Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Stockholmská muzea

11. 07. 2015 | Evropa
Cestujete v rámci tzv. eurovíkendů a už jste navštívili „velkou trojku“, tedy Řím, Paříž a Londýn. Přemýšlíte, kam vyrazit příště?

Zkuste Stockholm. Proč zrovna Stockholm? Protože je tak trochu jiný. Navíc nemusíte riskovat s nízkonákladovými leteckými společnostmi, protože téměř celý rok seženete letenku s národními aerolinkami za slušnou cenu.


Na druhou stranu je Švédsko nejen pro Čechy velice drahou zemí. Většina hotelů však nabízí velice slušnou a bohatou snídani, protože tu považují Švédové za velmi důležitou. Oběd, někdy i pozdní, se dá pořídit formou poledního menu za asi 100 SEK, což je asi      300 Kč, večeře přijde na dvojnásobek. Slavné švédské masové kuličky pořídíte obvykle za 360 Kč, ale mají zcela odlišnou chuť než ty, co u nás servírují restaurace řetězce obchodů s nábytkem.

Pokud rádi procházíte památky, je pro Vás nezbytností si pořídit tzn. Stockholm Card. Třídenní (přesněji 72hodinová) stojí asi 2700 Kč a obsahuje cestu MHD z letiště Arlanda, veškerou MHD na území Stockholmu, v létě také dvě okružní plavby po stockholmských kanálech, ale hlavně vstupné do asi 80 historických objektů. Vstupné je ve Stockholmu velmi drahé, platí se i v kostelích, ve většině muzeí začíná vstupné na 100 SEK, ale běžnější je spíše vyšší, okolo 150 SK a více.

Stockholmská muzeaRozhodně nevynechejte návštěvu skanzenu a vřele doporučuji i nedaleko stojící muzeum Vasa, celé věnované lodi, která se potopila ještě dříve než vyplula. Loď je nádherná, dokonale zrekonstruovaná, na své si přijdou zejména muži. Je to i Švédy velmi často navštěvované muzeum. Královský palác je také samozřejmostí. Pokud budete mít Stockholm Card, tak Vám ani nebude vadit, že některá muzea naopak můžete v klidu vynechat, např. akvárium na pobřeží nedaleko Vasa muzea. Prohlídka muzea alkoholu (Spritmuzeum) sice láká na expozici vodky Absolut, ale ta ve free shopu na letišti Arlanda je podstatně zajímavější. Expozice piva je sice bohatší, ale malinko tendenční, české pivo není téměř zmíněno. Ale zase ho koupíte ve spoustě hospůdek. Spritmuzeum jako by bylo prodlouženou rukou Modernamuseet, které láká na obrazy Picassa, Matisse, Miró, Dalího nebo Andyho Warhola, ale s výjimkou posledně jmenovaného je tam většina zastoupena jen  jedním dílem. Muzeum je věnováno spíše mladým avantgardním švédským umělcům, takže jej ocení hlavně studenti umění a mladí lidé. Stockholm Card bohužel neobsahuje vstupné do muzea Abby, takže pokud tam fanoušci chtějí zajít, musí počítat se 190 SEK vstupného. Ostatně Stockholm je plný muzeí, vybere si každý. Navštívit můžete také Nobelovo muzeum (a zde v bistru ochutnat Nobelovu zmrzlinu), muzeum fotografie, hudebních nástrojů, hraček apod.

Trochu mimo centrum stojí Ericsson Globe, futuristická koncertní a sportovní hala z oceli, skla a betonu. Je to údajně největší sférická budova na světě. Po jejím vnějším plášti stoupají nahoru a dolů dvě prosklené gondoly, které umožňují nádherný výhled na celé město.

A na závěr jeden kulturní zážitek zcela zdarma poskytuje stockholmské metro. Je sice poněkud tmavé, ale některé stanice byly vyzdobeny umělci (výtvarníky a sochaři) a poskytují tak trochu zážitek z cestování.

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Stockholmská muzea:

Stockholmská muzea
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jistě pěkné zážitkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles