Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šokující představení k prevenci nehod

14. 06. 2009 | Ze společnosti
Jedinečný projekt s názvem The Action je zaměřen na mladé a začínající řidiče. Cílem jeho tvůrců bylo důrazné a efektivní oslovení této věkové skupiny, která je z hlediska bezpečnosti silničního provozu skupinou nejrizikovější. Tento projekt nepoučuje, ale šokuje.

The Action je koncipována jako multimediální projekt, který využívá nejrůznější formy komunikace – od audiovizuálních až po divadelní. Žáci devátých tříd a středoškoláci přicházející na představení a zpočátku vůbec nemohou tušit, co je čeká. Prostě přijdou do sálu, kde běží diskotéka, jako v jejich oblíbeném klubu. Hudba, tanec, zábava.

Pak přijde „střih“. Hudba zmlkne a před očima šokovaných diváků se odehrávají ty nejhorší možné příběhy tragických dopravních nehod. Bolest, křik, beznaděj.

A právě tak to bohužel bývá i v reálném životě a nejvíce tragických nehod mívají mladí lidé po návštěvách diskoték a oni si tak lépe uvědomí, jak málo stačí k tomu, aby se jim ve vteřině změnil celý život.

Šokující představení k prevenci nehodSoučástí představení je i výpověď mladých lidí, kteří si tuhle smutnou zkušenost prožili na vlastní kůži. Bývalá motorkářka o své poslední jízdě vypráví: „Předháněli jsme se, blbli. Byl podzim, spadané listí, skořápky od kaštanů, prostě nečistoty na silnici. Jela jsem prostředkem a naproti mně se vyřítil náklaďák. Do nemocnice mě už převezl vrtulník. Zhruba po týdnu jsem se probudila a měla jsem pocit, že mám na nohou bačkory, a chtěla jsem, aby mi je sundali. Chtěla bych někdy zažít ten pocit, kdy se můžete sebrat a jít se proběhnout. Cítit ten kontakt se zemí, kdy došlápnete a je to všechno strašně v pohodě ….“

Mezi účinkujícími nechybí ani policisté, hasiči a záchranáři. Lidé, kteří se při své profesi neustále setkávají s tragickými obrazy vážných dopravních nehod. Nikoho nepoučují, jen vyprávějí.  „….Samozřejmě jsem těch instruktážních filmů viděl spousty o tom, když si nevezmete pás, může vám to i zlomit vaz. Ale nikdo vás nikdy nepřipraví na to, jaké to je opravdu".  „Nechali jsme si od hasičů otevřít dveře od spolujezdce, vyvalil se z toho takový ten vlhký dým. Kdybych vám měl popsat zápach, tak je to taková směs plastů, molitanů a ohořelého masa. Ten řidič měl prasklé břicho, vyteklé vnitřnosti. Otočil jsem se na doktora. Říká: Tak to je lidské tělo, když hoří, tak se vaří, a ta kůže to nevydrží a praskne a všechno, co je vevnitř, vyteče ven…“ vypráví policista.

Pro zesílení emotivního dopadu tragických příběhů The Action využívá i dalších forem – například výrazového tance a hudby.

Podle průzkumu agentury STEM má na svou cílovou skupinu nesporný vliv.Téměř všichni studenti oslovení v tomto průzkumu uvedli, že si díky The Action více uvědomují rizika spojená s dopravními nehodami. Tři ze čtyř respondentů pak uvedli, že tento zážitek bude mít trvalý vliv na jejich chování za volantem.

The Action má za sebou už čtyři úspěšné ročníky – celkem 251 repríz a 102 000 diváků. Letos se v České republice uskuteční 87 repríz ve 29 městech s předpokládanou účastí 35 tisíc žáků devátých tříd základních škol a středoškoláků.

Význam tohoto projektu potvrzuje i vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Mgr. Zuzana Ambrožová a připouští, že projekt před čtyřmi lety nebylo jednoduché prosadit. Chtělo to odvahu experimentovat, ale nakonec se podařilo a výsledky se dostavují.

Mladí lidé kolikrát usedají za volant silného vozu, které jim půjčí rodiče, ale oni nemají ještě tolik zkušeností na silnici, aby auto zvládli a své síly přeceňují, většinou je to vysoká rychlost a nezvládnutelnost řízení, potvrzuje instruktor Autoškoly.

V lepším případě to končí invalidním vozíkem. Ale po nehodě už je většinou pozdě, zdraví to nevrátí. Proto i sebebrutálnější účinná  prevence je méně bolestná, než slzy nad ztrátou mladého života, nehledě, že ohrožují nevinné lidi kolem.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pro kazdeho ridice........jednim z pravidel provozu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles