Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správně sedět, správně stát = celý den si užívat

9. 10. 2014 | Péče o tělo
O negativních dopadech sedavého zaměstnání všichni víme. Používáme různé pomůcky pro dokonalý sed – podnožky, ergonomické židle, které měníme za balony… Uvědomujeme si ale, že například udělat si pohodlí a dát si nohu přes nohu může mít fatální následky pro naše kolena? Bojíme se o své drahé boty, ve kterých nechceme zakopnout. Přemýšlíme ale o tom, jak moc lodičky prospívají našim kolenům při dobíhání tramvaje?

Nově prosazovanou metodou redukce negativních následků sedavého zaměstnání s ohledem na bolesti zad i celého pohybového aparátu je tzv. dynamické sezení. Při klasické statické formě sezení, na kterou je většina z nás zvyklá, se uvelebíme a pohodlnou polohu delší dobu neměníme. Naproti tomu základem dynamického sezení je aktivní měnění poloh při sezení přímo na daném sedadle. „Pokud si sednu na židli a opřu se, sedím pasivně. Chce to střídat,“ říká fyzioterapeut Karel Novák.

K tomu nám mohou pomoci různé pomůcky (podsedáky), na trhu najdeme i přímo ergonomicky řešené židle. Případně je možné klasickou židli střídat a využívat alternativní sedáky, jako jsou klekačky nebo balanční míče, tak dlouho, jak vydržíme. Hlavní pravidlo dynamické metody sezení zní: Nejde o to sedět co nejpohodlněji, resp. mít stabilní polohu s respektováním anatomie těla, ale klást důraz na průběžné změny v poloze během sedu, střídat sed a stoj apod.

Správně sedět, správně stát = celý den si užívatJak správně sedět na balančním míči?

„Při sezení na balančním míči je úhel mezi stehenní kostí a trupem 110 stupňů. Nohy na šířku pánve, úhel v kotníku je 90 stupňů, úhel nohou neřešíme. Důležitá je opora plosky a opora předloktí, u kterého úhel také tolik neřešíme. Zaměřit bychom se měli spíše na správné provedení - neopírat se pouze o zápěstí nebo naopak nemít ruce nad stolem,“ popisuje fyzioterapeut Karel Novák.

„Zapomenout bychom neměli ani na správnou polohu monitoru,“ radí Novák. „Oči by měly být ve výšce dvou třetin výšky monitoru. S nesprávným sedem nejsou spojené jen bolesti zad, ale i kolen. Vůbec nejhorší, co pro svá kolena můžete udělat, je sezení nohu přes nohu, protože se jedná o největší disfunkci stereotypu sedu.“

Terapeutický postoj pro všední den

Během dne je důležité si několikrát uvědomit, jak se správně stojí a do této polohy si připomenout se na chvíli postavit. Nohy jsou na šířku pánve, kolena ne úplně propnutá. Mnoho žen má hypermobilní kolena, takže ve chvíli, kdy zaujmou pasivní postoj v kolenou, tak se kolena prohnou dozadu. Kolena jsou lehce vytočená do stran - tím se nastaví lehký zevní rotace kyčelního kloubu. Díky tomu se zapojí hýžďové svaly, nastaví se opora o plosku, takže je více zatížena malíková hrana a celá klenba nohy se tak nadzvedne. Ramena jsou úplně uvolněná. Spíše je důležité vytažení vzhůru za temeno hlavy, jako loutka. Hlava je mírně zasunuta a vytažena lehce nahoru. Pánev lehce podsadíme a tím zapojíme aktivně břišní svaly a získáme ideální postavení v bederní páteři. Lehká zevní rotace kyčlí dává prostor pro pohyb v pánvi.

I při nejlepší vůli je ale více než pravděpodobné, že nás zejména při zvýšeném pracovním nasazení tělo čas od času bolet bude. Jedná se o lokální bolest provázející konkrétní onemocnění části pohybového ústrojí (bolesti zad, svalů, kloubů, šlach apod.). Nejdůležitější je dále nepřetěžovat postiženou končetinu a navštívit lékaře.

Zdroj, foto: Ibalgin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Správně sedět, správně stát = celý den si užívat:

Správně sedět, správně stát = celý den si užívat
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles