Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šťastná hodina

19. 11. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Šťastná hodina
Autor: Zuzana Makléřová
Nakladatelství: Čas
Rok vydání: 2010
Rozměry: 210 x 210 mm
Počet stran: 204 str.
Cena: 349 Kč

Šťastná hodina je pozoruhodnou, intimní sbírkou padesáti příběhů žijících osobností.


stastna-hodina „Když naše slova naleznou domov, zažíváme šťastnou hodinu,“ vítala neděli co neděli autorka své hosty v živém vysílání Českého rozhlasu Regina. Knihou se k těmto ztišeným, ojedinělým setkáním vrací, aby zachytila, co z našich životů mizí a co zůstává.
Ve Šťastné hodině se tak vedle sebe ocitají lidé nejrůznějších profesí i generací. Herci Iva Janžurová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Libuše Švormová, Zuzana Kronerová, Jitka Molavcová, Barbora Srncová, Kristýna Frejová, muzikanti a zpěváci Jana Koubková, Zuzana Lapčíková, Jiří Pavlica, Marie Rottrová, Jitka Zelenková, Marta Kubišová, fotbalisté Vladimír Šmicer a Jan Suchopárek, psychiatr Cyril Höschl, kněz a filozof Tomáš Halík, režiséři Miloš  Horanský, Miroslav Krobot a mnozí další. Život každého z nich tu stojí sám o sobě. Dohromady však tvoří výpověď o nás všech.

Ukázka z knihy Šťastná hodina:

Zděděný osud Jany Koubkové

S mámou vypadaly v dospělosti spíš jako dvě sestry. Měla ji v devatenácti. Byla štíhlá, temperamentní brunetka a mužských kolem ní nebylo rozhodně málo. Přitom zásadní pocit, který Jana z jejího života má, je, že byla vlastně pořád sama. Když byly Janě čtyři roky, rodiče se rozvedli. Příliš si nepamatuje, ale faktem je, že táta odešel k jiné ženě a měl s ní syna. Jana z jeho života naprosto vypadla. A tak žily s mámou a babičkou a od jejích deseti let s novým tatínkem. Jednoho rána ho našly oběšeného na záchodě. Dodnes tu scénu vidí. Máma byla v šestém měsíci těhotenství a tak brácha Jirka se narodil jako pohrobek. Na pozadí těchto událostí si žila svůj dětský svět. Měla své knížky, kytaru a babička ji vedla k náboženství. Chodily spolu na mše a ke zpovědi, dlouho věřila na Ježíška i čerty a nedělala neplechy, protože věděla, že nahoře Pánbíček to vidí. Považuje to za dobrý základ, kterého se jí dostalo, protože jinak na její výchovu nikdo příliš času neměl. Za dalších deset let se narodil bratr Petr. Ani on svého otce, který emigroval, nepoznal. Máma zůstala na všechny tři děti a složenky a účty sama. I když muži se kolem ní stále točili, žádný nebyl ten jeden, a když byl, tak najednou zase nebyl. Jana se musela co nejrychleji postarat nejen o sebe, ale přispívat i rodině. Takže učňák. Nikdy nepronikla do mámina nitra. Den šel za dnem a najednou bylo pozdě. Zemřela ve čtyřiceti devíti letech a asi dobrovolně. Věděla, že má rakovinu, a neléčila se. Když se ohlédne, vidí ji stále usměvavou. Nikdy si nestěžovala, občas ji plácla vařečkou. Ale co cítila, co si myslela, jaké byly její hlubiny, neví. Mrzí jí to. Opustila ji v době, kdy nejmladšímu bráškovi bylo osm let. Jana zpívala po barech a hotelích, jezdila s kapelou po světě, a když byla v Praze, chodila spát v půl čtvrté ráno. V půl sedmé vstávala a chystala bráškovi snídani a svačinu do školy. Neměla nikoho, ani z příbuzenstva. Najednou vůbec nevěděla, co má dělat. A tak asi jedinkrát zavolala svému otci. Vylíčila mu, co se stalo, v jaké je situaci. Podpory se nedočkala a definitivně pochopila, že není na světě nikdo, s kým by mohla počítat.

O autorce:

Zuzana Maléřová se narodila 1.února 1965 v Dolní Bečvě. Již jako studentka fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy pracovala na své prvotině Život je kulatý, za kterou získala Cenu literárního fondu. Od roku 1990 do roku 1997 působila jako tisková mluvčí činohry Národního divadla, zde napsala knihy Ghetto vyvolenců a Počítání času. Na základě spolupráce s Českou televizí vyšly Křehké otázky a Neobyčejné životy (souborná práce několika autorů).  V letech 2004 -2007 uvádělo pražské divadlo Viola její autorské pořady Celá viola tvé duše a Ticho v květu violy, na základě kterých vznikly dvě stejnojmenné výpravné knihy. Jejich spoluautorem byl fotograf Vlado Bohdan, nejbližší spolupracovník autorky a manžel v jedné osobě. Z jejich spolupráce vzešla i již několikrát znovu vydaná kniha Jak potkat děti. Většina knih Zuzany Maléřové vychází opakovaně, neboť první vydání bývají rychle rozebrána.
Samostatnou kapitolu představuje v autorčině tvorbě její spolupráce s  Českým rozhlasem. Inspirovala ji k napsání jedné z jejích nejosobnějších knih Viděla jsem jitro a vychází z ní i Šťastná hodina. Živě vysílané hovory Zuzany Maléřové s jejími hosty z nejrůznějších profesí a všech věkových kategorií vysílal Český rozhlas Regina každou neděli od roku 2006 do roku 2008 a těšily se nebývalému ohlasu posluchačů.


Tuto knihu Šťastná hodina koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Čas.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
fajn, je to všehochuť
Obrázek uživatelky
profil
snad ma .........
Obrázek uživatelky
profil
vyzerá to zaujímavo
Obrázek uživatelky
profil
velmi ráda čtu a přiznám se, že tuto autorku znám pouze podle jména. Obsah vypadá velmi zajímavě, hned bych se s chutí začetla, třeba bude mít někdo z rodiny chytrý nápad s dárkem pod stromečkem, protože dobře vědí, že knihou se mi zavděčí vždycky.
Obrázek uživatelky
profil
pěkná kniha o chytrých lidech ...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles