Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správná péče o kočky v seniorském věku

1. 04. 2017 | Zvířátka
Stejně jako u psů, přichází stáří u koček mnohem rychleji než u člověka. Divoké kočky se dožívají v průměru devíti let. Ty „ochočené“ v průměru patnácti let. Jsou i případy, kdy se kočka dožije v domácím prostředí i dvaceti let. Stárnutí koček začíná samozřejmě individuálně, ale obecně se dá o kočičím důchodu mluvit od devátého až desátého roku. Vitalitu kočky ve starším věku ovlivňuje samozřejmě dědičnost, plemeno, správná strava a životní styl. A jak se nejlépe starat o kočku seniorském věku?

Díky tomu, že se kočky z venku „nastěhovaly“ do domácností, se jejich délka života za posledních padesát let skoro zdvojnásobila. Nejdelšího věku se dožívají většinou siamská plemena. Starší kočky více spí a je jim dobře na teplých místech. Výrazným signálem důchodového věku je i ztráta apetitu, protože již tolik nefungují čichové vjemy, které jsou u koček při jídle velmi důležité.
 

krmení starší kočkyPodložte misky s krmivem


Pro podporu chutě je dobré krmivo mírně ohřát. Dávejte ho na více míst v bytě či domu. Pokud má kočka již problémy s pohybem, podložte misku, aby zvíře nemuselo při jídle tolik ohýbat krk.

Kočkám necháváme potravu v miskách po celý den, protože potřebují jíst několikrát denně v menších dávkách. Důležité je krmivo, které obsahuje dostatek vlákniny. Ta pomáhá u kočky proti zácpě. Krmivo by také nemělo mít příliš vysokou energetickou hodnotu, aby příliš netloustla, protože má v pokročilém věku výrazně méně pohybu. Starším kočkám je důležité podávat potravu s vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin. Jídlo s nekvalitními bílkovinami způsobuje celkové oslabení svalstva a imunitního systému. Dobré je také do krmiva dávat trochu rybího tuku, který napomáhá k lepší srsti.

U koček platí stejné pravidlo jako u starších psů. Je-li zvíře i ve vyšším věku v dobré kondici, není potřeba měnit krmivo, pokud se zásadně nemění zdraví a stav kočky či kocoura. Pokud se potravu rozhodnete měnit, tak zejména u kočky je důležité udělat přechod pozvolna. Vždy do starého krmiva dávejte i nové a podíl postupně změňte, až budete kočce dávat novou potravu. Takovýto přechod může trvat i deset dní.

Zdroj, foto: Krmiva Pučálka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles