Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stmívání - nová romantická fantasy série v knižní i filmové podobě

8. 01. 2009 | Knižní tipy
Vzhledem k tomu, že můj manžel patří ke skalním fanouškům Harryho Pottera a po přečtení všech potterovských knih už nám nezbývá než čekat na další film, zaujal mě nedávno na internetu článek s nadpisem „Našel Harry Potter svého nástupce?“.  

Článek se týkal připravovaného filmu Twilight, který se natáčí podle světového knižního bestseleru Stephenie Meyerové Twilight ( u nás vyšel pod názvem Stmívání).  Mělo se jednat o „úpíří romantiku“, což mou romantickou dušičku ihned zaujalo a tak jsem začala pátrat po dalších informacích.

Rozhodla jsem se si knihu Stmívání pořídit a  pak následovalo něco, co už se mi dlouho nestalo. Četla jsem a četla, dokud mě manžel neupozornil, že by bylo na čase jít spát. Ráno po probuzení jsem nedokázala myslet na nic jiného, než jak si to zařídit, abych se mohla ke knize co nejdříve vrátit. Dočetla jsem ji v rekordním čase a okamžitě si pořídila i další dvě pokračování  Nový měsíc (v originále New Moon) a Zatmění (Eclipse). A stala se další věc, kterou jsem dříve nezažila – byla jsem sérií tak okouzlena, že jsem uvažovala, zda jí mám raději začít číst znovu od začátku nebo se pokusit přelouskat poslední díl v anglickém jazyce (v češtině bohužel ještě nevyšel), ačkoli riskuji, že nebudu mít víc než zběžnou představu o čem kniha vlastně je.  Poslední díl se jmenuje Breaking Dawn a u nás by měl vyjít koncem roku pod názvem Rozbřesk. Autorka připravuje ještě jednu knihu, která bude součástí série a to Midnight Sun (Půlnoční slunce) – jedná se o stejný děj jako ve Stmívání jen vyprávěné z pohledu jiné postavy.

StmíváníText z přebalu prvního dílu:

Ve třech bodech jsem si byla naprosto jistá. Zaprvé, Edward je upír.
Zadruhé, část jeho osobnosti - a já nevěděla jak silná je to část - žízní po mé krvi.
A zatřetí, jsem do něho bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná.


...

Isabella Swanová se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo - až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo neni v bezpečí, ani Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Milenci balancují na ostří nože - mezi touhou a hrozným nebezpečím.

Bella, jak si Isabella nechává říkat, je velmi sympatická a krásně napsaná postava,  do které je velmi snadné se vcítit. Edward se v průběhu celého příběhu projevuje jako naprosto dokonalý (až je to někdy otravné) romantický hrdina a to, že je ve skutečnosti upír mu na dokonalosti vůbec neubírá.  I ostatní postavy, jako např. upírská Edwardova rodina nebo Belliny rodiče jsou neuvěřitelně realističtí. V některých okamžicích mi děj přišel dost předvídatelný, aby mě následně něčím  překvapil, takže bych z něj nerada prozradila víc.

Co se týče srovnání  mezi sériemi Stmívání a Harry Potter, je to srovnání pouze „technické“.  Jedná se v obou případech o fantasy, která vystoupila na první příčky žebříčků prodejnosti. V případě Stmívání jde zatím především o americký trh, což se ovšem může změnit po uvedení filmu. Stmívání  je určeno náctiletým dívkám, zatímco Harry Potter začínal u dětí kolem deseti let  (což ani v jednom případě nebrání nám dospělým propadnout jejich kouzlu ).  Další věc, která tyto dvě série spojuje se týká filmového zpracování.  Představitel filmového Edwarda je herec Robert Pattison, který v Harry Potterovi ztvárnil Cedrika Diggoriho, mladého kouzelníka, který byl na konci Ohnivého poháru zabit Voldemortem.  A posledním spojujícím článkem je datum premiéry filmu. Harry Potter a princ dvojí krve byl  z letošního listopadu přesunut na léto 2009 a jeho místo zaujalo právě Twilight (nevím, zda i film ponese krásný český název).

Samozřejmě se moc těším nejen na poslední díl knižní série, ale také na film. Můj první dojem z traileru nebyl moc dobrý. Dýchala na mě jistá „béčkovost“, která ovšem může být neduhem jen a pouze traileru a film mě může příjemně překvapit. Výběr herců ztvárňujících Bellu a Edwarda se mi zdá výborný – co mohu posoudit ze dvou jedno minutových trailerů (ke shlédnutí zde https://twilightthemovie.com/ ). Ovšem hlavní  „záporák“ na mě působí vysloveně směšně a to že upíři ve filmu lítají a vrčí na sebe jako divá zvěř neodpovídá důstojnosti s jakou působí v knize.  No škoda.

Stmívání - 1. Díl
Nakladatel:   Egmont
Počet stran:   407
Vazba:  Paperback
Formát, hmotnost: 140x210 mm, 442 g
Rok vydání:  2008



KatyRZ – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zanr moc nemusim...i kdyz
Obrázek uživatelky
profil
By mělo být do uvedení New Moon 256 dní.
Obrázek uživatelky
profil
Vydání knihy Rozbřesk přesunuto na 25. 3. 2009.
Obrázek uživatelky
profil
Kniha Rozbřesk (Breaking Dawn)vychází 11. 2. 2009.
Premiéra filmu Stmívání proběhla v ČR 27.12. 2008.
Kniha Midnight Sun (Půlnoční slunce) zatím odložena na neurčito.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles