Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Štramberk - navštivte mé milované město

7. 08. 2010 | Česká republika
Rozhodla jsem se, že vám přiblížím mé milované město Štramberk. Pokud nevíte, kam na výlet, určitě si sem zajeďte, stojí to zato. Štramberk je město na Moravě v okrese Nový Jičín poblíž Kopřivnice. Leží na svazích Zámeckého kopce, Kotouče a Bílé hory v Libotínských vrších v předhůří Beskyd.

Dominantou města je hrad Štramberk (Strallenberg) s gotickou věží Trúba (tzv. bergfrit) o výšce 40 m a průměru 10 m, která slouží od r. 1903 jako rozhledna. Sídlí zde Muzeum Zdeňka Buriana. Zdejší městská památková rezervace chrání nejen samotné jádro města, ale zejména historickou dřevěnou zástavbu na předměstí. Štramberk je městem od roku 1359.

Na hoře Kotouč se nachází městský park Národní sad (Národní přírodní památka Šipka) s galerií soch a památníků osobností české historie a s jeskyní Šipka, která se proslavila nálezem zlomku spodní čelisti neandertálského dítěte, tzv. "Šipecká čelist“.

V době, kdy město patřilo jezuitskému řádu jako nadační statek olomouckého konviktu, byla založena tradice poutí na "Horu Olivetskou" (Kotouč), zasvěcená utrpení Ježíše Krista. Pouť se koná (od r. 1660), v upomínku legendárního vítězství štramberských křesťanů nad mongolským vojskem 8. května 1241, v předvečer Nanebevstoupení Páně. Poutníkům se podávala místní cukrářská specialita – perníkové Štramberské uši.

Pečou se zde doteď, pokud bude mít někdo zájem, můžu vám na ochutnávku ucho poslat. Ptáte se, proč uši? Je to proto, že podle pověsti Tataři při obléhání Štramberka Štramberákům sekali uši, nakládali si je do soli a pak je jedli a navíc to byly jejich trofeje. Štramberáci je ale přemohli a vymysleli na ně lest. Nahnali je směrem k rybníku pod kopcem, kde se Tataři utopili. Ten rybník zde již není, ale před čtyřmi lety jsme si zde koupili pozemek a postavili na tom místě domek.

Pokud je legenda pravdivá, tak pod naším domkem je pohřebiště Tatarů. A víte, co je zajímavé? Že s tím domkem byly jen problémy. Než jsme ho dostavěli, byli jsme o 500 tisíc okradeni, pak jsme měli dvakrát povodeň, teď rok v tom domku bydlíme a doufám, že už nás nic zlého nepotká, jako by ti Tataři nechtěli, ať tu bydlíme.

Ještě připomenu rodáky ze Štramberka a okolí.

Malíř Zdeněk Burian(Kopřivnice), malíř Jaroněk, hud. skladatel Janáček (Hukvaldy), olympionik Zátopek(Kopřivnice) , cestovatel a spisovatel Jiří Hanzelka, spisovatel Cyril Hykel , můj strýc výtvarník František Rajnoch(Kopřivnice), zakladatel Tatry Ignác Šustala(Kopřivnice), můj praděda, Vojtěch Michálek, starosta Štramberka za války , který byl i za odbojovou činnost vězněn, v té době se scházel se známými lidmi, např. s Masarykem, Benešem,atd. Dr. Hrstka, který nechal opravit štramberskou trúbu. A další......
.
Tak určitě do Štramberka vyrazte, blízko je Kopřivnice a její technické muzeum, arboretum, Hukvaldy, Příbor, kde se narodil Sigmund Freud.
Užijte si výlet.

snezenkaa - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Štramberk - navštivte mé milované město:

Štramberk - navštivte mé milované město
Štramberk - navštivte mé milované město
Štramberk - navštivte mé milované město
Štramberk - navštivte mé milované město
Štramberk - navštivte mé milované město
Štramberk - navštivte mé milované město
Štramberk - navštivte mé milované město
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsáno, neznáš recept na ty uši?
Obrázek uživatelky
profil
a uši jsou skvělé!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je tam krásně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles