Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Starověké Řecko

28. 08. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Starověké Řecko
Podtitul: Temné dějiny
Autor: Callery Sean
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2011
Rozměry: 20 x 26 cm
Počet stran: 64 str.
Cena: 229 Kč

Objevte temnou pravdu o starověkém Řecku, o civilizaci považované za kolébku demokracie. Tuto společnost tvořili z velké části otroci a vládli jí obávaní panovníci a tyrani. Extrémní zákony vedly k extrémním trestům, a dokonce i sportovní klání byla tak nebezpečná, že boxeři měli rukavice opatřené hřeby.

starověké ŘeckoKniha Starověké Řecko, Temné dějiny přináší fascinující a poučné nahlédnutí do temných hlubin této starodávné civilizace. V této řadě dále najdete:
Starověký Řím - Říši Aztéků - Americký Divoký západ

O autorovi:


Sean Callery píše pro děti a také je vyučuje. Zabývá se mnoha tématy včetně historie, přírodních věd a životního prostředí. Je rovněž autorem The Gem Guide to Dictators, historické části Kingfisher Explore Encyclopedia a také přispíval do The Encyclopedia of Dinosaurs and other Prehistoric Animals.

Ukázka z knihy:



Stříbro a otroci
Řecko bylo domovem jedné z nejvyspělejších civilizací starověku. Bylo kolébkou demokracie, pozoruhodných myslitelů, úžasných vynálezů, obrovského pokroku v lékařství a klasické architektuře. Dodnes využíváme mnoho myšlenek a vynálezů, které v tehdejším Řecku vznikly.
Řecká civilizace se začala rozvíjet v 8. století př. n. l. Na březích Středozemního a Černého moře vyrostlo několik městských států.

Vznikly ale také kolonie až ve vzdáleném Španělsku, podél západních břehů Asie a na pásu táhnoucím se od severní Afriky po Černé moře. Starověké Řecko a jeho kolonie se rozkládaly na území daleko větším, než jaké zaujímá dnešní Řecko. Hlavním městem tehdejšího Řecka byly Athény, kde byla roku 510 př. n. l. nastolena demokracie.

Nad Athénami se dodnes vypíná Parthenon, ačkoli byl postaven před více než 2 400 lety. Tento chrám bohyně Athény je symbolem starořecké civilizace.

Dobré jen pro někoho

Ve starověkém Řecku se žilo přímo skvěle, pokud jste ovšem byli zámožným mužem. Zbytku společnosti už se dařilo mnohem hůř. Ženy a chudina nesměli volit. Volební právo neměla ani ta skupina lidí, která odváděla největší kus práce: otroci. Historici tvrdí, že až polovinu athénské populace, tedy asi 100 000 lidí, tvořili právě oni. Dalších 20 000 lidí tvrdě pracovalo ve stříbrných dolech za hranicemi města.

Obchod s lidmi
Otroci byli ve starověkém Řecku všude. Neměli žádná práva a byli prodáváni na tržištích a v aukcích. V roce 415 př. n. l. platili majitelé otroků 240 drachem za muže, 165 za ženu a 72 za dítě. Drachma představovala přibližně průměrný denní plat.

Obyčejná domácnost měla nejméně jednoho otroka. Bohatí měli dva nebo tři, ale ti nejbohatší vlastnili deset až dvacet otroků. Níkiás (pozn. red.: athénský státník a vojevůdce) byl svého času nejbohatším Athéňanem. Měl tisíc otroků. Ještě víc pak zbohatl na tom, že je pronajímal svým spoluobčanům.

Knihu Starověké Řecko si můžete zakoupit v nakladatelství Grada.


Vendi V. 
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles