Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Su Jok - Léčba na dlani

8. 05. 2008 | Péče o tělo
Končí zima, začíná jaro. Změna počasí přinese mnoha z nás nepříjemné nachlazení, či dokonce chřipku. Teče nám z nosu, bolí nás hlava, objevuje se zvýšená teplota, jsme unaveni. Jelikož víme o co se jedná, ani nás nenapadne zamířit k doktorovi (a už vůbec ne platit za návštěvu, recept…), a tak se doma trápíme a pojídáme Ibalginy a jiné chemické léky. Přitom si můžeme tak snadno a sami pomoci. Léčbu (a nejen na nachlazení) najdeme přímo na své dlani. Jmenuje se Su Jok.

Co je to Su Jok

Su Jok je léčebná metoda, která zmírňuje bolest, umožňuje první pomoc při akutních onemocněních, úrazech, léčbu funkčních poruch v těle, stabilizaci stavu a zlepšení při nemocech s chronickým průběhem. Tento způsob diagnostiky a svépomoci nevyžaduje složité vyšetřování a lékařské znalosti. Se Su Jok terapií se může seznámit každý člověk a naučit se pomáhat sobě i svým blízkým.

Léčba na dlaniKdo na to přišel

Autorem metody Su Jok je jihokorejský vědec, profesor Park Jae Woo, který na základě znalostí východní a západní filosofie a medicíny, zpracoval přehled léčebných alternativních metod. Srozumitelně sjednotil tři školy přírodní medicíny — indickou, čínskou a egyptskou.

Jak to funguje

Korejské slovo Su znamená ruka po zápěstí a slovo Jok (čti džok) označuje dolní část nohy po kotníky. Terapie Su Jok funguje na základě základního systému podobnosti. Tělo má trup a pět vystupujících částí — hlavu s krkem a čtyři končetiny. Ruka má dlaň a pět vystupujících částí — palec a čtyři prsty. Hlava je směrována na jednu stranu, končetiny na opačnou. Na dlani je palec postaven stranou od ostatních prstů. Horní a dolní končetiny mají po třech článcích a po třech velkých kloubech, rovněž tak prsty. Hlava a krk, stejně jako palec, tvoří dvoučlánkovou vystupující soustavu. Palec je, obdobně jako hlava, nejaktivnější a nejvýznamnější. Nejdelší, vnitřní prsty rukou (prostředníček a prsteníček) jsou projekcí nohou, krajní a kratší prsty (ukazováček a malíček) jsou projekcí rukou. U člověka je palec orientován do strany z hlediska úchopu. Představíme-li si na ruce palec otočený opačným směrem než jsou ostatní prsty tak, jak ho mají opice, vidíme analogii ruky a těla zřetelněji.
V nemocném orgánu nebo části těla vznikají v důsledku porušení energetických průtoků procesy připomínající elektrický zkrat generující elektromagnetické vlny. Tyto vlny jsou současně vysílány do všech systémů podobnosti těla (ucho, oční duhovka, nos, vlasatá část hlavy, jazyk, ruce, nohy aj.), kde se pak nemocný orgán či část těla projeví jako ploška charakterizovaná zvýšenou citlivostí na dotek či barevnými změnami. Stimulace příslušných oblastí podobnosti pak vyvolává vznik „léčivých“ elektromagnetických vln, které jsou vysílány zpět do místa, kde se nachází chorobný proces, a normalizují energetický a fyzický stav nemocné oblasti.

Způsoby ošetření bodu

Podstatou léčení v Su Jok je najít v projekčním systému citlivé body (za pomocí speciální tyčinky, ale poslouží i vypsaná propiska) a působit na ně jednou z metod: mechanickou masáží, magnetickým polem, prohříváním, biologickou energií (semeny rostlin), barevnou aplikací. Toto plně stačí k tomu, aby se začalo uzdravování, je-li nemoc v počátečním stádiu, aby bylo možno odvrátit těžké následky při stavech ohrožujících život, aby nedošlo ke zhoršení stavu chronických onemocnění nebo aby se pacient zbavil bolesti.

Tlaková masáž bodu podobnosti

Při akutních problémech se používá uvolňující masáž kruhovými pohyby asi 1-2 minuty, do odeznění nebo výrazného zmenšení bolesti. Při chronických problémech se používá stimulační masáž – intenzivní, rychlá, 5-10 vteřin, víckrát denně. Body se masírují masážním prstýnkem, válečkem, tyčinkou, kuličkami…

Bioenergetický účinek

Na postižené body jednoduše přilepíme semínko náplastí a ponecháme na místě asi půl dne (pokud by zavazelo při práci, pak se lepí na noc, nebo se využívá projekce na chodidle). Během doby, kdy je semínko přiloženo, se na ně občas zatlačí, čímž se provede další přídatná stimulace nalezeného bodu. Používají se semínka, kukuřice, čočky, fazolí, jablek, hroznového vína… (Moje babička to semínko ještě pohladí a poprosí ho, ať ji pomůže)

Působení tepla a chladu

Teplo má stimulační účinky, proto při onemocněních, které souvisí s celkovým nedostatkem energií nebo nadbytkem chladu v těle, má dobrý efekt prohřívání bodu. Patologický bod prohříváme nějakým zdrojem tepla. Při prvních příznacích nachlazení je dobré body prohřívat 1 až 3 krát v intervalu 6-12 hodin. Chlad (led) na body podobnosti přikládáme při krvácení, zánětu, horečce.

Barvoléčba

Působíme na body pomocí barev, používáme fixy. Např. při zčervenání pokožky je dobré ošetřit bod podobnosti černou barvou, při otoku, svědění a tupých bolestech zelenou barvou. Při bolestech páteře, při zhoršení funkce orgánu, artrózách se používá na body podobnosti barva červená. Např. Horečka znamená nadměrné teplo čili oheň v těle. Oheň (barva červená) patří k orgánu srdce a prvek, který ho kontroluje a tlumí, je voda (patřící k ledvinám, charakterizovaná je barvou černou). Použití černé tudíž povede ke snížení červené (tedy ohně a zvýšené teploty).

Hlavní přednosti terapie Su Jok

Celý systém má především ten půvab, že je snadno pochopitelný a s pomocí obrázků se jím může začít léčit i naprostý laik, který o lékařství a o akupunktuře neví vůbec nic. Touto metodou nemůžeme nijak nikomu uškodit (nedojde k poškození organismu), efekt se dostaví již za několik minut. Nemá žádné vedlejší účinky jako chemické léky, je levná, přírodní, jednoduchá.

Některé rady mojí babičky

Máte-li rýmu, při které vám teče z nosu, nabarvěte si bod nosu na palcích obou rukách. Černá představuje smrt, rýmu vám zastaví do 2 dnů. Pokud se barevné puntíky smažou, musíte je znova nabarvit!
Máte-li zácpu, masírujte si při sezení na záchodě pravou dlaň ve směru hodinových ručiček. Masírujete takto svá střeva a klidně můžete přemýšlet nad něčím jiným.
Máte-li silné bolesti při menstruaci, přilepte si na dlaň na body vaječníků (prostředníček a prsteníček představují nohy) 2 čerstvé semínka z jablek.
Při bolestech hlavy masírujte (za pomocí vypsané propisky nebo jen tak prsty) palec nad nehtem.

Není nutné při každé příležitosti hned hltat tabletky. Často stačí využití tisíciletími ověřené jednoduché způsoby pomoci, které jsou vždy po ruce, protože se provádí na ruce.



Miguela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tohle není žádný 3 v 1. Je pravda, že Remicade se podává na střevní záněty, psoriázu a revmatidiní artritidu a Bechtěreva. Společnýho to má to, že Remicade dokáže najít přímo v těle ložiško zánětu a to léčí, takže na rozdíl od ostatních léků nelikviduje celý organismus.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem viděla že je Remicade na střevní záněty. Co to má společnýho s lupenkou? nebo je to nějaký univerzální prostředek? Jíá na podobný 3 v 1 moc nevěřím.
Obrázek uživatelky
profil
Milá Bereniko. Já prodělávám léčbu lupénkyChodím na kapačky po několika týdnech a ten lék co dostávám se jmenuje Remicade a patří k biologické léčbě. Jestli je sestřin stav hodně vážný, možná by jí lékaři tento způsob léčení doporučili. Ale já se dostala k biologické léčbě až po nástupu psoriatické artritidy (na to mi to pomohlo taky). Jsem trochu nazlobená, že jsem se tak neléčila před 15 lety. Ale to to novinka, tak alespoň zaplať Bůh za to.
Obrázek uživatelky
profil
Bereniko, já jsem sice zastáncem alternativních léčebných metod, ale v případě rozvinuté lupénky bych viděla v alternativní medicíně jenom podpůrnou úlohu při čištění organismu nebo při nějaké radikálnější léčbě.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Zajímavý článek. Pokud možno, tak žádné prášky neberu,jsem přesvědčena, že každý má zase nějaký vedlejší účinek.Zkusím při potížích tedy Su Jok, budu se barvit a tlačit na body.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj