Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sůl aneb jak snížit její spotřebu

5. 08. 2008 | Péče o tělo
Žijeme v zemi, která nemá problémy s hladem, spíše naopak. Mnohdy se však dopouštíme velkých chyb v našich stravovacích zvyklostech. Patří k nim vysoký energetický příjem způsobený nadměrnou konzumací tuku, ale i cukru, dále alkoholu a také vysokou spotřebou kuchyňské soli.

Sůl kuchyňská je sloučenina sodíku (Na) a chlóru (Cl). Sůl je velmi populární při zvýrazňování chuti pokrmů a při konzervování potravin. Pro naše zdraví je však přílišný konzum soli nevhodný. 2,5 g soli obsahuje 1 g sodíku.
Sodík zadržuje v těle vodu a zvyšuje krevní tlak. Vysoký krevní tlak zatěžuje srdce, nepříznivě působí na cévy a má úzký vztah k vzniku mozkové mrtvice a srdečního selhání. Je to snad dost důvodů proč máme v zájmu svého zdraví snížit spotřebu soli.

sůlZvyknutí na méně slanou chuť, je možné. Zvýraznění chuti lze velmi dobře dosáhnout pomocí různých bylinek, hub a vhodnou volbou potravin k přípravě pokrmů. Mlsat můžeme sušené ovoce a ořechy, což našemu zdraví velmi prospěje zejména v zimních a jarních měsících. V ostatním období sáhněme po čerstvém ovoci a zelenině. Proč ne třeba mrkvový salát s jablkem? Je zcela na našem rozhodnutí, zda chceme být zdraví až do vyššího věku, či ne.

Pro správnou funkci chemických pochodů probíhajících v lidském těle se za dostatečný považuje příjem soli kuchyňské v množství 1 g denně. Za bezpečnou, zdraví neškodnou dávku pro většinu z nás je považováno 6 g, maximálně 8 g denně. Průměrná spotřeba v naší populaci činí asi 15 g denně. Není proto divu, že vysokým krevním tlakem u nás trpí tolik obyvatel.

Denní potřeba minerálních látek, tudíž i sodíku se liší podle životního stylu. Intenzivní sportovní výkony jsou spojeny se zvýšením metabolismu, pocením a tudíž větší ztráta soli i minerálních látek, proto je nutno denní dávku zvýšit. Také při horečnatých onemocněních nebo silných průjmech je třeba zvýšit i spotřebu soli.
Naopak při onemocnění ledvin, obezitě, při některých chorobách srdce, vysokém krevním tlaku, je mnohdy nutno sůl z potravy omezit.

Návyk na slanou chuť se vyvíjí postupně. Pokud není v rodině zvykem solit hodně, děti si tento zvyk neosvojí a k uspokojivému pocitu slané chuti jim potom postačí daleko menší dávka soli než dítěti, které od malinka dostávalo často uzeniny, u televize s rodiči jedlo solené oříšky nebo chipsy a po vzoru dospělých si polévku solilo ještě než ji ochutnalo. Mimochodem tento zvyk je mezi námi velmi rozšířen - všimněte si spolustolovníků v restauracích a jídelnách.
Sůl je obsažena v mnoha potravinářských výrobcích, zejména v uzenářských a v konzervovaných potravinách. Velkým zdrojem kuchyňské soli jsou samozřejmě také veškeré (velmi oblíbené) solené pochoutky typu chipsů, slaných tyčinek a solených oříšků.

Sodík je obsažen také v různých typech solí, které jsou prodávány jako mořská sůl, případně alpská sůl. Rozdíl proti běžné kuchyňské soli je v obsahu dalších minerálních látek a ve vzájemném poměru těchto látek. Vždy se informujte na obalu, jaké je složení příslušného výrobku.

Doporučené způsoby snížení spotřeby soli:


   1. Základní potraviny obsahují málo soli:
      obiloviny, mouka, brambory, rýže, zelenina, mléko, maso.
   2. Jak vybírat potraviny při nákupu:
      Musíme si uvědomit, že již konzumací výrobků potravinářské průmyslu se do našeho organismu dostává 50% doporučeného denního množství soli.


    * pečivo "zdobené" solí nekupujeme, stejně sůl nalepenou na různé druhy         slaných tyčinek
    * uzeniny, salámy, masové konzervy obsahují 2 - 3 g, ale mnohdy až 10 g
      soli ve 100 g výrobku
    * sýry 2 - 4 g / 100g
    * chléb a pečivo 0,4 - 0,7 g/100 g
    * značné množství soli obsahují také zeleninové konzervy a zeleniny v
      kyselých nálevech
    * málo je známo, že velký obsah sodíku je také v ochucovadlech, jako je
      glutamát sodný typ Vegeta koření, polévkové koření, polévkové kostky,
      déle prášek do pečiva, kakao v prášku, tudíž i čokoláda a některé
      minerální vody
    * snížíme postupně množství soli přidávané do pokrmů při jejich
      technologické přípravě
    * nepřisolujeme hotové jídlo, ani solí ani tekutým kořením.




Zdroj: Fórum zdravé výživy

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
platí soľ na d zlato Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Manžel už před léty musel omezit ze zdravotních důvodů sůl. Chvíli to trvalo, ale i já už jsem si zvykla a teď už si nepřidávám sůl do pokrmu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles