Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stoupá počet lidí nakažených neštovicemi

10. 08. 2010 | Nemoci

Dostane-li dítě v létě virózu, nastává pro celou rodinu nepříjemná situace. Obvykle příznaky po pár dnech odezní, vir planých neštovic může ale způsobit další nepříjemnosti: dítě trápí horečky a nepříjemně svědící pupínky na celém těle téměř dva týdny, nemoc se navíc může snadno přenášet na další děti i dospělé.


Vysoce nakažlivá infekce ovlivní život celé rodiny a dokáže nepříjemně změnit její plány. Mnohdy tak může malý pacient místo slíbených prázdnin u moře bojovat v posteli s neštovicemi. Riziko vzniku onemocnění však mohou rodiče významně snížit, pokud své děti nechají proti neštovicím očkovat.


ockovaniPlané neštovice patří v současnosti mezi nejčastější infekční onemocnění na celém světě, proti kterému však existuje účinná ochrana v podobě očkování. Začátek onemocnění se projevuje výskytem vyrážky, jež se rychle mění ve svědivé puchýřky – neštovičky.


Neštovice dokáží změnit vaše letní plány a znepříjemnit život celé rodině. Kromě nepříjemných zdravotních komplikací ovlivňuje nemoc i chod celé rodiny, která se musí obvykle o malé pacienty starat. Velmi často se stává, že v rodinách s více dětmi si sourozenci „předávají“ neštovice jeden druhému, což způsobuje další nepříjemnosti.


Čtyři jednou ranou


Před neštovicemi se lze účinně chránit. Rodiče mohou v rámci tzv. nadstandardního očkování zvolit alternativu k hrazenému očkování proti zarděnkám, příušnicím, spalničkám a připlatit dětem za čtyřsložkovou vakcínu, která navíc chrání i proti planým neštovicím.


Bez dalšího vpichu tak díky této vakcíně mohou rodiče dítě chránit proti všem čtyřem častým infekčním nemocem. Očkování je dvoudávkové: první dávka vakcíny se obvykle podává ve věku 15 měsíců dítěte, druhá dávka se v ČR aplikuje s odstupem šesti až deseti měsíců po první dávce. Vakcínou se v Evropě očkují děti proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím a planým neštovicím od 11 měsíců věku do 12 let. Cena jedné dávky vakcíny je cca 1600 Kč a většina zdravotních pojišťoven na toto očkování rodičům přispívá.


Od začátku roku se planými neštovicemi nakazilo přes 25 tisíc lidí


Podle údajů Státního zdravotního ústavu onemocnělo v České republice planými neštovicemi letos v červnu 7 017 lidí. Od začátku letošního roku do konce června se pak u nás planými neštovicemi nakazilo více než 32 tisíc lidí.


Zdroj: čtyři jednou ranou.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ako je to možne..
Obrázek uživatelky
profil
ako je to možne..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka