Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Strážnice

18. 04. 2019 | Česká republika

Strážnice leží v jihovýchodním cípu Moravy přibližně 20 km od Hodonína. Severního okraje města se dotýkají meandry řeky Moravy, do které se tu vlévá ještě říčka Velička a souběžně vede Baťův kanál.


Strážnice byla založena stejně jako několik dalších měst na řece Moravě ve 13. století králem Přemyslem Otakarem II. na obranu proti tatarským a osmanským nájezdníkům z východu.

Dnes je Strážnice oblíbeným cílem turistů kvůli svým folklorním tradicím i mnoha pamětihodnostem.


Těžko říct, jestli je dnes ve Strážnici víc těch, kdo jedou za lidovými tradicemi nebo těch, co se plaví na člunech, hausbótech nebo výletních lodích po Baťově kanále a strážnické přístaviště je jejich oblíbeným místem pro zastavení. Do města se dá přijet také na kole po několika cyklistických stezkách, které spojují vodácká nebo vinařská místa jižní Moravy. Jedna ze stezek, vedoucích v blízkosti řeky Moravy, má dokonce v budoucnu propojit Baltské moře s Jaderským.

Ve Strážnici jsem byla několikrát, bydlím asi 25 km odtud. Většinou jsme s dětmi zašli na zmrzlinu a pak se prošli po skanzenu věnovanému jihomoravské vesnici. Toto muzeum v přírodě stojí určitě za zhlédnutí a je nejvýznamnějším skanzenem jižní Moravy. Nedaleko skanzenu je už zmíněné přístaviště na Baťově kanále - zázemí pro „vodní“ turisty, které se stále buduje a rozšiřuje. Přibývají půjčovny lodí a servisní služby, možnosti občerstvení a sociální zařízení při celé vodní cestě od Spytihněva do Rohatce. Ve Strážnici je také krásně zrenovovaný zámek s expozicí historie lidové hudby a lidových hudebních nástrojů. Zámek stojí v rozlehlém parku s amfiteátrem, který znají návštěvníci letních lidových slavností a folkových setkání.

Na strážnickém náměstí můžete navštívit také Městské muzeum, před kterým stojí socha Jana Amose Komenského, jehož mládí je spjato s pobytem v tomto městečku. Místní gymnázium neslo ještě nedávno jméno Marušky Kudeříkové, statečné dívky popravené německými nacisty za odbojovou činnost. Žila v nedaleké obci Vnorovy a byla studentkou strážnického gymnázia. K významným osobnostem patřil také Slávek Volavý, známý muzikant a etnograf. Jeho bysta stojí v parku před strážnickým zámkem.

V centru města nalezneme nejen katolický kostel, ale i synagogu a pěkně opravený židovský hřbitov. K dominantám města patří také Bílá věž uprostřed uliček malebného centra.

Mezinárodní folklorní festival Strážnice 2019 se koná 27. – 30. 6. 2019

Přijeďte, bude se Vám tam určitě líbit.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Strážnice:

Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
Strážnice
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
díky za info Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké povídání..Smajlíki fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čteníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles