Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Státní zámek Žleby

23. 06. 2017 | Česká republika

Ráda bych Vás pozvala na romantický výlet na státní zámek Žleby, který jsem se svou rodinou navštívila v adventním čase, ale v létě se tam chystáme znovu. Zámek leží na rozhraní Středočeského a Pardubického kraje, asi 10 km od Čáslavi. Parkování pro hosty je v těsné blízkosti zámku a procházkou zámeckou zahradou je to kousek. Lístky i různé upomínkové předměty se kupují hned za branou. Moje děti zajímala hlavně turistická známka a razítko do cestovatelského deníčku.


Na zámku jsou tři prohlídkové okruhy:

I. okruh        Kouzlo romantického zámku

II. okruh       Život na zámku

III. okruh      Knížecí rezidence

Státní zámek ŽlebyMy jsme zámek navštívili v adventním čase a proto jsme měli zakoupen okruh Advent na zámku, na který byla nutná rezervace. Průvodce nás provedl vánočně ozdobeným zámkem a přitom nám vyprávěl různé historky zámeckých pánů a o tradičních adventních zvyklostech. Řekl nám, že první zmínka pochází z roku 1289 a zakladateli byli pravděpodobně páni z Lichtenburka.  Poté měl ještě hodně majitelů, jedním z nich byl i Karel IV. a od roku 1945 je ve vlastnictví státu. Provedl nás reprezentačními sály, ve kterých byly vánočně nazdobené stoly a ustrojené stromečky, zámeckou zbrojnicí a zámeckou kaplí. Celá prohlídka byla zakončena v zámecké kuchyni, kde každý z návštěvníků obdržel vynikající pletenou mini vánočku.  Za zmínku také stojí, že na romantickém zámku Žleby se natáčelo mnoho pohádek jako Kouzla králů, Nejkrásnější hádanka, Královský slib a mnoho dalších. Moc se mi líbila vánoční atmosféra zahalená do dob dávno minulých. Nejvíce mě okouzlila bohatě zdobená zámecká kaple Zvěstování Panny Marie pro svou tajuplnou atmosféru. Nezapomenutelný je i Anglický zámecký park, který má prý rozlohu 24 ha a jeho součástí je obora s bílými jeleny, dravci a dalšími zvířaty.

Sympatický průvodce nás pozval na další akce, které se na zámku pořádají. Mezi ně patří mezi jinými i Svatoanenský jarmark, Oživená zámecká kuchyně, noční prohlídky a každoroční Dostaveníčko veteránů na Žlebech. Vřele návštěvu tohoto zámku doporučuji.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Státní zámek Žleby:

Státní zámek Žleby
Státní zámek Žleby
Státní zámek Žleby
Státní zámek Žleby
Státní zámek Žleby
Státní zámek Žleby
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na zámek Žleby s pěknými fotkamiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zámek Žleby je moc pěkný. Za mlada jsem tam jezdila s babičkou k její sestře, která provázela na zámku se svoji dcerou.Bydlely totiž na zámku v místech, kde je dnes pokladna. Tety manžel dělal na zámku u knížete z Auersperga zahradníka. Tenkrát jsme mohli jet aut až nahoru před zámek.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles