Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správná péče o obuv podle materiálu

2. 02. 2016 | Trendy
Ať děláte, co děláte, pokud nežijete ve skleněném paláci a i když se snažíte nešlapat do kaluží, bláta či prachu, tak se běžnou chůzi boty často ušpiní. Při čištění obuvi je pak nutné rozdělovat mezi konkrétními materiály a podle toho pak zvolit vhodný postup. Jen tak vám obuv vydrží déle krásné. Před aplikací krému na boty, leštidla, či impregnace by měla být bota už zbavena nečistot a vysušena. V následujícím textu pro vás přinášíme malý manuál, jak se nejlépe čistit boty dle materiálu:

Hladká kůže      

Nečistot ji zbavíte měkkým hadříkem (či kartáčkem nebo houbičkou) navlhčeným v mýdlovém roztoku teplé vody. Pozor na přílišné množství vody, ať useň nerozmočíte. Na vyčištěný a suchý povrch naneste krém určený pro příslušný druh usně a typ její povrchové úpravy i barvy, který pečlivě vetřete a nechte vstřebat. Pokud si nejste jisti odstínem, použijte raději bezbarvý krém. Poté můžete boty ještě nablýskat leštidlem. Nestačí však používat pouze samolešticí přípravky a vynechávat péči pomocí krému – ta je jedním z nejdůležitějších kroků k tomu, aby boty délevydržely. Pokud jsou některé části vašich kožených bot prošívané, obzvláště důkladně je prokrémujte a naimpregnujte.

péče o botySemiš a broušená kůže/velury a nubuky

Useň broušenou po líci nebo po rubu ošetřujte pryžovým kartáčkem a přípravky pro ně určenými. Znečištění odstraňujte krepovým kartáčkem nebo speciální gumou, materiál kartáčujte bez vydírání vlasu. Tento materiál se špatně čistí, neměli byste na něj používat ani vodu, proto je dobré si pořídit speciální renovační sprej určený pro velury a nubuky, který ochrání barvu před předčasným vyblednutím a navíc vyživí i samotný semiš. Tyto usně nikdy nekrémujte, ale vždy je důkladně impregnujte.

Lakovaná a povrstvená kůže

Usně s hladkým, lesklým povrchem, jehož efektu je docíleno buď pomocí laku, nebo připojením vrstvy fólie či plastu, vyžadují podobnou péči. Jsou velmi choulostivé na mechanické poškození, chemické vlivy, rozmáčení ba dokonce i mráz. Nečistoty z povrchu odstraňte jemným vlhkým hadříkem, materiál pak ošetřete krémem či sprejem na lakové usně. Nakonec je přeleštěte utěrkou z mikrovlákna pranou pouze v čisté horké vodě.

Kanvas a tkanina

Textilní obuv můžete podle druhu a odolnosti tkaniny za vlhka čistit i kartáčkem, nebo houbičkou namočenou v mýdlovém roztoku teplé vody. Přestože by k tomu materiál mohl svádět, neperte je v pračce. Skvrn od oleje a mastnot se zbavte pomocí čističe na textil. Vždy je naimpregnujte sprejem na textil, budou se pak méně špinit.

Zdroj, foto: CCC boty


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles