Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stravování našich nejmenších

21. 08. 2014 | Výživa
Řešíte doma neustálý problém s přípravou snídaní a svačin pro vaše dítě? Jedna mu nechutná, v další je zelenina, kterou nemá rádo a pořád dokola ten stejný problém. Každá maminka si láme hlavu s tím, co dát své ratolesti ke svačině, aby pro něj byla nejen dostatečně výživná, ale také chutná a nezůstávala schovaná na dně aktovky. Jaké jsou vlastně správné stravovací návyky a co dodržovat, aby bylo dítě zdravé a mělo po celý den dostatek energie?

V první řadě bychom měli začít právě u sebe a dbát na to, abychom ve správném stravování šli svým dětem příkladem. Rozdíl mezi stravováním dospělého oproti dítěti je v podstatě nepatrný. Dospělý jedinec by se měl stravovat tzv. stravou smíšenou neboli také racionální, která je pro člověka přirozená a odpovídá fyziologickým potřebám.

Stravování našich nejmenších„Platí zásady rozdělení jídla do 5-6 dávek za den, kvalitní výběr potravin, nepřejídání se a dodržování doporučené výživové dávky živin (bílkovin, tuků, sacharidů), vitamínů a minerálních látek, které organismus v určitém věku a při určitém fyzickém výkonu potřebuje,“ vysvětluje nutriční terapeutka Lucie Houfková. V dospělém věku se pouze mění složení živin ve stravě a porce jídla, jinak je vše v podstatě stejné jako v dětském věku, kdy se dítě začíná učit zdravému způsobu života a správným stravovacím návykům.

Dětem bychom měli dopřát stravu rozmanitou a pestrou, ale zároveň bohatou na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, celozrnné potraviny, ryby a maso. Důležitá je pravidelnost - jíst by děti měly 5x - 6x denně. Jiný jídelníček bude tvořen v batolecím věku dítěte, kdy už budeme zařazovat do jídelníčku zeleninu a ovoce.

Snídaně – základ každého úspěšného dne

Každý jistě víme, že ve výživě dětí jsou nejdůležitější především snídaně a svačiny. Ne nadarmo se říká, že snídaně je startem do nového dne, ale nikdy nemá snídaně nahrazovat svačinu. A tak bychom měli pro své děti připravovat takové snídaně a svačiny aby jim nejen chutnaly, ale také aby splňovaly všechny náležitosti a dodávaly dětem dostatek energie, kterou budou potřebovat během celého dne. Během noci dítě využívá energii k činnosti vnitřních orgánů, k udržení správné tělesné činnosti, dechu, srdeční činnosti atd. Během dne se potřebuje soustředit nejen ve škole, ale také při hraní her nebo jen při tom, aby jako malé objevovalo a poznávalo svět.

Start do nového dne bychom měli začít kvalitní a pestrou snídaní, během které děti získají 20 – 25 % celkového denního příjmu energie. „Důležité je také doplnění tekutin. Jejich nedostatek způsobuje únavu, bolest hlavy a nesoustředěnost. Nedostatečným příjmem tekutin dochází k vysychání sliznic a děti jsou náchylnější k různým onemocněním jako je např. nachlazení, chřipka, ale může také docházet i k onemocnění trávicího traktu a vést až k nechutenství“ vysvětluje Lucie Houfková. Vhodnou snídaní je např. celozrnné pečivo s rostlinným tukem, pomazánkou, šunkou a tvrdým sýrem. Skvěle se také hodí cereálie, tvaroh nebo jogurt, který mají děti velmi rádi. K pití je vhodné ke snídani podávat mléko, čaj nebo ovocné 100% šťávy, které by ovšem měly být ředěné. Především malým dětem bychom na snídani neměli dávat smažené vejce, paštiky, sladké pečivo nebo třeba párky.

Bez svačiny nejsou činy

Stravování našich nejmenšíchDalším jídlem, které bychom měli dětem nachystat, je svačina. Nejen ta školní, ale i svačina pro děti předškolního věku je velmi důležitá. Samozřejmě dodržujeme chystání svačin i během víkendu. Děti si na tento režim zvyknou a budou svačinu vyžadovat samy. Hlavním tématem v dnešní uspěchané a moderní době jsou školní svačiny. Podle průzkumu bylo zjištěno, že 23 % dětí nesvačí vůbec. Pokud svačí, tvoří jejich svačinu především bílé pečivo, uzeniny a sladkosti.

Pouze u 22 % dětí je ovoce součástí svačiny. Přitom dopolední svačina by měla tvořit 15 % celkového příjmu energie. Největším problémem je to, že rodiče si udělají málo času na přípravu svačiny pro děti a raději dávají dětem peníze, aby si svačinu koupily samy. Děti pak volí sladké pečivo, sladkosti, fast-food a sladké nápoje z automatů. Některé děti si svačinu dokonce nekupují vůbec. Děti, které svačí pravidelně, mají lepší studijní výsledky ve škole, mají více energie, nejsou nepozorné a unavené.  

Odpolední svačina by měla tvořit pouze 10 % celkového denního příjmu energie. Je tedy vhodné vybírat potraviny s nižším energetickým příjmem a nižším glykemickým indexem, dětský organismus pak nebude mít problém s nadbytkem energie. Vhodné je podat méně sladké ovoce jako např. jablko, meruňky, broskve, citrusové plody, ale také přesnídávky.

Nezapomínejme na pravidelný pitný režim

Nesmíme opomenout, že velmi důležité je také podávání tekutin během celého dne. Pitný režim zlepšuje pozornost dítěte během vyučování a odolnost vůči vlivům školní zátěže. Důležitá je také volba nápoje. Jako vhodný nápoj na dopolední svačinku se hodí čaj nebo pramenitá voda. Na odpolední svačinku se doporučuje podat mléko nebo mléčný výrobek.

Jděte příkladem

Velmi důležité je vést své děti k správným stravovacím návykům již od útlého dětství a jít mu příkladem jako rodič. A protože škola je především hrou, můžete přípravu snídaní a svačin v jednu takovou proměnit. Například tím, že budete vykrajovat různé tvary z celozrnného pečiva a zdobit jej do různých tvarů. Výborně také funguje dávat dětem barevné krabičky, hezké nádoby na pití a podobně. Určitě své dítě do přípravy snídaní a svačin zapojte, aby mělo možnost volby ingrediencí. Poté svačinu zkontrolujte a vysvětlete mu, které potraviny jsou v pořádku a které by ve zdravé svačině neměly být a z jakého důvodu. Uvidíte, že si bude snažit připravit tu nejvhodnější svačinu, když zjistí, že mu důvěřujete.

Zdroj: Kubík


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už mám školačku
Obrázek uživatelky
profil
nejmenších už mám za sebou,za chvíli z něj bude školákSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles