Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správnou výživou ke kráse

15. 03. 2011 | Péče o tělo
Správná výživa a pohyb jsou nejlepšími elixíry krásy. Když chcete mít pokožku pružnou a hebkou, potřebujete nejen dostatečné množství tekutin, ale také bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vitamíny a stopové prvky. K tomu všemu musíte přidat zdravý spánek, který pokožce prospívá nejvíce. Krásná pleť začíná tím, co jíme.

Dostatečný přísun tekutin
Celková denní spotřeba tekutin by měla být asi tři litry. Z toho asi polovinu byste měli získávat z nápojů, minerálních vod, čerstvě lisovaných ovocných a zeleninových šťáv, bylinných a ovocných čajů. Bylinné a ovocné čaje sladíme jen medem. Zelený čaj pleť pěkně napne a také osvěžuje. Nevhodné jsou slazené limonády.  Druhá polovina se získává z polévek a dalších potravin, ovoce, zeleniny a jídel obsahující tekutiny. Nedostatek tekutin prohlubuje vrásky.

Bílkoviny
Důležitou roli hrají také bílkoviny. Bílkoviny dodávají tělu libová masa, ryby, drůbež, odstředěné mléko, tvaroh, jogurt, sýr a sójové výrobky. Nevhodné jsou tučné uzeniny, solené konzervy, všechny mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku.

Uhlohydráty
Jsou obsaženy ve výrobcích z celozrnné mouky, chlebu, pečivu, těstovinách a müsli. Dále jsou obsaženy v zelenině, zejména v bramborách, ovoci a medu. Tyto potraviny dodávají tělu potřebnou energii.
Nevhodné jsou potraviny z bílé mouky, tučné pečivo, dorty, sladkosti s příliš vysokým obsahem cukru.

Vitamíny a minerály, které jsou pro krásu důležité
Bohatá konzumace ovoce, čerstvé zeleniny a salátů by měla zaplnit zhruba polovinu celkového denního příjmu potravy. I když se snažíme stravovat zdravě, mohou se v naší stravě vyskytovat mezery, které musíme dobře doplňovat. Týká se to především vitamínů C, E, beta-karotenu a vitamínů z rodiny B. Také minerály, vápník, draslík a magnézium nebývají ve stravě dostatečně zastoupeny.

Nedostatek vitamínu A se projevuje suchou pokožkou a suchými lámavými vlasy. Bohatým zdrojem beta-karotenu je mrkev, špenát, rajčata, meruňky a další druhy ovoce, rybí tuk, žloutky a vnitřnosti.
Vitamín C - nejbohatší zdroje najdeme v citrusovém ovoci, jablkách, černém rybízu nebo třešních, ale taky v bramborách a nejsladší zelenině - v melounech. Vitamín E najdete v obilných klíčcích, rostlinných tucích, zelenině, mléku, žloutku a másle. Vitamíny z rodiny B jsou obsaženy v tmavém pečivu, droždí, luštěninách, listové zelenině, zelenině a také rybách.

Stejně tak jsou důležité ve výživě minerály a stopové prvky 
Vápník
Hlavním zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, ale také vajíčka a luštěniny.
Draslík je velmi důležitý pro správný průběh látkové výměny. Najdeme ho v ořeších, tmavém chlebu, ve vajíčkách a drůbeži.
Magnézium
Nejvíce magnézia obsahuje pitná voda, která je jeho významným zdrojem a také listová zelenina.

Pohyb zásobuje kůži kyslíkem

Pohyb je nejen pro krásnější postavu, podporuje prokrvení a pleť pěkně zbarvuje dorůžova. Naplánujte si nejméně 30 minut nějakého sportu, ideální je chůze, běh, plavání  nebo jízda na kole, protože čerstvý vzduch vám pomůže k tomu, že pleť bude krásně prokrvená a růžová. Vyberte si podle svého věku a záliby sport, který vám prospěje nejvíce.

Látky, kterými škodíme sami sobě:


Káva
Káva obsahuje kofein, který působí na organismus povzbudivě. Malé množství kofeinu většině z nás neškodí, ale někomu může velmi ublížit. Pokožka reaguje na kávu citlivě.

Nikotin
Kouření škodí nejen zdraví, ale také kráse. Pokožka kuřáků brzy ztrácí pružnost, a tvoří se na ní vrásky, protože nikotin urychluje biologické stárnutí kůže.

Alkohol

Alkohol škodí nejen pokožce, ale kráse vůbec.
Poškozuje játra, proto se pokožka časem stává suchou a žlutou. Na pleti se často dělají hnědé skvrny.
Měli byste si proto dobře rozmyslet, zda dáte přednost zdraví a kráse, nebo požitku z látek, kterými si sami uškodíte.

Správný a vyvážený jídelníček, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a zdravý spánek jsou nejlepšími elixíry krásy.

Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný a poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Všechno asi nesplním, ale aspoň ten pitný režim bych mohla vzlepšit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle