Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sušení letní a podzimní úrody je hračka. Rady pro začátečníky

18. 10. 2017 | Domácnost
Sušení nejrůznějších plodů, hub či masa je osvědčenou metodou, jak uchovat potraviny, aniž bychom přišli o jejich chuť, cenné vitaminy a živé enzymy. Je to jeden z nejstarších způsobů konzervace a patří i k těm nejzdravějším. Vytvořte si zásobu zdravých sušených pochoutek na zimu a obohaťte tak váš jídelníček. Získáte navíc i zdravou a chutnou svačinku pro děti.

Sušení ovoce, zeleniny, hub či masa slaví v posledních letech velkolepý návrat. Důvod je nasnadě – souvisí to s trendem zdravé výživy. Takto zpracované potraviny si totiž uchovávají vysoký obsah vitaminů, stopových prvků a minerálů. Udává se, že je to až 80 % původního množství, a to dokonce bez použití přidaných chemických látek. Jde například o síru, která se běžně používá při hromadné průmyslové produkci sušených plodů.

Zároveň je to skvělý způsob, jak koncentrovat a zvýraznit původní chuť a vůni darů přírody. Kromě konzervačních látek a barviv se při domácím sušení nepoužívá ani cukr, takže například sušené ovoce můžete mlsat i v případě, že si chcete udržet štíhlou linii. Až budete chtít něco na zub, určitě je lepší sáhnout po banánových chipsech než slaných brambůrkách.

šípekCo všechno lze sušit?

Dnes máme sušení na rozdíl od našich předků snazší díky elektrické energii. K sušení můžeme použít elektrickou sušičku, ale vystačíme si i s obyčejnou troubou v kuchyni. Výhodou elektrické sušičky je snadná regulace teploty, kterou je dána kvalita usušení, za současného zachování maximálního množství výživově hodnotných látek. A co všechno lze z letní a podzimní úrody usušit? Téměř všechno ovoce, kořenovou zeleninu, houby, bylinky a šípky. Málokdo ví, že elektrická sušička se dá použít také k výrobě domácího jogurtu.

Pokud chceme při sušení syrových potravin uchovat účinnost živých enzymů, musíme dbát na dvě důležité podmínky. První z nich je správná kontrola teploty, druhá je doba sušení. Enzymy ztrácejí svou účinnost, pokud jsou vystaveny příliš vysoké teplotě. Je-li však teplota sušení nízká, sušení trvá déle a potraviny se mohou zkazit nebo se v nich rozmnoží bakterie. Doba sušení závisí na síle plátků a také na obsahu vody v plodech. Ideální teplota na sušení je v rozmezí 50–55 °C. Teploty nad 85 °C ničí nejen vůni a barvu ovoce, ale také obsah vitamínů. Počítejte s tím, že váha usušených potravin poklesne na 10 až 25 % původní hmotnosti. Dobře usušené ovoce poznáte tak, že je ohebné, vláčné, bez vlhkých míst. Nesmí se lámat.

Postup pro sušení

Kousky ovoce položíme na sušicí rošty, plech nebo pečicí papír. Nejlepší je, když horký vzduch bude proudit skrz celé ovoce rovnoměrně. Nastavení ideální teploty je klíčové, postup je tedy následující. Začneme sušit na 20 °C, po celou dobu sušení máme pootevřené dveře trouby. Jakmile je ovoce polosuché, zvýšíme teplotu na 30 až 70°C. Sušení ukončíme opět na nízké teplotě.

Tip na skladování

Sušené produkty je třeba uchovávat na suchém místě, aby nenavlhly a byly při konzumaci suché, pružné a ohebné. Na to jsou ideální pevné a stabilní sáčky, které lze opakovaně otevřít a zavřít, aniž by to mělo vliv na to, co je uvnitř.

Zdroj: Paketo.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkdobrá rada děkuji
Obrázek uživatelky
profil
Sušičku nemám, bylinky suším na půdě...houby mi nasušil syn..sušené ovoce jedině na čaj,ale letos byla špatná úroda...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máme sušičku už dlouho,skvělá věc a jsme s ní velice spokojeníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
skvělý článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles