Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný oblek na míru aneb šaty dělají člověka

25. 05. 2015 | Pro muže
 „Krabiciózní“ střihy, velké průramky, široké rukávy, i tak může vypadat oblek, který vám rozhodně nebude sedět. Pokud se zamýšlíte nad investicí do kvalitního kusu oblečení, kterým pánský oblek bezpochyby je, neměli byste se v první řadě soustředit pouze na cenu, protože i ta může být podle odborníků na pánské obleky zavádějící.

Nákup obleku bych přirovnal k nákupu automobilu. Pokud si kupujete vůz, máte například na výběr, zda si koupit levnější značku se statisticky vyšší poruchovosti, nebo dražší bezporuchovější, u které vás pak vyjdou levněji servisní služby a zároveň si takovýto automobil více drží cenu. V součtu vás celkové náklady na provoz vyjdou stejně. S kvalitními obleky to bývá podobné.
 
Klasická konfekce má při běžném nošení obvyklou životnost dva roky, ale obleky z prémiových tkanin vydrží minimálně dvakrát déle. Investice do kvalitní látky a zpracování se tedy zpravidla vrátí trvanlivostí a lepším celkovým dojmem. Získáte kvalitní materiál a krásný střih.

Nejen materiál je základ…

V mnohých krejčovstvích dnes naleznete nabídku kvalitních tkanin světových značek. Velká nabídka kvalitních materiálů však ještě neznamená, že výsledek bude odpovídat vámi investovanému obnosu. Kromě materiálu je důležité soustředit se zejména na střih, zpracování a konstrukci obleku.

Správný oblek na míru aneb šaty dělají člověka

Ve znamení střihu

Nabídka krejčovství se dělí na dvě základní skupiny:
Tradiční krejčovství vyrábějící ručně šité obleky na míru neboli „bespoke“ obleky. V této skupině se vytváří na klienta individuální střih. Ten si pak krejčí zpravidla uchovává pro další objednávky zákazníka. Šití prvního obleku zároveň krejčí využívá k „vylepšení“ detailů a doladění střihu, který je uložen v krejčovské dílně se jménem klienta. Dá se říci, že pokud je krejčí zkušený, nedochází v této variantě šití k žádným kompromisům.

Krejčovství nabízející moderní metodu šití obleků na míru tedy tzv. upravované konfekci. Zde se neupravuje již ušitý oblek, ale upravuje se základní střih na potřeby konkrétního zákazníka. Čím lepší, propracovanější střih krejčovství využívá, tím lépe pak oblek šitý na míru touto technologií sedí.

Náš tip:

Nejlépe kvalitu střihu poznáte tak, že si zkusíte v krejčovství sako, které je určeno k potřebným úpravám, a uvidíte, jak se v něm budete cítit a jak v něm budete vypadat. Zpravidla platí, že čím horší pohyblivost a špatně padnoucí sako na začátku (a to zejména v oblasti ramen) je, tím hůře může výsledek šití dopadnout.

Pokud toužíte po saku italského vzhledu s mladistvým a vypásaným vzhledem a krejčovství bude vycházet z konzervativně anglického střihu, je pravděpodobné, že výsledek nebude stoprocentní. Je to jako byste chtěli předělat supersportovní motorku na terénní. Za důležitý faktor považuje i odbornost personálu a znalost alternací střihu.

Zaostřeno na detail

Ve chvíli, kdy si necháte ukázat hotové výrobky, prohlédněte si nejen zpracování obleku, ale zaměřte se i na kvalitu knoflíků, knoflíkových dírek a různých dalších detailů.

Náš tip:
Plastové knoflíky, obyčejná podšívka a nehezké zpracování knoflíkových dírek by vás měly hned v úvodu odradit. Takto zpracovaný, i sebedražší materiál, nebude výhrou a za drahou látku naopak vyhodíte peníze. Měli byste se soustředit také na navazování kostek, proužků a celkový estetický dojem obleku.

Lepeným sakům odzvonilo

Většina krejčovství působících v České republice nabízí takzvaná lepená saka  neboli „fully fused“. Lepená saka vznikla na základě masové výroby v oděvních podnicích, ve kterých bylo cílem snížit výrobní cenu oproti původním tradičním sakům, jež se pořizovala u krejčího. Právě z oděvních podniků se pak trend lepených sak dostal i do krejčovství, protože i ta chtěla konkurovat cenou.

V případě lepených sak je jeho konstrukce saka taková, že se na svrchní látku zespoda nataví vnitřní vložka, která má za úkol zpevnit látku, aby držela tvar. Jedinou výhodou této technologie jsou již zmiňované nízké výrobní náklady. Nevýhod je hned několik. I přes vývoj technologie se může stát, že se vám výztuha od svrchní látky odlepí a následně se na vrchní straně saka u podpaží a na hrudi objeví bublinky. Takto podlepené sako méně dýchá, a i když budete investovat do luxusnější látky, podlepením saka pevnost a lehkost materiálu zanikne.

Náš tip:
Pokud chcete skutečnou kvalitu, vybírejte si obleky nepodlepené, které jsou „pikýrované“ tzn. „full canvas“. Tyto tradiční obleky mají takovou konstrukci, ve které místo „natavené“ výztuhy ukrývají pod svrchní látkou plátno s koňskými žíněmi. Kromě toho, že se sako nerozlepí, má tato metoda řadu dalších výhod. Sako je vzdušnější, trvanlivější a lépe pocitově i esteticky sedí, protože se plátěná vložka po krátké době nošení vytvaruje přesně dle postavy zákazníka.

Jedinou nevýhodou může být vyšší cena, ale v případě, že máte v plánu investovat do značkové látky, hledejte krejčovství, které vám za investované peníze nabídne i odpovídající zpracování.

Zdroj, foto: Krejčovství Delor


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Správný oblek na míru aneb šaty dělají člověka:

Správný oblek na míru aneb šaty dělají člověka
Správný oblek na míru aneb šaty dělají člověka
Správný oblek na míru aneb šaty dělají člověka
Správný oblek na míru aneb šaty dělají člověka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !