Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stavba rodinného domu III. – Rekuperace, tepelné čerpadlo aneb do hlouby techniky

12. 03. 2013 | Novostavba
V posledním dílu seriálu o stavbě rodinného domu, se spolu podíváme, na první pohled záhadné pojmy jako je teplené čerpadlo a rekuperace. (čtěte také 2. díl Stavba rodinného domu II. - Nízkoenergetický, pasivní, nulový...)

Rekuperace

Pokud se zamyslíme nad větráním, zvláště teď v zimě zjistíme, že tento nezbytný úkon je velice neúsporný. Při větrání vypouštíme ven z domu vydýchaný, ale i ohřátý vzduch. Zde je třeba říct, že větrat je třeba, pokud bychom tak nečinili, v místnosti by docházelo k nárůstu vlhkosti a možnému vzniku plísní, kdy jeden ze signálů, že dostatečně nevětráme je kondenzace vodní páry na skleněných tabulích oken.

Stavba rodinného domu III. – Rekuperace, tepelné čerpadlo aneb do hlouby technikyU nedostatečného větrání ovšem vlhkost není největší problém, ale daleko závažnější je vysoká koncentrace oxidu uhličitého, který v lepším případě může způsobit bolest hlavy v horším nenápadně trvale poškozovat náš organizmus. Všechny tyto problémy řeší takzvaná rekuperace, což je v podstatě ventilátor, který se stará o pravidelné větrání, o ustálenou vlhkost a hlavně o úsporu energie, protože v rekuperaci dochází k tomu, že vydýchaný vzduch předává část své teploty vzduchu čerstvému z venku.

Tepelné čerpadlo

Funkce tepleného čerpadla zůstává mnoho lidem utajena pro svoji údajnou složitost, ale skutečnost je taková, že teplené čerpadlo pracuje na naprosto stejném principu jako běžná lednička, do které když vložíme potravinu, tak ji lednička ochladí (odebere ji energii) a tuto energii následně odvádí do místnosti, kde je umístěna. Že tomu tak opravdu je, se snadno lze přesvědčit pohledem na zadní stranu ledničky, kde se nachází chladící žebra, která jsou teplé (odvedená energie potravin). Jediný rozdíl je v tom, že teplené čerpadlo ochlazuje např. venkovní vzduch a jeho energii využije k ohřevu vody v radiátorech, na rozdíl od ledničky, která v podstatě tuto energii nevyužije, ale jen odvede do žeber na zadní straně.

Zdroj, foto: Envisto


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Stavba rodinného domu III. – Rekuperace, tepelné čerpadlo aneb do hlouby techniky:

Stavba rodinného domu III. – Rekuperace, tepelné čerpadlo aneb do hlouby techniky
Stavba rodinného domu III. – Rekuperace, tepelné čerpadlo aneb do hlouby techniky
Stavba rodinného domu III. – Rekuperace, tepelné čerpadlo aneb do hlouby techniky
Stavba rodinného domu III. – Rekuperace, tepelné čerpadlo aneb do hlouby techniky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bud´do hloubky, anebo do HLOUBISmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle