Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Srpen je ideálním měsícem k návštěvě jižní Moravy

19. 08. 2017 | Česká republika
Statisíce Čechů plánují každý rok rutinní dovolenou u moře, nejčastěji v Chorvatsku nebo na severu Afriky. Vůči dovolené v tuzemsku býváme často skeptičtí, ale nemáme k tomu důvod. I u nás je co objevovat! Zkuste v srpnu třeba jižní Moravu. Tato oblast je plná krásných a dechberoucích míst, kde se dá strávit krásná dovolená nebo prodloužený víkend.

Jižní Morava je létě bezesporu jedním z nejkrásnějších krajů v Česku. Je plná zajímavých míst, památek a výletních lokalit. Za zmínku stojí Moravský kras s více než tisícovkou jeskyní a známou propastí Macocha, rozlehlý Lednicko-valtický areál s Minaretem, Znojemsko s Národním parkem Podyjí i oblast Slovácka se svébytným folklorem. Co určitě vidět na jihu Moravy, když se tam vydáte na dovolenou?

jižní MoravaPamátky UNESCO


Jižní Morava se může pyšnit hned dvěma zásadními památkami UNESCO. První je brněnská Vila Tugendhat, skvost funkcionalistické architektury z raných 30. let minulého století. Projekt vypracoval německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, který tím přispěl k základům světové moderní architektury. Vila v době svého vzniku určila měřítka a parametry pro moderní bydlení.

Druhou památkou je Lednicko-valtický areál, přezdívaný zahrada Evropy. Celý areál je nejrozsáhlejší parkově upravenou krajinou na světě a čítá mnoho zajímavých míst k objevování. Kromě zámků v Lednici a Valticích je jeho součástí také plno drobných romantických staveb. Zmínit můžeme například Apollonův chrám, umělou zříceninu Janohrad, vyhlídkovou věž Minaret, kapli či kolonádu na Rajstně.

Moravský kras a okolí


Moravský kras je jedna z ekologicky nejčistších oblastí u nás s impozantní přírodou a více než tisícovkou podzemních jeskyní, v nichž můžete obdivovat křehkou krásu krápníkového světa. V rozsáhlých komplexech krápníkových jeskyní narazíte na spoustu přírodních zvláštností, jako je propadání vodních toků, poklesy terénu nebo ponorné říčky. Hluboká údolí s vápencovými skalními útesy slouží jako horolezecké terény. I když lezení po skalách nepatří mezi vaše koníčky, tamější příjemné a zdravé přírodní prostředí je ideální pro pobyt i výlety ve volné přírodě.

Mikulov


Dominantou Mikulova je barokní zámek obehnaný udržovanou zahradou. Vybrat si můžete jeden ze čtyř prohlídkových okruhů a zhlédnout můžete také atraktivní sezónní výstavy. Za vidění stojí i sedm století stará část města, kterou tvoří velké židovské ghetto. Vede jím naučná stezka starou židovskou čtvrtí, která má na trase dlouhé třináct kilometrů několik zastávkových bodů. Občerstvěte se pak na historickém náměstí, na němž v první polovině 17. století vyrostla řada renesančních domků. K těm nejvýznamnějším patří dům U Rytíře se sgrafitovou výzdobou. Spousty zajímavostí se dozvíte i v interaktivní vinařské expozici na zámku v Mikulově, kde je k vidění také obří vinný sud.

Slovácko


Moravské Slovácko se vyznačuje zejména bohatým, dosud živým folklorem s tradicemi lidových písní, krojů, tanců, slavností a tradičních řemesel. Přírodní hranici oblasti vytvářejí na severu hluboké listnaté lesy Ždánického lesa a pohoří Chřiby, na jihu Bílé Karpaty, biosférické rezervace UNESCO s orchidejovými loukami a vzácnou florou a faunou. Slováckem protéká řeka Morava a vytváří nádherné meandry obklopené lužními lesy. Atmosféru Slovácka dotváří populární vinařská turistika.

Zdroj: Ferratum


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !