Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správné držení těla a k čemu nám slouží

19. 09. 2016 | Fitness
Stále více z naší populace začíná cvičit a věnovat se sami sobě. To je sice moc hezké, ale než se pustíme do cvičení a složitějších pohybů, měli bychom se naučit, jak vypadá správné držení těla, abychom si při cvičení neubližovali. Správné držení těla nám umí pomoci i v běžném životě, pomáhá nám od bolestí a dokonce i ukazuje ostatním, jak se cítíme.

Čím špatné držení těla vzniká?
Jsou to především tzv. negativní pohybové stereotypy.  Jde o prohnutí v oblasti beder, kulacení hrudní páteře, předsouvání hlavy, krčení ramen atd. Toto vše vyvolává moderní styl života. Sezení u počítače, hrbení se u mobilního telefonu, večerní sezení (ležení) u televize atd. Kvůli tomu ochabují a zkracují se svaly, které jsou důležité pro správné držení těla. A jaké tedy to správné držení těla je? To si hned povíme.

Jak správně stát?
Co se týče správného postoje a to především fyziologicky správného (tak, že jsou všechny klouby a svaly rovnoměrně zatěžovány, žádný není přetěžován a můžeme díky tomu i správně dýchat) dá se vycházet z několika základních bodů, které bychom měli dodržovat.

Správné držení těla a k čemu nám sloužíHlava vzhůru a brada dozadu
Představte si, že máte culík a někdo se Vás snaží vytáhnout za něj nahoru. Hlavu tedy narovnejte a vytahujte vzhůru, zároveň zastrčte bradu dozadu tak aby svírala s krkem cca 90°úhel. Pohled směřuje přímo vpřed. Tím přestanete přetěžovat šíjové vzpřimovače a pravděpodobně se i zmírní bolest hlavy.

Ramena dolů a dozadu (od uší)
Tento pohyb nám uvádí především lopatky a ramena do správného postavení. Posuňte tedy ramena dolů (povolte je) a mírně dozadu. Tím se nám aktivují mezilopatkové svaly a protahují prsní svaly, které bývají velmi přetížené.

Mírně podsazená pánev

Proč mírně? Protože pokud ji podsadíte moc, opět si ničíte páteř. Celkově by pánev a bedra měly být v neutrální poloze, ani prohnuté ani podsazené.

Chodidla na šířku pánve
Chodidla postavte cca na šířku pánve, tím nebudete zatěžovat kyčelní klouby a zároveň tím, že máte chodidla vodorovně a stojíte na celé ploše chodidla (váha je rovnoměrně rozložena) je zpevněný kotník.

Mírně pokrčená kolena
Kolena jsou přímo nad kotníky (nohy jsou tedy rovně, ani do O ani do X). Kolenní klouby mírně pokrčte (nemějte je propnuté). Pokud jsou kolena propnutá, přesouváte těžiště těla (tvoří se opět prohnutí v bedrech) a navíc si povolujete kolenní vazy, protože jsou napnuté kolem zamčeného kloubu.

Správné dýchání
Pokud máme zachovaný správný postoj, změní se i naše dýchání. Bránice a pánev je rovnoběžně a my jsme schopní se správně nadechnout. Bránice tedy může klesnout dolů, tím se stlačí obsah dutiny břišní, což je klíčové pro stabilizaci bederní páteře. Toto dýchání pak o to více využijete právě při cvičení. Udržíte díky němu správně postavená záda a předejdete jejich bolesti a zranění.

Tak a teď už jen udržet toto správně postavení v běžném životě. Pokud začínáte se cvičením, měl by Vám trenér provést napřed diagnostiku pohybového aparátu, při které zjistí, jak jste na tom s přetíženými a ochablými svaly a utvořit Vám dle toho správný trénink. Díky tomu Vám brzy bude správný postoj zcela přirozený. Budete díky němu působit sebevědoměji, šťastněji a především se zbavíte i spousty bolestí.

Autorka: Monika Šveňhová
osobní trenér



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !