Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava Brno v době barona Trencka

3. 08. 2009 | Ze společnosti
Jméno Františka barona Trencka přežilo o dvě stě šedesát let záhadnou smrt svého ukrutného nositele a ten, kdo je dnes nezná, jako by do Brna ani nepatřil. Proč však obdivujeme původem italského válečníka vězněného v špilberské pevnosti? Známe svého hrdinu? A co víme o době, v níž mytický baron Trenck žil a se svými pandury děsil obyvatelstvo i evropská bojiště?

Nejvýznamnější moravské a brněnské kulturní i společenské instituce se spojily, aby vám pomohly pohlédnout na Brno očima baroka. Využijte barona Trencka jako svého průvodce a objevte skvosty barokní architektury, jimiž město okázale kvetlo a které se dnes skrývají našim neznalým pohledům. Výstava Brno v době barona Trencka je pojata jako umělecko-historická pouť po městské památkové rezervaci a řadí se k projektům oživujícím kulturní povědomí nejen brněnských obyvatel.

Jednotlivé expozice jsou zaměřeny na hodnotné dobové solitéry z majetku spolupracujících institucí. Kromě barokních soch a obrazů můžete shlédnout ojediněle vystavovaná díla užitého i sakrálního umění, lidového či uměleckého řemesla, zbraně a stranou nezůstanou ani dobové archiválie.

Slovníček, který je součástí brožurky, vám pomůže seznámit se s dobovými Výstava Brno v době barona Trenckapojmy, s nimiž se setkáte při své cestě výstavou. Stálé expozice v Místodržitelském paláci a v Uměleckoprůmyslovém muzeu (Moravská galerie v Brně), výstava Baroko. Příběhy barokního Brna (Muzeum města Brna — hrad Špilberk) jsou rovněž včleněny do tohoto projektu označením exponátů, které dobově odpovídají naší výstavě.

Ve většině případů se jedná o poprvé vystavené exponáty z depozitářů, předměty nově zrestaurované, vše doplněno o špičkový design předních českých i evropských tvůrců vyjadřujících se k baroku, symbolům a požitku z předmětu, originály barokních map, které se běžně vůbec nevystavují (technicky je to obtížné!!!), zbraně od soukromých sběratelů, předměty náboženského charakteru - běžně nemožné spatřit a dozvědět se o nich a jejich významu více, vrcholné barokní umění prezentováno komplexně v jedné z expozic a také přímo v brněnských kostelech, vzácné lidové umění.

Exponát, který stojí za pozornost je bezesporu Antependium - ručně vyšívaný oltářní obraz Marií Teklou Bittnerovou - z Brna. Za svitu baterek navštívíte Podzemí pod divadlem Reduta. Od průvodce se dozvíte o historii a využívání sklepení pod Zelným trhem a seznámíte se i s pověstmi k podzemí se pojících. Třeba o holčičce, která do podzemí spadla a zjevuje se jako pes pobíhající po brněnských ulicích.

Prohlídka je spojena s krátkým filmem z roku 1970 z ateliérů Gottwaldov vytvořeným pro Národní výbor města Brna, ve kterém nezaměnitelně provádí turisty Brnem sám baron Trenck.

Termín výstavy: 2. 6. - 18. 10. 2009


Věříme, že se vám barokním Brnem bude kráčet lehce a naleznete
i část své historické identity.


Zdroj: Trenck.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
brno je moje oblíbené město a moje srdeční záležitost,i když žiju v praze a jsem křťěná vltavou,zajedu se určitě podívat!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles