Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Studénka s kouzelnou krajinou Poodří

28. 03. 2010 | Česká republika

HISTORIE


Mé město nese název Studénka a je dnes nejmladším městem okresu Nový Jičín, kde vzniklo v roce 1959 spojením obcí Butovice a Studénka. Skládá se ze tří částí a to Studénky, Butovic a Nové Horky, která byla ke Studénce připojena později. Nejstaršími známými majiteli byli Čeněk z Tvorkova a Jan Třebíčský. V letech 1467 - 1569 patřila Studénka pánům z Fulštejna, později Pražmům z Bílkova, kteří ji připojili ke svému rozsáhlému bíloveckému panství.
Od roku 1850 patřila Studénka k soudnímu okresu Klimkovice a k politickému okresu Opava, od roku 1896 k soudnímu a politickému okresu Bílovec a nakonec od roku 1960 je součástí okresu Nový Jičín.
Toto málo z historie, ale teď se již pojďme podívat do současnosti.

SOUČASNOST


Poloha: Studénka leží v rovinaté oblasti severního vyústění Moravské Brány, přibližně 20 km jihozápadně od Ostravy a 20 km severovýchodně od Nového Jičína.

Obyvatelstvo: K 1.1.2010 bylo evidencí obyvatel Městského úřadu ve Studénce evidováno 10 121 občanů přihlášených k trvalému pobytu.

Významní rodáci:
Pražský arcibiskup a kardinál František Tomášek (1899 - 1992) byl nejslavnějším rodákem . V roce 1990 byl F. k. Tomášek jmenován čestným občanem Studénky a roku 1993 byla na škole, kde se narodil, odhalena pamětní deska. K dalším významným rodákům patří projektant a stavitel Matyáš Reinscher a vlastenecký kněz Jan Böhm.

Chráněné kulturní památky: K chráněným kulturním památkám ve Studénce patří budovy Starého a Nového zámku. Dnešní Starý zámek byl vybudován v renesančním slohu roku 1567 pány z Fulštejna.  V letech 1749 - 1750 dal Josef Kryštof Ondřej Řemplinský z Berečka postavit novou barokní budovu tzv. Nový zámek, v letech 1860 - 1863 byla Gebhardem III. Leberechtem Blücherem provedena jeho celková přestavba, původní jednopatrová budova byla rozšířena o přístavbu, tedy o věž a vížku s točitým schodištěm. Kolem zámku byl zřízen park, do kterého byly vysázeny mnohé zajímavé cizokrajné dřeviny.Barokní budova Nového zámku je v současnosti využívána ke kulturním a komerčním účelům. Nachází se zde stylová obřadní síň, knihovna, učebna základní umělecké školy, Vagonářské muzeum, klubovna Českého svazu ochránců přírody.
K dalším kulturním památkám patří církevní památky a kostely. V Butovicích je to barokní kostel Všech svatých, který je chráněnou památkou s cennými oltářními obrazy malíře J. G. Frommela z let 1788 - 1789, ve Studénce pak kostel sv. Bartoloměje přestavěný v novogotickém stylu. Z dalších památek jmenujme např. barokní zámek v Nové Horce, kapli sv. Anny, kamenný kříž, zámeckou bránu.

Aktivity:
K aktivnímu využívání volného času ve městě přispívají četné kulturní a společenské akce. K jejich zajišťování město zřídilo příspěvkovou organizaci Městské kulturní středisko Studénka, které provozuje dvě knihovny, Vagonářské muzeum a zabezpečuje natáčení reportáží pro kabelovou televizi. Raritou Studénky je tamburašský soubor Brač Richarda Gelnara s více jak devadesátiletou tradicí. Dobré podmínky pro sportovní vyžití občanů města nabízí areál letního a zimního stadionu, především dětem a mládeži slouží dráha BMX. V září 2004 bylo dokončeno Sportovní centrum Studénka, jehož součástí je krytý bazén, 2 bowlingové dráhy, sauna, vířivá vana, solárium a občerstvení. Ve městě se také nachází tenisové a badmintonové kurty, jezdecký areál, fitness centrum atp.

Příroda: Milovníky přírody zaujme kouzlo krajiny Poodří, který je protkán turistickými trasami a cyklotrasami. Nejznámější a nejcennější lokality Poodří zpřístupňuje veřejnosti naučná stezka Kotvice, jejíž úvodní zastavení vítají návštěvníky u Pasečného mostu ve Studénce a u mlýna v Nové Horce.

Ubytování a stravování: Návštěvníci města mohou vybírat z velkého množství restaurací, kaváren, pizzerií a hospůdek, ubytování nabízí nejenom hotely "Vagónka" a Sportovní centrum Studénka, ale i mnoho dalších .

Doprava: Studénka je hodně důležitým dopravním uzlem na železniční trati Bohumín - Přerov. Budova nového železničního nádraží byla dokončena v r. 2003.

Toť něco málo z mého města, které je spojeno s přídavkem "město přátel".

Těšíme se na vaši návštěvu.


Symonica – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Studénka s kouzelnou krajinou Poodří:

Studénka s kouzelnou krajinou Poodří
Studénka s kouzelnou krajinou Poodří
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s tebou, ale vše nejde za jeden lidský život obsáhnout Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je tolikkrásných míst v naší zemi a pomalu se stydím, že mnohé názvy ni ani nic neříkají a je to škoda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles