Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správné držení těla u dětí ovlivníte cvičením i podporou sebedůvěry

18. 08. 2016 | Vývoj
Věděli jste, že až 40 % dětí trpí vadným držením těla? A že na vině je kromě ochablého svalstva například i nedostatek sebedůvěry? Přinášíme rady odborníků, s jejichž pomocí docílíte u svých dětí správného držení těla a pomůžete jim tak předejít do budoucnosti mnoha zdravotním problémům.  

K nejčastějším vadám v držení těla u dětí patří ochablé břišní svalstvo a s tím související vyklenuté bříško. Dále se často objevuje problém s kulatými zády a předsunutou hlavou, vystouplými lopatkami nebo skoliotické poruchy páteře.
Příčin potíží s držením těla je více, všechny však spolu většinou souvisejí – k těm hlavním patří nedostatek správného pohybu i jednostranné zatížení pohybového aparátu. U mnohých dětí pozorujeme nedostatečně vyvinuté svalstvo, zejména hluboké svaly, svaly břišní, mezilopatkové a zádové.

správné držení tělaZačněte co nejdříve

Rodiče často nekladou na správné držení těla dostatečný důraz s tím, že se to spraví s věkem. To však není pravda – pokud děti necvičí a nehýbou se od raného dětství, nelze očekávat, že se něco změní ve chvíli, kdy začnou chodit do školy. Právě naopak – školní docházka klade ještě větší nároky na sedavé činnosti – zejména učení a psaní, které mohou vady v držení těla jen prohloubit. A dvě hodiny tělesné výchovy týdně tento problém nevyřeší. 

Navíc – vadné držení těla není jen problém estetický, má jednoznačně prokázanou souvislost s problémy pohybového aparátu, které se objevují v dospělosti. Předsunutá hlava může způsobovat nejen bolest krční páteře, ale i bolesti hlavy, a to již v dětském věku.  

Vhodný pohybový vývoj i psychická pohoda

„Správné držení těla znamená, že neuromuskulární řízení, tedy nervo-svalová regulace vede postavení a pohyb kostí (kloubů) v nejlepší geometrii vůči anatomickým poměrům v těle. Ty jsou pro každého člověka definované stejně, a klouby tak zaujímají v různých polohách nejvýhodnější postavení. Svalové síly tedy mají vést pohyb takovým způsobem, aby se kloub zatěžoval na co největší své ploše. To je důležité pro optimální mechaniku pohybu a kvůli ochraně anatomických struktur před přetížením,“ vysvětluje fyzioterapeut Tomáš Rychnovský.

Jenže správnou koordinaci svalů, která zajišťuje optimální postavení a zátěž v kloubu při pohybu, řídí mozek, který ovlivňuje řada faktorů – např. pohybový vývoj dětí, pohybová zátěž, ale i psychická pohoda a sebedůvěra dětí nebo úroveň citlivosti k sobě i k druhým (schopnost, která se vyvíjí prostředím, v němž se dítě pohybuje).  

Funguje pozitivní motivace

Skoro každý z nás uslyšel někdy v dětství poznámku typu – „Narovnej se, nebo budeš mít hrb jako ježibaba…“  Vedou tahle napomenutí k něčemu rozumnému?
„Osobně si myslím, že jakékoli narážky na nesprávné držení těla mají spíše opačný efekt. Funguje hlavně pozitivní motivace, zařazení cviků do hry nebo cvičení v kolektivu vrstevníků. U některých dětí zabírá i názorná ukázka na obrázcích – můžeme je nechat, aby samy na fotkách našly, co je špatně, a co správně. Vadné držení těla totiž opravdu nevypadá pěkně, což si ale děti samy na sobě nevšimnou,“ říká Kristýna Přibylová a připomíná, že hodně také záleží na tom, zda cvičíme s dětmi v rámci prevence, nebo již řešíme nějaký konkrétní problém s držením těla.

Pod dohledem rodičů

Pokud již dítě nějakou vadu má, pak je důležité provádět cviky pravidelně, přesně podle návodu a dodržovat správné dýchání i následné protažení. Cviky jsou mnohdy nezáživné, pro děti s ochablými svaly náročné, a ty tak mají tendenci si cvičení usnadnit nebo zkrátit, proto je nutné, aby rodič na dítě dohlédl.
To potvrzuje i fyzioterapeut Tomáš Rychnovský. „Pokud se dítě odmalička učí správnému držení těla, dokáže si jej „zafixovat“ do dospělosti a je pak odolnější vůči zátěži. Dospělému stačí několik základních poloh a cviků, aby si svůj pohybový systém cvičil pro fungování bez bolesti. U dětí může být cílené cvičení více problematické, protože vyžaduje nutnost soustředění.“

Přírodní tělocvična

Při prevenci lze zařazovat i cviky zábavnější. „Dobré je krátkodobě zařadit sed na velkém míči, při kterém se aktivují právě hluboké svaly. Důležité však je, aby děti na míči seděly vzpřímeně, s hlavou v prodloužení páteře, chodidly celou plochou na podložce a koleny mírně od sebe. Jakmile se začnou hrbit, je vhodné sed na míči ukončit a vyměnit za jinou aktivitu,“ radí Kristýna Přibylová.  

S dětmi můžete nenápadně cvičit i při výletech do přírody – pro rovnovážnou chůzi se správným držením těla poslouží kláda v lese, kterou děti přejdou tam a zpět, nejdříve popředu a pak bokem. Na louce můžete trénovat správné sezení v tureckém sedu s rovnými zády. Je zábavné postavit dráhu ze šišek, jednu šišku si dát na hlavu a projít celou dráhu, aniž by nám spadla z hlavy. Když si s sebou vezmeme lano, mohou po něm děti chodit vpřed, vzad i bokem – samozřejmě při správném držení těla, které je nutné kontrolovat.

Držení těla je odleskem stavu mysli

Tělo se při vadném držení těla více opotřebovává. Z toho mohou vyplývat úrazy či bolesti. Tělesná cvičení jsou proto výborným prostředkem k zachování flexibility a stability pohybového systému. Často však bývá výhodné trénovat nejen sílu, ale i citlivost a koordinaci.

„Pokud se k tréninku svalů přidá tam, kde je to potřeba, posílení například citlivosti, vnímání nebo psychické složky, je to faktor, který umožní tělu fungovat několikanásobně lépe. Pohybové chování a například držení páteře je totiž odleskem toho, co dítě (a člověk všeobecně) žije,“ připomíná fyzioterapeut Tomáš Rychnovský.

Zdroj, foto: MonkeysGym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík