Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stévie v kosmetice a při kožních problémech

15. 08. 2013 | Krása

Krásná pleť se stévií

Indiáni Jižní Ameriky používají stévii už odedávna jako kosmetický prostředek i na různé kožní problémy. Tyto možnosti používání dnes znovu objevujeme a v Japonsku, USA a nově i v Německu je na trhu kosmetika a výrobky pro péči o pleť na bázi stévie. Kdo má zájem, může si takové přípravky snadno vyrobit sám.

Osvědčily se celé listy, ale také prášek nebo extrakty. Kůže je po nich jemnější a pevnější, zlepší se její napětí, a dokonce se vyhlazují vrásky. Pozitivní účinky na kůži působením čistého steviosidu i koncentrátu na bázi alkoholu nejsou zdaleka tak efektivní jako používání sušených listů nebo koncentrátu na bázi vody. V USA a v Japonsku se také často nabízí kosmetika se stévií na bázi léčivé hlíny, ať už jako maska nebo krémy.

Podobnou masku si můžeme připravit sami smícháním bezalkoholového extraktu nebo prášku ze stévie s léčivou hlínou a trochou vody, aby vznikla snadno roztíratelná pasta. Tuto masku necháváme působit asi dvacet minut, pak ji smyjeme vlažnou vodou. Čím je maska tlustší, tím vyšší je sací schopnost léčivé hlíny navázat bakterie a toxiny, které kůže vylučuje. Masku smýváme, až když hlína vyschne. Tato maska rovněž výborně pomáhá při akné.

stévieExtrakt ze stévie můžeme také vmíchat do krémů, které běžně používáme. Masky a krémy lze uchovávat ve skleněné nádobě v ledničce po dobu přibližně jednoho týdne.
Sama jsem vyvinula několik receptů na pleťové masky, ale ani vaše fantazie nemá hranic, můžete proto vyvinout recepturu vlastní:

Pleťová maska pro suchou pokožku:

Smícháme tvaroh, olivový olej, vaječný žloutek (bio) a pár kapek extraktu ze stévie nebo trochu zeleného prášku ze stévie.

Pleťová maska pro mastnou pleť:
Smícháme netučný tvaroh s čerstvě vylisovanou okurkovou šťávou a pár kapek extraktu ze stévie nebo trochu zeleného prášku ze stévie.

Pleťová maska na nečistou pleť:
Smícháme tvaroh s čerstvě vylisovanou šťávou z ananasu nebo papáje a přidáme pár kapek extraktu ze stévie nebo trochu zeleného prášku ze stévie.

Pleťová maska na vrásky:
Smícháme tučný tvaroh s čerstvě vylisovanou šťávou z ananasu, manga nebo papáje a přidáme pár kapek extraktu ze stévie na vodní bázi nebo trochu zeleného prášku ze stévie. Můžeme také vidličkou rozmačkat dužninu durianu, vmíchat prášek ze stévie a nanést. Stévie vypíná kůži, zjemňuje ji a vyhlazuje vrásky. Na vrásky se také doporučuje pravidelné používání extraktu ze stévie na bázi vody jako pleťová voda a pleťové mléko.
Chcete-li použít pleťovou vodu se stévií k osvěžení a vypnutí pleti, nakapejte tekutý extrakt na vatový tamponek a lehce poklepejte celý obličej. Opakovaným používáním pleť zjemní. Osoby se sklonem k nadměrnému vysoušení pleti by měly rozhodně použít extrakt ze stévie na bázi vody, pro mastnou pleť nebo akné je možné použít extrakt ze stévie na bázi alkoholu.

Na unavené oči nebo vrásky kolem očí lze navlhčit sáček s čajem ze stévie a po přiložení ho nechat působit 10 až 20 minut. Zvlhčeným sáčkem s čajem ze stévie můžete poklepat celý obličej nebo nechat působit jako masku. Pokud tyto sáčky s čajem nemáte, oviňte sušené listy stévie mulovým obinadlem, navlhčete tekoucí vodou a vymačkejte nebo můžete navlhčené listy stévie přiložit přímo na víčka.

Jestliže pleť průběžně ošetřujeme tekutým extraktem nebo rozpuštěným práškem ze stévie, časem se zlepší suchá nebo drsná pokožka, zmizí skvrny od slunce, pihy, stařecké skvrny a jiné vady.

Zdroj, foto: kniha Stévie
nakladatelství Ikar


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Steviu pestujeme v crepniku, tak dakujem za typy co s nou este podniknut.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles