Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S Petrou Černockou o natáčení Saxány a Lexikonu kouzel

14. 09. 2011 | Ze společnosti
V polovině září bude mít premiéru rodinná komedie Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel, která je volným pokračováním divácky úspěšné Dívky na koštěti. Saxána už nějaký čas žije s Honzou a dcerkou Saxánkou ve světě lidí. Zvědavé dítě ale objeví máminu čarodějnickou minulost a díky tomu se ocitá v Říši pohádek. Zeptali jsme se Petry Černocké, jak se dívá na návrat Saxány po čtyřiceti letech...

Vzpomínáte na natáčení Dívky na koštěti? Uměla jste si představit, že budete po zhruba 40 letech točit pokračování?
Když jsem točila Saxánu, bylo mi – jak spočítala nějaká moje fanynka -  už 19. Byla jsem tedy starší než Honza Hrušínský. Právě jsem končila konzervatoř. A tahle role pro mne byla taková přirozená šance se prosadit. Je fakt, že jsem v té době zpívala s kapelou a filmování pro mne bylo příjemnou bokovkou. Nechtěla jsem být herečka, ale říkala jsem si, že by to mohlo pomoci v hudební kariéře. A z filmu se opravdu stal trhák. I z jeho písničky. S Petrou Černockou o natáčení Saxány a Lexikonu kouzelTehdy jsem zpívala pár populárních písniček, třeba Koukej, se mnou si píseň broukej, ale s písní Saxána to bylo fakt silné. Lidem se strašně líbila a dodnes ji děti se mnou zpívají. Je z toho nesmrtelná píseň, ale netušila jsem, že to bude tak úspěšný film. Největší hit se ze Saxány pak stal po Listopadu, protože v komerčních televizích se Dívka na koštěti hrála docela často a diváci se koukali pořád dokola. Já tedy ne. Já už to nemůžu ani vidět. V první polovině filmu mám, pravda, oblíbená místečka.

Jaká byla po tolika letech spolupráce s vaším hereckým kolegou Janem Hrušínským?
On byl tehdy, při natáčení Dívky na koštěti, velmi milý. Vždyť byl sám ještě takové koťátko. Teď už je to dospělý chlap a má docela slušný smysl pro humor. Takový svérázný, poměrně suchý humor, takže my jsme se během natáčení výborně bavili. A přibyla nám do rodiny coby dceruška holčička Helenka, takové roztomilé půvabné stvořeníčko. Byla neuvěřitelně disciplinovaná, možná to je dnes dobou, že i takové holčičky vědí, že když se chtějí prosadit, musejí makat. Práce tam pro ni bylo fakt dost. Často s ní při natáčení byla maminka, ale ona byla hodně samostatná a šikovná.

Jak svou rolí v novém filmu navazujete na ten původní?
Poměrně přímočaře. Došlo k něčemu, co se moc často nestává, a to, že se ti dva zamilovaní studentíci fakt vezmou. Pořídí si potomka a všechno docela v pohodně šlape. Jenže ta jejich holčička je zvídavá a dospěje do věku, kdy ji všechno zajímá. Vyleze na půdu a jakýmsi řízením osudu a náhod se dostane do toho podzemního světa kouzel a pohádek, odkud přišla její maminka Saxána.

Vyzkoušela jste si práci s digitálními postavami?
Já jsem se vlastně v digitálním studiu sama neocitla, protože funguji pořád jako matka ve skutečném světě lidí, a ty trikové věci, které se točí na modrém pozadí, se mě netýkaly. Čili já funguji pořád v reálném prostředí, ale dokážu si vzpomenout na kouzelné zaříkadlo, jenže ho popletu a on se mi objeví trpaslík. Ten trpaslík se ukáže být spřátelenou osobou a je takovou mou spojkou s malou Saxánkou uvězněnou v pohádkové říši. Ale ten  trpaslík mi zůstal utajen až do konce mého natáčení, protože místo něho tam stála taková modrá kS Petrou Černockou o natáčení Saxány a Lexikonu kouzeloule na takovém stojánku a já si s ní musela vyprávět místo s tím trpaslíkem, kterého uvidíte vy ve filmu. Viděla jsem ho aspoň nakresleného, je to sympaťák! Takže to je můj hlavní partner, s ním mám nejvíce scén. Pak když zase něco spletu, tak se pro změnu objeví drak, ale to všechno tady, v lidském světě.

Zakouzlíte nám trochu?
Ta nová kouzelná zaklínadla jsou tak složitá, že to z hlavy už ani neřeknu. Ale protože když jsem natáčela Dívku na koštěti, jsem si ta zaklínadla skutečně zafixovala, dodneška umím jedno, co málokdo ví. Každý zná ta klasická jako dexempo krumplex nebo dexemplo šumpoplex. Bylo tam ale jedno kouzlo, na které jsem pyšná a nikdy ho nezapomenu. Myslím, že bych ho jednou mohla mít vytesané na náhrobku: Xidravoplex vebete mexambo pex.

A co se pak stalo?
To byste chtěli vědět, co? Přece to byla ta sova! V tom prvním filmu bylo vůbec hodně zvířátek. U toho nového zase jsou různá strašidla. Když jsem viděla například namaskovaného pana Somra s táákovýmahle ušima, tak jsem si říkala, jestli není ta animace zbytečná, protože některým hercům stačí jen dobré nalíčení. To byla nádhera.

Je dnešní Saxána jiná než ta, která před x lety létala na koštěti?
U té mladé čarodějnice Saxány byl mým nejčastějším výrazovým prostředkem údiv, všechno mne překvapovalo. Teď jsem už normální paní Bláhová, řádná občanka. Tady spíše kulí oči ti, kteří nic netuší o její čarodějnické minulosti.

Jak se vám točilo s režisérem Vorlíčkem?
Pan režisér Vorlíček je pán se svojí stálou letorou, která se léty nezměnila. Říkala jsem si, jestli nebude s přibývajícím věkem takový nervóznější nebo nedůtklivější, ale mně přijde úplně stejný. Někdy se až trochu leknu, to je takové deja vu, protože všechno se to opakuje a najednou zas na mne mluví ten stejný pan režisér a říká mi stejné věci. Jen je mi o dost víc, ale je to jako by se tam chvilkami ten čas vymazával. Je to takový zvláštní pocit.

V čem bude Saxána jiná než Dívka na koštěti?
Stejné postavy a herci tam moc nebudou. Ale zůstávám já a Honza Hrušínský. Přibyla spousta nových hrdinů, ale co je na tom asi nejzvláštnější, že se ten nový film ani nepokouší vstupovat zpátky do té atmosféry Dívky na koštěti. Celé to je jiné a to je dobře. Více než polovina filmu je prolnutá animovanými figurami, což je nejen aktuálně módní, ale prostě roztomilé. Řekla bych, že tento film nemá ani cenu srovnávat s tím původním, protože se pustil dost jinou cestou.

Myslíte si, že v dnešní době „hororových“ Harry Potterů a Pánů prstenů přiláká pohádka, jako je Saxána, diváka?
Pohádka je zaprvé o tom, že tam funguje nějaký archetyp. Vždy je tam dobro a zlo. Pohádky mají rádi všichni – nejen děti, ale i dospělí. Samozřejmě se vyvíjí forma, jakou se to vypráví a potažmo točí. Zásadní je, zda příběh zasáhne duši, zda je dostatečně silný. A pokud ten příběh má srdce a spoustu hezkých situací, které si mohou děti prožít, není podle mne žádný důvod, aby si ho nezamilovaly.

Rodinná komedie Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel má v českých kinech premiéru v září 2011.


Čtěte také další rozhovory s herci filmu Saxána a Lexikon kouzel:
Jiřina Bohdalová jako bláznivá tetička v Saxáně a Lexikonu kouzel
Saxána a Lexikon kouzel - rozhovor s Jiřím Lábusem
Jan Hrušínský o své roli v Saxáně a Lexikonu kouzel
Petr Nárožný a jeho vztah k Saxáně a Lexikonu kouzel

Zdroj: Film Europe CZ

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
CHŽ s předstihem už před časem informovala o premiéře filmu. Naše vzpomínky na Dívku na koštěti podpořila ještě vědomostním testem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles