Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Saxána a Lexikon kouzel - rozhovor s Jiřím Lábusem

23. 09. 2011 | Ze společnosti
Tři sta let po škole! Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí. Nyní žije v krásné rodinné vile se svým manželem Honzou, dcerkou Saxánkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem. Na svou čarodějnickou minulost už zapomněla.

Malá Saxánka však maminčino tajemství odhalí a bude muset společně se svými pohádkovými kamarády čelit nejrůznějším nástrahám podzemní říše. V novém filmu Saxána a Lexikon kouzel, který je volným pokračováním Dívky na koštěti, se opět setkáte s Petrou Černockou a Janem Hrušínským. Poznáte ale i spoustu nových hrdinů z řad lidí a pohádkových bytostí. Herecká jména jako Petr Nárožný, Josef Somr, Jiřina Bohdalová nebo Jiří Lábus zaručují skvělou podívanou. Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Lábusem nejen o jeho roli v  Saxáně a Lexikonu kouzel.

Saxána a Lexikon kouzel - rozhovor s Jiřím LábusemCo pro vás znamená Saxána a vůbec klasické české pohádky tehdejší doby?
Původní Saxána, to už je hodně dávno, 70. léta… Vůbec u filmů vzniklých z tandemu Vorlíček-Macourek se stále ohromně bavím, protože ony vůbec nezestárly. Podle mne je jejich humor srozumitelný všude, nejenom u nás. Myslím si, že u těch filmů se budou bavit lidé kdekoliv na světě, a podle mne bylo velmi šťastné spojení těchto dvou tvůrců. Ohromně na sebe slyšeli a rozuměli si. Jak mi jednou vyprávěl Václav Vorlíček, psali spolu scénáře i párkrát na ostrůvku v Jugoslávii. Já mám dokonce zážitek, že když se zhruba v roce 1978 ozval u mne v bytě telefon, zavolala mi produkce a řekli mi: „Dobrý den pane Lábus, my chystáme teď jeden takový seriál a my bychom vás chtěli do jedné takové role v tom seriálu.“ A já jsem se ptal, jak se to jmenuje. Oni odpověděli, že se seriál jmenuje Arabela. Ptal jsem se, co bych tam měl hrát, a oni řekli, že něco takového, jestli jste viděl Dívku na koštěti, co tam hrál pan Bláha. Takového čaroděje. To si pamatuji, když mě poprvé kontaktovali na roli Rumburaka, že jsem si hned vybavil Dívku na koštěti.

Jakou roli máte v nové Saxáně?
Já tam hraji nakladatele Pleskota, vydavatele dětských knížek, a ve filmu jsem jeden z nápadníků Jiřiny Bohdalové.

Je váš hrdina kladný nebo záporný?
Tady bych se trochu omezil na vyjádření, jestli je to kladná nebo záporná role. Rozhodně to není Rumburak. (smích) Je to postava, která nechce vydat paní Irmě knížku, a ona ho jistým kouzlem donutí, že se do ní přímo zamiluje.

Vy jste v původní Saxáně nehrál. Mrzelo vás to zpětně, když jste dostal roli v Saxáně a Lexikonu kouzel?
Já nejsem typ, že když něco nedělám, tak by mě to nějak mrzelo. Pak jsem samozřejmě spolupracoval s panem režisérem Vorlíčkem a to je režisér, se kterým jsem snad měl nejvíce natáčecích dní. Arabela je velmi rozsáhlý seriál, potom jsme spolu dělali ještě další věci, namátkou třeba Macha a Šebestovou. Známe se tedy už léta a pro mne to bylo vždy radostné setkání.

Jaká je Saxána a Lexikon kouzel?
Je to příběh navazující na starou Saxánu, tedy Petra Černocká nebude stará ani v devadesáti, a ta nyní žije ve spokojeném manželství. Nikdo kromě ní a jejího manžela neví o její čarodějnické minulosti. Spolu mají dceru Saxánku, která náhodou najde na půdě nějaké kouzelné věci a díky nim se dostane do světa pohádek. Práce na tricích byla asi velmi komplikovaná, ale podle mne se vyplatila, protože ty ukázky, které jsem zatím viděl, jsou znamenité.

Měl jste možnost si ve filmu zahrát s animovanými postavami?Saxána a Lexikon kouzel - rozhovor s Jiřím Lábusem
V tomto filmu jsem se přímo s animovanými postavami nesešel. Já jsem točil scény v reálech, ve vlaku, ve vydavatelství a u soudu. Ale trochu to znám a vím, že je to strašná práce, protože jsem to zažil třeba u Arabely. Tam se točily takové scény v trikovém studiu, kde bylo jen naznačeno, kudy mám jít, jinak byla všude kolem modrá podlaha, modré stěny, modrý strop. Potom se to tam všechno teprve dosazovalo. Takže mi vždycky řekli, kudy mám jít, abych neprošel třeba skříní nebo stolem. Od herce to vyžaduje mít velkou představivost.

Je podle vás Saxána srovnatelná se zahraniční tvorbou dětských a rodinných filmů?
Já jsem z filmu viděl zatím krátké ukázky, ale podle těch triků je to podle mého názoru na světové úrovni, když to mohu srovnat například s americkými filmy. Ta veliká práce se na tom určitě vyplatila a přál bych filmu, aby to mělo ohlas jak v Čechách, tak i venku. V porovnání s českou tvorbou je to podle mne jeden z prvních takto náročných a velkolepých filmů, které u nás vznikly.

Se kterými hereckými kolegy jste se nejvíce na place setkal?
Ve filmu jsem hodně hrál s Jiřinou Bohdalovou a s tou je radost dělat, protože má úžasnou energii a je to znamenitá herečka s úžasným darem komiky. A ještě jsem se tam krátce setkal s Petrem Nárožným. Vynikající herec.

Jak se vám pracovalo pod režisérským vedením pana Vorlíčka?
Václav Vorlíček je režisér, se kterým jsem strávil nejvíce času, co se týká filmu a filmování, protože díky Arabele to bylo skutečně hodně dní, dalo by se říci i let. Musím říci, že alespoň z mé strany to je spolupráce velmi příjemná a to by asi řekl každý herec, který by mluvil o panu Vorlíčkovi, protože to je člověk, který má rád herce a je velice zkušený filmař. Přestože už má určitý věk, mohu říci, že je v dokonalé formě a pro mne byla skutečně radost s ním dělat.

Jak hodnotíte průběh natáčení?
Velice těžká asi byla ta část animační a triková, protože trvá mnohem déle než práce s herci.

Jaké to je hrát s „neexistujícími herci“?
U tohoto filmu jsem to nezažil, ale znám to z jiných filmů. Samozřejmě musíte mít velkou trpělivost, protože to není vůbec jednoduché. Na Arabele jsem například pracoval asi 14 dní v trikovém studiu v modrém prostoru, kde jsem musel předstírat, že chodím po bytě, ale přitom jsem se pohyboval pouze v modré, úplně prázdné dekoraci. V Saxáně ale, jak jsem řekl, podobné trikové scény nemám.

Myslíte si, že v dnešní době Harry Potterů a Pánů prstenů bude u dětí zájem o pohádku, jako je Saxána a Lexikon kouzel?
Já si myslím, že i v této pohádce jsou dramatické scény, budou tam i různé příšery a strašidla.

Rodinná komedie Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel má v českých kinech premiéru v září 2011!


Čtěte také další rozhovory s herci filmu Saxána a Lexikon kouzel:
Jiřina Bohdalová jako bláznivá tetička v Saxáně a Lexikonu kouzel
Jan Hrušínský o své roli v Saxáně a Lexikonu kouzel
S Petrou Černockou o natáčení Saxány a Lexikonu kouzel
Petr Nárožný a jeho vztah k Saxáně a Lexikonu kouzel

Zdroj: Film Europe CZ

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !