představujete?
Ten pán, kterého hraji, se jmenuje Evžen Bláha, je to doktor práv, a funkcí jsem předseda soudu. Je to menší role. Prožívám tam takové nepříjemnosti se svou trochu bláznivou sestrou paní Irmou, kterou hraje Jiřinka Bohdalová.

Jak se vám hraje pod režisérským vedením pana Vorlíčka?
S panem režisérem Vorlíčkem jsem již spolupracoval mnohokrát, setkali jsme se na velkých projektech, co jsem s ním dělal. Je to profesionál, který svou práci - filmové řemeslo - umí znamenitě, natočil asi nejkrásnější pohádku, a to nemusím připomínat, Popelku. Práce jde rychle od ruky, on je připravený, ví, co chce, dokáže to hercům vysvětlit, takže se mi s ním dělalo vždycky dobře. Rychle a dobře.

Jaké pro vás byly ty trikové záběry?
Trikové záběry jsem už také dříve točil, zejména v Arabele, různé proměny v imaginárním studiu, trikovém ateliéru. Mohu říci, že to je asi nejhorší zážitek z filmařiny. Jde to strašlivě pomalu, je to náchylné na přesnost, herec si nezahraje v pravém slova smyslu, protože tam o žádné hraní nejde, jde spíše o to mít přesně ruku a o dva centimetry níž je dobře a o centimetr výš je špatně… A takhle hlavu, a takhle stát a udělat krok, takže trikové záběry, které vypadají efektně ve filmu, jsou pro herce obrovskou otravou, pokud to jsou triky, které se dělají ručně a ne počítačově. Trvá to dlouho a je to náročné na přesnost a člověk si vlastně nezahraje.

Víte, kolik trikových záběrů je v Saxáně a Lexikonu kouzel, jak je to náročné v porovnání s jinými filmy?
To já nevím. Četl jsem technický scénář, který je velmi složitý a je popsán takovou filmařskou hantýrkou a já nejsem vůbec odborník na triky, takže vůbec nevím, co se tam bude dít. Vím, že je tam zmenšování, zvětšování a takovéto věci. Vím, že se v moderním filmu a televizi dá udělat prakticky už všechno, ale jak se to dělá, to nevím. Já znám technicky jediný trik, jak se leze do toho umyvadla, to je ten zrcadlový trik, starý, ale velice efektní, který byl třeba zrovna v Mráčkovi. Je to jednoduché jako facka a je to hezký trik.

Co se vám nejvíce líbilo na natáčení Saxány a Lexikonu kouzel?
Měl jsem kolem sebe báječné kolegy, z mého divadla Jára Dulava, Jiřina Bohdalová, Honza Hrušínský, Josef Somr, samí prima lidi… To mluvím samozřejmě i o Saxáně a ta malá Saxánka je také sympatická holka.

Myslíte si, že v dnešní době Harry Potterů může Saxána a Lexikon kouzel u diváků uspět?
Já se přiznám k jedné věci. Jestli mě něco nezajímá, pak je to science fiction. Já jsem žádný film science fiction neviděl, mě to vůbec nezajímá a ukrutně nudí. A teď si vysloužím nemilost dětí, ale já když slyším slovo Harry Potter, tak dostávám kopřivku. Já už nemohu toto slovní spojení slyšet, protože je to asi něco ohromného. Moje žena mi tvrdí, že je to docela zajímavé a krásně natočené, že to má svůj vtip, půvab a není to asi náhoda, že se to tolika lidem a dětem na světě líbí, tak je to zřejmě povedená a zajímavá věc, ale přiznám se, pro mne to není. Snad tato věc, která bude proti Harrymu Potterovi určitě obyčejnější a neskonale skromnější, což je dáno našimi podmínkami, dobře dopadne. Nebude určitě konkurovat, ale třeba se bude lidem líbit.

Rodinná komedie Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel má v českých kinech premiéru v září 2011!


Čtěte také další rozhovory s herci filmu Saxána a Lexikon kouzel:
Jiřina Bohdalová jako bláznivá tetička v Saxáně a Lexikonu kouzel
Saxána a Lexikon kouzel - rozhovor s Jiřím Lábusem
Jan Hrušínský o své roli v Saxáně a Lexikonu kouzel
S Petrou Černockou o natáčení Saxány a Lexikonu kouzel


Zdroj: Film Europe CZ

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka