Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sportování za časů prababiček

29. 09. 2010 | Fitness

Dnešní doba s sebou přináší i bezpočet sportovních disciplín. Vyřádit se můžeme při adrenalinových sportech nebo si jen tak protáhnout tělo při relaxačních cvičeních. Zájem o sport měly ovšem i naše prababičky – stačí zalistovat časopisy pro paní a dívky z období první republiky. Jen ty sportovní disciplíny se poněkud lišily.

 

Žádné přepínání

Ve třicátých letech minulého století pánové s dámami rádi vyráželi za čerstvým vzduchem a za sluníčkem. A obliba sportů „ve volném prostranství“, tedy v přírodě, jen vzrůstala. Ovšem autorky módních rubrik tehdejších časopisů ženám zcela vážně radily, aby se ve sportech trošku mírnily a dopřávaly tělu tolik klidu, kolik si žádá. Sport byl pro ženské pohlaví prý jen tehdy prospěšným, neničil-li ženě její krásu a ženskost.

 

Hurá na vodu

Za „nejcennější“ sport pro tělesnou kulturu bylo mezi našimi prababičkami považováno plavání. Jeho znalost se i dříve brala takřka za samozřejmost. Velmi oblíbenou disciplínou mezi dámami bylo i veslování. Avšak mnohými redaktorkami ženských časopisů nebyl tento sport doporučován – a to kvůli velké námaze.

 

Za krásný a zdravý sport byla naopak považována jízda koňmo. Díky ní se totiž utužují svaly na nohou. Mladé dívky se však neměly často prohánět na koních, když je jejich tělo ještě ve vývinu, neboť jízda v pánském sedle podporuje neestetické rozšiřování kyčlí, jak se můžeme v dobových „listech“ dočíst. Velmi propagována naopak byla tenisová hra. S odůvodněním, že poskytuje důkladné proběhnutí a proskákání.

 

Kolo nebrat 

Možná je to s podivem, ale k méně oblíbeným sportům tehdy pařila jízda na bicyklu. A důvod? Nebyla nejzdravější například kvůli cestování po zaprášených silnicích. Ale hlavně byla jízda na kole nebezpečným sportem pro ženskou krásu, jelikož podporuje vývin svalů v lýtkách a silné nohy rozhodně tehdejší „módní hlídka“ nedoporučovala.

 

V kurzu pak mezi moderními ženami byla také turistika, nebo třeba lehká atletika. Během zimy se odvážné mladé dámy rády pouštěly do lyžaření – například pro možnost pohybu na velmi zdravém horském vzduchu. A k oblíbeným zimním radovánkám patřilo prý i bruslení. Ale i tomto případě platilo: všeho s mírou.

 

Světlana 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zlaté časy!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a určite prirodzenejšie
Obrázek uživatelky
profil
asi sa aj hýbali viac
Obrázek uživatelky
profil
kdysi jsem taky nemusela chodit od obchodu k obchodu zjíšťovat kde je co levnější.Tak se člověk obešel být bez auta.Dnes v každé druhé obci není obchod a musí to člověk tahat z města. Je fakt,že jako dítě jsem byla věčně venku nikdo mě nehlídal a lítala jsem všude-bez obav a strachu.
Obrázek uživatelky
profil
pohyb bol prirodzený, nie ako dnes sa všade chodí autom
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles