Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Superovoce pomůže nejen proti jarní únavě

27. 04. 2015 | Péče o tělo
Po dlouhé a většinou pochmurné zimě naše tělo často bojuje jak s fyzickými, tak duševními příznaky únavy. Pokud se začátkem jara také snažíte načerpat novou energii a životní elán, může vám, kromě osvědčeného pohybu a posilování imunity, pomoci také upravení jídelníčku a jeho doplnění o takzvaná superovoce.

S neustále se zvyšujícím tempem našeho života a tím, že se často zapomínáme udržovat v dobré fyzické i psychické kondici, jsme mnohem náchylnější k tzv. civilizačním chorobám. Jedná se o nemoci spojené především se stresem a hektickým životním stylem, nedostatkem pohybu, nevyváženým jídelníčkem a nekvalitním spánkem.  Mezi tyto patří mimo jiné i únavový syndrom označovaný pojmem „jarní únava“.  Pomoci tělu zvládnout tento sezónní jev mohou také superovoce. Jedná se o druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. K těm nejznámějším patří například granátové jablko, mangostan, papája nebo pitahaya.
 

Superovoce pomohou nejen proti jarní únavěGranátové jablko

Granátové jablko - stejně jako i ostatní ze superovocí - je asi nejznámější tím, že má silné antioxidační účinky. To v praxi znamená, že obsahuje látky zvané antioxidanty, v tomto případě punicalagin. Ty bojují proti volným radikálům v těle, které poškozují zdravé buňky. Látky obsažené v granátovém jablku také prospívají cévám a čistí krev. Prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je díky bohatosti na minerály, zejména železo. Navíc se v plodech nachází vysoké množství sodíku a vitamínů A, B, E, K a C. Poslední zmíněný vitamín působí nejen jako antioxidant, ale zvyšuje také obranyschopnost organismu a umožňuje efektivní absorpci železa. A právě nedostatek železa může výrazně přispět k jarní únavě či celkové podrážděnosti. Granátové jablko je zároveň velmi prospěšné v boji proti srdečním chorobám. Dokáže snížit cholesterol a vysoký krevní tlak a tím pomáhá v prevenci proti infarktu.

Mangostan

Vyznačuje se sladkokyselou chutí, která je podobná směsi hroznového vína, ananasu, grapefruitu a broskve. Mangostanu jsou přisuzovány mnohé léčivé účinky zejména díky velkému obsahu xantonů (žlutá krystalická látka, která působí proti bakteriím a zánětům). Proto se používá na hojení ran, exémů a jiných kožních onemocnění. Pozitivně také ovlivňuje nervový i cévní systém a posiluje dásně. Tlumí bolesti, odstraňuje únavu a snižuje horečku. Mangostanu se v jihovýchodní Asii přezdívá královna ovoce. Ta anglická, konkrétně Viktorie, údajně nabízela vysokou odměnu každému, kdo jí mangostan přivezl.

Superovoce pomohou nejen proti jarní únavěPitahaya

Zvláštně a velice specificky vypadající „ostnaté“ ovoce je ve skutečnosti plodem kaktusu. Pitahaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu. Zajímavostí je, že její semínka - která se běžně s dužinou konzumují - mají vysoký obsah omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Ty druhé aktivují fagocyty - bílé krvinky, které nejen bojují proti nemocem jako je například chřipka, ale zároveň mají podle četných průzkumů také příznivý vliv na celkové pozvednutí nálady a psychickou pohodu.

Papája

Poslední ze superovocí, které vám může pomoct vyrovnat se s jarní únavou, je papája. Není to ale jen její dužina bohatá na vitamín A, B, C a E a vápník, která může tělu ulehčit. Výzkum prokázal, že semínka, která obsahují vysoké množství enzymu papainu s protizánětlivými účinky, podporují trávení a jejich konzumace čistí tělo od různých parazitů. Jejich chuť je poměrně nahořklá a ostrá podobná chuti černého pepře.  Pokud jí ale zvládnete, dostaví se odměna v podobě zdravějšího zažívacího ústrojí.

Zdroj, foto: Titbit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Superovoce pomůže nejen proti jarní únavě:

Superovoce pomůže nejen proti jarní únavě
Superovoce pomůže nejen proti jarní únavě
Superovoce pomůže nejen proti jarní únavě
Superovoce pomůže nejen proti jarní únavě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ovoce je super, já si dělám detox hlavně po zimě, kdy to potřebuji jako sůl!! Smajlík pomáhá mi k tomu taky tree3chlorella, která obsahuje kurkumu a ta je právě super, jak je ve článku zmíněno o zánětech, takže mám vše v jednom ;-)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle