Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyznáte se v recyklaci?

26. 07. 2009 | Ze společnosti

Recyklace – tento pojem známe všichni. V dnešní přemechanizované a „špinavé“době je to jeden z ekologických zázraků, který chrání zdraví naší země i nás samotných... Bohužel většina Čechů jej zná pouze jako termín – k praxi však nikdy nepřisoupí...


Na skládkách končí 71% odpadu z českých domácností, pouze 21% komunálního odpadu je recyklováno. Proti tomu například ve Švýcarsku se skládkuje pouze 2,5% celkového množství odpadu, zbytek se recykluje a dál zpracovává. Dobrou zprávou je, že Česko má alespoň v rámci Evropy prvenství v třídění plastových odpadů.

Sběrný box na elektroodpad
Od roku 2005 máme možnost třídit i elektroodpad, to znamená vše, co je nějakým způsobem poháněno elektrickou energií nebo baterií. Toto třídění má nesmírnou výhodu, jelikož u elektrozařízení je možné opětovně využít až 90% materiálu a to hlavně barevné a drahé kovy, železo, plasty a sklo.  Výmluva, že se vám nechce běhat do kontajnerů, je v tomto případě nepřípustná, jelikož staré elektro můžete odevzdat i při nákupu nového přístroje přímo v prodejně. Další možností je odvézt vysloužilý elektrospotřebič do sběrného dvora, které najdete v každé větší obci. Na půdu či skládky neodkládejte ani počítač, který dosloužil, který je v dnešní době již téměř nepostradatelný a jeho prodej rok od roku prudce narůstá.

V loňském roce každý Čech odevzdal 4,3 kg elektroodpadu, což odpovídá asi 30% hmotnosti všech zařízení dodaných loni na český trh. Lidé jsou lépe informováni a také mají k dispozici velký počet míst, kde mohou staré elektro „odložit“.

Co nevíte o elektroodpadu...

- Je nejrychleji rostoucím druhem odpadu. Roste třikrát rychleji než běžný komunální odpad. Na jedné straně obsahuje nebezpečné látky jako je rtuť, olovo, kadmium, bromované zpomalovače hoření a další, na straně druhé velké množství recyklovatelných a využitelných materiálů jako železo, ocel, hliník, měď a v malém množství také mnoho druhů vzácných kovů – zlato, stříbro, platinu, palladium a jiné.

Starý počítač nepatří na skládku! - Podle norské studie vyprodukuje člověk za svůj život přes 1 tunu elektroodpadu. Norsko je známou kolébkou lyžování a jiných zimních sportů, ale už méně známé je, že Norové patří v Evropě a pravděpodobně i ve světě ke špičce ve sběru a třídění elektroodpadu. V přepočtu na obyvatele vysbírají Norové více než 16 kg/rok. S porovnáním s evropským průměrem je toto číslo asi 4 krát vyšší.

- Recyklací hliníku lze ušetřit až 95 % energie oproti získávání hliníku z rudy. Přestože hliník je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře, patří jeho průmyslová výroba k poměrně obtížným procesům. Je to především z toho důvodu, že elementární hliník nelze jednoduše získat z rudy jako např. železo ve vysoké peci. Hliník se získává procesem elektrolýzy, který je energeticky velice náročný. Proto recyklací hliníku ušetříme tolik energie. I u ostatních materiálů je ušetřená energie významná – měď 85%, plasty 80%, železo 74%, olovo 65% a zinek 65% atd.

Zdroj: Remasystem

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také třídíme, i ty kelímky od jogurtu vypláchnu abych je mohla hodit do plastů Smajlík jinak kontejner na bio odpad mi taky chybí, je mi líto házet zbytky zeleniny a pod. do obyčejného odpadu, ale kompost na sídlišti mezi barákama as neudělám, to by mě hnali Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to zcela samozrejme trideni odpadu...na verejnosti by melo byt kontejneru vic, nekdy az nestaci a vozime je po meste, kde nejsou tak plne.
Schazi kontejner na bio odpad
Obrázek uživatelky
profil
Také považujeme třídění za samozřejmost: ) a nutím k němu i všechny v okolí:D, až mě kolikrát mají za blázna..ale já osobně si myslím, že to nikomu nic neudělá, a pomůže to..dokonce už i spolubydlící se to naučil a nemá s tím již problém;)!
nechápu lidi, co netřídí odpad..je to to nejmenší, co můžou udělat
Obrázek uživatelky
profil
pokud vás cokoli z této oblasti zajímá, doporučuji navštívit www.jaktridit.cz (virtuální třídění, soutěže, informace...)
Obrázek uživatelky
profil
Já se snažim třídit a manžel se mě směje. Sama jsem párkrát vyděla jak popeláři nejdříve vysipali běžné popelnice, pak najeli k třídícím kontejnerům a všechny kontejnery s papírem ,plastem i se sklem sesypali dohromady.Styděla jsem se za ně.A nic nenadělám, hlavně že se má třídit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles